Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RECEPTY

Moja prvá šťavnatá jahodová torta od mamy

Tiež ste ešte nikdy neupiekli ozajstnú tortu? Ak sa neráta cheeskake, máme pre vás jednoduché rady ako upečiete svoju prvú tortu a ešte bude i chutná a šťavnatá. Lepšia ako akákoľvek z cukrárne. 

Pred mojou prvou tortou som mala veľký rešpekt. Piekla som už všetko možné, ale vždy skôr suroviny podľa oka a nejako to vyšlo. Tentoraz to však mala byť torta odovzdaná v škôlke na oslavu štvrtých narodenin Viliho. Veľká tréma aj zodpovednosť a ja som nemala ani poňatia, ako na to. Vili mi dal len inštrukciu, že chce jahodovo kakaovú, tak som kúpila jahody.

Nenechala som to úplne na náhodu a korpus som sa rozhodla urobiť deň vopred.

Od mamky som dostala skvelý tip na korpus. Pomery sú jednoduché.

Na korpus potrebujete:

  • 8 ks vajíčok
  • 8 PL kryštálového cukru (môže byť aj tmavý)
  • 8 PL polohrubej múky (môže byť celozrnná)
  • kakao (ak chcete kakaovú)

Postup prípravy korpusu

Bielka s cukrom spolu vyšľaháme do tuhej hmoty. Následne len zľahka primiešame žĺtka, ktoré sme si vopred oddelili. Nakoniec primiešame vopred preosiatu múku. Ja som lenivá preosievať múku do akéhokoľvek koláča, ale pri príprave korpusu to stojí za to. Prelejeme ho do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a boky nezabudnime vymastiť maslom. Pečieme ho zhruba 45 min. pri teplote asi 170 stupňov, resp. podľa toho, akú máme doma rúru. Po upečení formu uvoľníme, vyberieme von a necháme voľne vychladnúť.

Plnka torty

  • 4 x 250 gramov plnotučného tvarohu
  • 2 x 250 gramov mascarpone
  • 1 x smotana na šľahanie (odporúčam značku OLE)
  • 4 ks vanilkový cukor
  • citrónová šťava
  • jahody
  • želatína (nepovinné)

Najprv vyšľaháme mascarpone spolu so smotanou OLE a následne pridáme tvaroh. Vyžmýkame citrónovú šťavu, príp. môžeme nastrúhať aj citrónovú kôru, ak máme bio citróny. Primiešame vanilkový cukor alebo inú náhradu, ja som mala ryžový sirup. Ak chcete mať istotu, pridajte na zahustenie aj kúsky želatíny.

Prečítajte si aj: Chlieb náš každodenný

Jahody si vopred umyjeme a pripravíme nakrájané na tenké plátky. Tak ich následne dokážeme rovnomerne ukladať po celom korpuse. Dôležité je, aby bol korpus vychladnutý, preto je dobré si ho pripraviť deň vopred. V opačnom prípade sa vám krém roztopí. Vychladený korpus prerežeme napoly. Ja som upiekla korpusy hneď dva – dve rôzne veľkosti, lebo som sa bála, že torty bude málo, a druhá požiadavka môjho syna bola, aby bola torta poschodová.

Na spodný plát začneme natierať krém. Ak chcete tortu šťavnatú, odporúčam nechať si šťavu z jahôd, príp. použiť šťavu z konzervy, alebo akúkoľvek inú šťavu, ktorou zvlhčíte vopred korpus. Ak nie šťavu, odporúčam poctivý domáci lekvár, ktorý som využila ja. Na prvú vrstvu krému následne naukladáme jahody. Pridáme ďalšiu vrstvu krému a ďalší korpus. Takto pekne to prestriedame, až kým neprídeme k finále a poslednému korpusu – v našom prípade číslo štyri.

Vrch sa snažíme rovnomerne potrieť krémom. Nie je to jednoduché, ale ani nemožné. V našom prípade platilo, že chuť zvíťazila nad estetikou. Zároveň si treba opakovať – nemáte čo pokaziť – sú tam samé chutné, sladké suroviny, výsledok musí byť len super, nech vyzerá akokoľvek, zje sa určite.

Na krém môžeme opäť naukladať jahody, príp. iné drobné ovocie. Vyskúšate to?

Banánová bábovka ľahko a rýchlo

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár