Začnite písať

AKČNÉ TIPY CHOROBY INŠPIRÁCIE SPOLOČENSKÉ HRY

Ako zabaviť deti doma počas koronavírusu? Prinášame vám 10 tipov

Koronavírus prináša množstvo negatívnych myšlienok, ale i obrovský potenciál na spoločne strávené chvíle. Využite ho maximálne vo svoj prospech a obráťte situáciu na možnosť, vďaka ktorej môžete vytvoriť úžasné veci a zažiť spoločné chvíle na aké tu doteraz nebol priestor, pretože sa každý deň len niekam náhlime. 

Máte malé deti a pocit, že ste vyskúšali už všetky aktivity a tablet, či televízor je posledná možnosť? Dokážeme vám, že opak je pravdou. Čítajte ďalej.

1. Položte si otázku, čo ste doma tak dlho odkladali a chceli ste to urobiť už dávno. Urobte to!

Vírus nebude trvať chvíľku. Máme pred sebou aspoň 21 dní, počas ktorých môžeme v našich životoch urobiť pozitívnu zmenu. Pozrite sa na domáce trávenie času ako na možnosť. Môžete napríklad začať spoločne cvičiť, variť niečo, čo ste doteraz len chceli. Piecť spoločné koláče, učiť sa básničky, objavovať zaprášené knižky alebo naučíte deti predčasne rátať, či počítať matematiku. Objavujte ľudské telo, vysvetlite deťom na čo slúžia ktoré orgány. Vysvetlite im vlastnými slovami riziká vírusu a naučte sa spoločne celý postup dôkladného umývania rúk. Pustite si k tomu Mira Jaroša a zábava je zaručená. Alebo pridajte rozprávku Bol raz jeden život. Zamyslite sa, ktorá aktivita/ aktivity by vám priniesli najväčšiu radosť.

2. Privolávanie jari a spoločné triedenie hračiek a nepotrebných vecí

Kým príde jar, môžete mať doma excelentný poriadok a prehľad vo veciach, ktoré ste doteraz odkladali. Prejdite si šuflíky, skrine, knihy či detské hračky a rad radom upratujte. Triedenie vám vyčistí hlavu, je to skvelá psychohygiena a keď do toho zapojíte aj vaše deti, je možné, že vám to zaberie dvojnásobný čas, ale aktivita vám zaručene prinesie viacero úspechov. Naučíte svoje deti upratovať a triediť, čo je skvelé montessori, a zároveň strávite efektívny spoločný čas.

Extra tip na ONLINE DIVADIELKO priamo v článku: https://akcnemamy.akcnezeny.sk/2020/03/12/chcete-zabavit-deti-pustite-im-online-divadielko/

3. Postavte si spoločný projekt, či veľký bunker

Keď už máte vytriedené, určite vám ostalo mnoho zbytočností, ktoré chcete vyhodiť alebo podarovať. Čo tak si vyrobiť vlastný projekt? Napríklad domáceho robota, multifunkčné auto či Barbie dom z banánových krabíc? Fantázii sa medze nekladú, racio môžete na chvíľku vypnúť a zabaviť sa spoločne. Veľký bunker je úžasná aktivita, ktoré vám vydrží aj celý týždeň. S bunkrom následne súvisí ďalšie množstvo hier, ktoré môžete vykonávať v „ochrannej zóne“ spoločne.

Čítajte aj: Šesť jednoduchých hier pre deti nielen na Silvestra

4. Máte už v igelitkách vytriedené oblečenie? Použite to, čo je už nasmerované do kontajnera. Urobte si karneval. Strihajte, šite, maľujte

Videli vás deti niekedy s ihlou a niťou? Dnes už zvykneme rovno vyhadzovať a nahrádzať za nové. Čo tak použiť nožnice, ihlu a niť a urobiť si doma karneval. Masky vyrobíte s nepotrebného materiálu. Zošite staré plachty a zahrajte sa na „bubákov“ a strašidlá. Použite večer svetielka, ale pred spaním nezabudnite rozprávku s pozitívnym koncom na dobrú noc, aby deti nestrašili strašidlá aj v spánku:-) Vymaľujte staré tričká.

