Začnite písať

AKČNÉ TIPY CHOROBY PÔROD TEHOTENSTVO ZDRAVIE

Ako sa dotýka koronavírus tehotných žien? Ako u nich prebieha?

Sú už známe prípady vo svete o tom, že sa tehotné ženy nakazili? Ak áno, ako to prežívajú? Je to riziko aj pre plod samotný? Odpovedá v podcaste primár gynekologicko – pôrodnickej kliniky doktor Erik Dosedla z Nemocnice Šaca v Košiciach. 

Počas tehotenstva sú ženy obzvlášť rizikové, keďže sú náchylnejšie aj na infekcie

Doteraz bolo publikovaných 18 nakazených prípadov tehotných žien. Všetky boli v treťom trimestri. Príznaky boli podobné ako u ostatných ľudí – bolesť hrdla, súchý kašeľ, dýchavičnosť, hnačka, teploty, bolesti hlavy a kĺbov, teplota. Zvyčajne mali na bežných laboratórnych testoch veľa bielych krviniek a vysoké CRP. Na CT vyšetrní mali na pľúcach tiene vzhľadu matného skla. Čínania dokonca uvádzajú, že výpovedná hodnota CT je väčšia ako samotné testovanie na koronavírus. 

Päť tipov ako sa chrániť pred koronavírusom od profesora Krčméryho. Epidémia podľa neho skončí už v máji

CT sa vyšetruje u tehotných zatienením bruška kovovou zásterou. V Číne bol len jeden veľmi rizikový prípad, kedy sa musela pacientka liečiť na JISke s pľúcnou ventiláciou. Vďakabohu, všetci novorodenci, ktorí sa narodili infikovaným matkám, boli zdraví. Po pôrode absolvovali deti testovanie a všetky ich vzorky boli negatívne. Znamená to, že koronavírus neprechádza priamo vertikálnym prenosom na dieťa. Ani prenosom cez mlieko. K infekcii dochádza až po pôrode kontaktom, a preto musia byť nakazené matky v karanténe. Takto to urobili aj v Číne. V danom čase si matky odsávali materské mlieko.

Pôrod cisárskym rezom. Zdroj: Agel

Pre tehotné ženy platia rovnaké karanténne opatrenia

Napriek koronavírusu odporúčajú lekári navštevovať všetky predpísané ultrazvukové vyšetrenia.

Ako sa pripraviť na pôrod?

Záleží od nemocnice. V Nemocnici Šaca sú samostatné pôrodné boxy, čo je veľká výhoda, otec je, žiaľ, pri pôrode vylúčený. Koronavírus je vysoko nákazlivé ochorenie.

Ako na pôrod v prípade nakazenej matky?

Manažment pôrodu musí byť perfektne naplánovaný. Je otázne, či je vaginálny pôrod ako pomerne zdĺhavý proces z hľadiska bezpečnosti pre plod, pre novorodenca, ale aj pre ošetrujúci personál vhodný.

Pri vaginálnom pôrode má personál kompletný ochranný oblek, vaginálny pôrod nie je kontraindikovaný, ale urýchľuje sa. V Číne prebehla v tomto období z hygienických dôvodov väčšina pôrodov cisárskym rezom. Je potrebné na mieste zhodnotiť pôrodnicke podmienky ako napríklad v akej fáze sa pôrod nachádza…

Po pôrode ostáva matka v izolácii

Pri prevencii nakazenia novorodenca by mala byť mama (pokiaľ je u nej podozrenie na COVID-19) izolovaná od dieťaťa z dôvodu prevencie nakazenia novorodenca.

Aj na tomto mieste zopakujeme všeobecnú výzvu nakazeným. Ak máte podozrenie, nechoďte do nemocníc a čakárni, kde by ste sa mohli stretnúť so staršími ľuďmi alebo tehotnými ženami a ohroziť ich. Celý podcast si vypočujete nižšie. 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár