Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Nemáte doma rúško? Vyrobte si vlastné!

Pravdepodobne si už zistili, že na Slovensku je akútny nedostatok rúšok. Ak ste si nestihli kúpiť nejaké pred dvomi týždňami, pravdepodobne už žiadne nedostanete a márne browsujete internet, pretože všade svieti nápis „vypredané“.

Áno, hovorí sa, že ani chirurgické papierové rúško vás nedokáže pred vírusom spoľahlivo ochrániť. Potrebujete totiž respirátor triedy FFP3. Ale tam, kde nie je respirátor, boli sme často krát vďační aj za obyčajné rúško.

Nedávno sme zverejnili graf, kde bolo percentuálne uvedené, nakoľko vás aj podomácky vyrobené rúško ochráni. Je to určite lepšie, ako nič.

Ak si napríklad vyrobíte rúško z bežnej kuchynskej utierky, zadrží až 60% častíc. Zdravotnícke rúško z papiera vás ochráni pred 78% častíc a respirátor zabezpečí až 99% ochranu. Riešením môže byť rúško napríklad z neoprénu. Preto sme sa rozhodli, že sa s vami podelíme o nápady, ako si môžete podobné vyrobiť aj doma.

1. Rúško z papiera

Vyrobíte si ho z kúsku papierovej kuchynskej utierky. Zložíte ju a na koniec pripevníte gumičky, tak, že papier zložíte a zacvaknete zošívačkou.

2. Rúško z poskladaného plátna

Ide o podobný tvar, ako má klasické chirurgické rúško. Rozmery sú približne 18 x 14 cm. Širšia strana 18 cm sa bude ťahať do šírky, čiže keď si ju nasadíte, bude horizontálne, rovnobežne s vašimi ramenami.

Ideálne je to prešiť na šijacom stroji. Látka je pevnejšia, ide o materiál podobný plátnu. Na kraje iba prišijete gumičky, ktoré slúžia na uchytenie rúška na uši.

Prečítajte si aj článok ako zabaviť deti počas obdobia „nútených prázdnin“.

3. Rúško z troch vrstiev látky

Nejaké percento ochrany zvýši aj to, keď použijete napríklad dve vrstvy látky namiesto jednej. Pri plátne sa však veľmi znižuje schopnosť dobrého dýchania, a tak je v tomto prípade lepšie použiť bavlnu, napríklad môžete rozstrihať nejaké tričko.

Aby ste určili správny rozmer, môžete si maketu nakresliť najprv na papier. Na prvom obrázku sú rozmery. Ľavú, širšiu časť musíte vystrihnúť do oblúka. Ak máte doma klasickú rúšku, preložte ju napoly, roztiahnite a obkreslite na preloženú látku.

Ako si vyrobiť rúško z ponožky za 15 sekúnd?

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár