Začnite písať

AKČNÉ TIPY RECEPTY

Droždie sa minulo. Ako si ho vyrobiť doma?

Znie to nereálne? Koronavírus nás, milé gazdinky, naučí veľa. Možno ste ešte pred týždňom netušili množstvo receptov. Teraz sa každým dňom zdokonaľujeme a naučíme nové veci. 

Rovnako prídeme na to, že množstvo receptov je omnoho jednoduchších, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Kreativite sa medze nekladú. Keď nemáme doma jednu surovinu, nahradíme ju elegantne tým, čo nám špajza ponúka. Poďme na to. 

Naučíme sa aj vyrobiť si vlastné droždie. Množstvo si viete upraviť podľa potreby a nevyužitý zvyšok sa dá dokonca zamraziť do budúcna. Výsledok naozaj funguje a nezaberie vám to veľa času.

Zaujíma vás, ako upiecť chutný domáci chlieb? Podrobný návod nájdete tu.

Čo potrebujeme na výrobu domáceho droždia?

  • 500 g zemiakov
  • 60 g cukru
  • 2 PL piva
  • voda

Rýchly chlieb, na ktorý vám stačí 5 ingrediencií. Štyri z nich máte určite doma

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka. Následne ich ošúpeme, pretlačíme, pridáme trošku vody tak, aby z nich vznikla hustá kaša. Potom do nich primiešame cukor, ktorý sme si vopred rozpustili v malom množstve vody. Pri jeho rozpúšťaní by mal vzniknuť „cukrový sirup“.

Necháme vykysnúť na teplom mieste. Počas kysnutia pridáme 2 lyžice piva a dobre premiešame. Necháme kysnúť počas noci, resp. vo väčšine receptov sa uvádza až 24 hodín a kvasnice sú na svete! Nezabudnite, že čo vám ostane, môžete pokojne zamraziť.

Ak chcete kvasnice naďalej množiť a nechcete viac využívať obchody, pridávame recept.

Potrebujete: 

  • 60 g cukru
  • 60 g múky
  • kvasnice, které máte k dispozícii
  • 500 g uvarených a pretlačených zemiakov

Chrumkavá domáca pizza, ktorá vás prenesie do Talianska

Cukor, múku a kvasnice premiešajte so zemiakmi. Zmes natlačte do porcelánovej nádoby, nechajte pôsobiť dve hodiny na teplom mieste a následne uchovajte v tme a chlade. Používať ich môžete za 3 – 4 dni. Na jeden kilogram múky vám stačí polievková lyžica domácich kvasníc. Z poslednej lyžice, ktorá vám ostane si môžete vyrobiť novú zásobu.

Vyskúšajte recept a dajte nám vedieť, ako vám funguje! Pridajte nám aj vaše fotografie. 

Zdroj inšpirácia: https://www.womanonly.cz/

Zdroj obrázok: GettyImages

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár