Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE

Čo vám a vašim deťom prinesie čítanie?

Máme tu marec – mesiac knihy. A k tomu koronavírus. Čiže nemôžeme sa vyhovárať, že nemáme kedy čítať, že nemáme čas a máme toho veľa. Prečo je však čítanie také dôležité? Prečo by sme mali ísť deťom príkladom?

Deti, ktoré čítajú, sú múdrejšie, ako ich menej sčítaní kamaráti. Vedia viac o okolitom svete, prirodzene sú zvedavejšie a ich mozgy sú natrénované na hľadanie súvislostí. Majú rozvinutejšiu slovnú zásobu, lepšia vedia vyhodnotiť a triediť informácie.

Čo hovoria výskumy:

  • každou prečítanou knihou si deti zlepšujú svoje šance na dobré známky;
  • dieťa má väčší benefit z čítania, ak mu číta otec;
  • čím viac slov používajú rodičia v interakcii so svojím osemmesačným dieťaťom, tým väčšia je jeho slovná zásoba vo veku troch rokov;
  • deti z nízkopríjmových rodín počujú až o 30 miliónov menej slov pred svojim štvrtým rokom života než ich rovesníci z lepšie zabezpečených rodín;
  • najlepšie čítajú deti, ktoré vidia knihy aj v rodičovskej knižnici. Tieto deti majú aj svoje vlastné knihy a častejšie chodia do knižnice;
  • je dôležité budovať pozitívny vzťah ku knihám od mala;
  • je dôležité čítať deťom každý deň, min. 20 minút;
  • je dôležité čítať deťom aj tým, ktorí si vedia už sami čítať (len približne 1/6 rodičov pokračuje v čítaní, ak to deti zvládnu aj samé);
  • strata slovnej zásoby v čase, keď rodič prestane čítať dieťaťu, ktoré už vie čítať, je väčšia, akoby mu rodič nečítal v čase, keď ešte nevie čítať. Najväčším omylom je, ak rodičia nečítajú už „veľkým“ deťom.
  • čítanie upevňuje vzťah rodič/dieťa

Banánová bábovka: rýchlo a jednoducho

Low cost čítanie

Čítanie má jednu obrovskú výhodu. Je lacné, jednoduché, netreba pri ňom nič organizovať. Max. požičať alebo kúpiť si knihy. Netreba však nič organizovať, nikam sa špeciálne presúvať (ako napr. keď ideme na plávanie alebo na judo). Ak si deti na knihy zvyknú, budú ich milovať a samy si ich budú neskôr pýtať.  Rodičia zvyčajne pri tom veľmi netrpia, ležia na gauči, a čítajú deťom, prípadne si čítajú vlastnú literatúru.  Je to činnosť, ktorá sa dá zvládnuť, aj keď je človek na hranici svojich možností. Nevyžaduje to žiadnu extra námahu. Dá sa povedať, že žiadna iná aktivita nemá lepší pomer toho, čo do toho treba investovať v porovnaní s obrovskými benefitmi z toho plynúcimi.

Akčný tip: poznáte internetové detské rádio detskeradio.sk? Po celý deň ponúka audiorozprávky, nemusíte vyberať a nemáte starosť, že rozprávky sa budú opakovať.

10 tipov, ako zabaviť deti počas koronavírusu

Tipy na čítanie:

  1. Príklad rodičov

Pri čítaní platí, že čím viac čítajú rodičia deťom, tým viac budú chcieť deti samé čítať. A úplne ideálne je, ak vidia čítať aj svojich rodičov. Knihy by mali byť súčasťou rodiny. Radšej nech sú všade, ako by nemali byť: Boli časy, keď sme mali tzv. záchodové knižky, knižky pri jedení, atď.

  1. Nech číta otec

Samozrejme, nemyslíme tým výlučné čítanie len otcov. Avšak otcovia, resp. muži čítajú inak, viac vysvetľujú kontext, približujú k realite a majú jednoducho svoje čaro:).

  1. Čítať s dieťaťom, nie dieťaťu

Pre dieťa je čítanie o to viac obohacujúcejšie, čím viac sa zapojí do toho samo. Čo to v praxi znamená? Rozprávať sa o knihe, dávať kontrolné otázky, odpovedať na nekonečné detské otázky vyplývajúce z čítania…Prípadne, ak vidíme, že sa dieťa stráca, vhodne položenou otázkou ho vieme vrátiť naspäť do deja.

  1. Čítať mierne nad úrovňou dieťaťa

Dieťa získava najviac, ak je kniha o niečo náročnejšia. Dozvie sa tak nové informácie, rozšíria sa mu obzory, ale musí to byť v takej miere, že dieťa pochopí kontext.

  1. Aspoň 20 minút denne

Odporúčaný čas čítania je minimálne 20 minút denne. Ideálne napr. večer pred spaním, ako každodenný rituál. Ale môže to byť vyskladané aj napr. zo 4-5 päťminútových čítaní denne.

Zanechaj nám svoj komentár