 

5. Divadielko zo starých ponožiek

Nemáte už páry? Alebo vám ostali deravé ponožky? Vytvorte im vlasy a tváričky a zahrajte si spoločné divadielko. Ak vám ostala aj stará plachta, vystrihnite stredovú časť alebo urobte nožnicami len diery ako čiary, z ktorých môžu vykúkať bábky. Zaveste plachtu či kus látky a divadlo sa môže začať!

 

 

5. Koláčov nikdy nie je dosť a variť treba. Pustite sa do toho spoločne

Vystrojte deti do kuchárskych masiek, aby mali pocit, že sú ozajstní šéfkuchári a zadajte im úlohy. Modelovanie z obyčajného cesta je ešte zábavnejšie ako plastelína. Verte, že budú šťastné a splnia všetko do bodky. Po varení treba aj poupratovať. Zapojte ich do každej aktivity aj keď na kratší čas. Trpezlivosť sa vraj predlžuje s vekom.

6. Poklady ukrýva doma každý. Urobte deťom prekvapenie

Poznáte hru zima – teplo? Alebo rakúsku tradíciu, vďaka ktorej deti hľadajú po celom dome zajačiky a čokoládky? Urobte im radosť a vaša bude dvojnásobná. Schovajte im dobroty alebo obľúbené hračky a následne sa zahrajte hru na hľadačov pokladov. Môžete k večeru využiť aj baterky, či svetielka na hlavu a vzrušujúca zábava bude zaručená.

Ako zariadiť obývaciu izbu, v ktorej budú žiť aj malé deti?

7. Toaletný papier ako prekážková dráha

Viete, čo všetko dokážete urobiť z rolky jedného toaletného papiera a aká zábava to môže byť? Neuveríte, kým to neodskúšate. Naša prvá prekážková dráha vydržala pol dňa. Preliezali sme ponad gauč, popod stoly, vytvorili sme si úzke prechody a zároveň fyzická námaha. Podliezanie, či snaha o preskakovanie dá v skutku zabrať každému.

8. Napíšte si vlastnú rozprávku, vytvorte si vlastnú knižku

Túžili ste po vlastnej knižke či rozprávke? Teraz je ten správny čas. Vymýšľajte spoločne každý deň a dopĺňajte dejovú líniu. Písať môžete na papier a precvičovať tak písmenká alebo rovno do počítača, z ktorého si následne vytlačíte strany, dokreslíte vhodné animácie a knižku môžete venovať babičke alebo kamarátom. Dokážete to? Vyskúšajte a zažite tú radosť a pýchu vášho dieťaťa, ktoré si vytvorí vlastnú rozprávku či celú knižku.

9. Diskotéka a spoločné spievanky

Kedy ste si naposledy poriadne od srdca zaspievali? Nemusia to byť hneď detské pesničky. Pustite si svojho obľúbeného interpreta a vytvorte si doma poriadku diskotéku či karaoke. Pri tomto rituáli prídete nie len na pozitívne myšlienky, či nepotrebné kilá, ale dovolíte deťom urobiť si o vás rovnako detský bezstarostný obraz, na ktorý my dospeláci často zabúdame.

10. Nezabúdajte zábavné momenty zaznamenať. Fotografie a videá zašlite aj najbližším. Starí rodičia sa budú tešiť na pozitívne tváre a správy

Aj vy zabúdate fotiť? Zaznamenajte si momenty, na ktoré budete spomínať. Vyfoťte si bláznivé strašidlá, či divadielko. Urobte si masky alebo celú fotostenu zo zbytočností. Obdobie vírusu a domácej karantény pominie a vy z toho môžete vyťažiť najkrajšie domáce spoločne zážitky.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár