NAČÍTAVAM

Začnite písať

AKČNÉ MAMY AKČNÉ TIPY MAGAZÍN RECEPTY

Ako si upiecť vlastné chrumkavé poctivé rožky?

Martina Novotná
Share
akčné mamy pečú

Pamätáte sa, keď ste boli malé, zahryzli ste sa do čerstvého teplého bieleho rožka s maslom a zapili ho kakaom? Ja tie spomienky milujem. Čerstvé poctivé rožky už tak jednoducho nezoženiem, ale zohnala som recept. 

Inšpirovala nás naša čitateľka Majka z Košíc, ktorá už pravidelne pečie takéto dobroty a jej deti sa ich nevedia dojesť. Sú to veľkí pomocníci a mama už nikdy nepečie sama. Používa recepty z knihy Kváskovanie 1. Kvásku má doma neúrekom, obdarúva nim aj všetkych dobrých susedov.

Recept na čerstvé rožky si možno práve v tomto období obľúbite a budete ich pripravovať pravidelne. Vôňa čerstvého pečiva je doma na nezaplatenie. Bonusom je, že sú hotové skutočne rýchlo a ľahko. 

Rýchly chlieb, na ktorý vám stačí 5 ingrediencií. Štyri z nich máte určite doma

Čo k tomu potrebujeme?

1 kg hladkej múky
3 dl mlieka
3 dl vody
1 dl oleja
40 g čerstvé droždie/ kvások
1 PL soli
1 KL cukru

Potrieme vyšľahaným vajíčkom.

Domáci kvások. Zdroj foto: Majka Jurčová

Domáci kvások. Zdroj foto: Majka Jurčová

V prvom rade potrebujete mať kvások, ale svet sa nezrúti, ak ho nahradíte droždím v práškovej alebo čerstvej forme.

Droždie zoženiete napríklad tu.

Pripravíme si ho a vymiešame s cukrom. Následne necháme chvíľku (asi 10 minút) kysnúť na teplejšom mieste. Dobrým tipom je zapnúť rúru na 40 stupňov.

Potom si zmiešame múku a soľ v extra miske. Do nej potom pridáme kvások, olej a vlažné mlieko. (Je dôležité, aby malo mlieko dobrú teplotu a cesto sa tak krásne spojilo).

Spracujeme cesto a necháme ho pekne vykysnúť na teplom mieste zhruba hodinu. Priebežne ho kontrolujeme, ako sa mu darí.

Cesto si rozkrájame na 32 kúskov a spracujeme ich na guličky. V tejto forme ich ešte chvíľku necháme kysnúť.

Ako vyrobiť tvar rožka?

Guľku vaľkáme tak, aby jej koniec ostal tučnejší. Následne zrolujeme rukou do tvaru rožka, prípadne doformujeme podľa predstavy. Takto pekne ich poukladáme na plechy a opäť necháme ešte zhruba polhodinku kysnúť. Popritom si rúru pripravíme na 220 stupňov. Každý rožok potrieme vajíčkom. Na posypanie môžete využiť semiačka, mak, bylinky… Fantázii sa medze nekladú.

Pečieme na 220 stupňov zhruba 10 – 15 minút.Čo poviete? Pustíte sa do toho? Ak sa vám podaria pridajte nám fotky a vaše tipy do komentára!

 

 

 

Chceli by ste aj recept na tento chrumkavý chlebík od Majky?

 

Chrumkavá domáca pizza, ktorá vás prenesie do Talianska

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *