Začnite písať

PÔROD ROZHOVORY

Budúce rodičky, pripravte sa – rúško je počas pôrodu potrebné

Nemocnica Šaca v Košiciach zaznamenala oproti minulému roku nárast v počte bábätiek. Všetko prebieha v maximálnom bezpečí. 

Nemocnica Šaca v Košiciach je známa svojou pôrodnicou a obľúbenosťou medzi budúcimi mamičkami. Aj v tomto období prináša množstvo radostných správ v podobe malých bábätok, ktorých sa rodí každým rokom viac. Na aktuálne novinky sme sa opýtali Lucie Kočkovej, PR a marketingovej manažérky nemocnice Šaca v Košiciach.

Život sa nezastavil, na svet prichádza veľký počet bábätiek

„Naša pôrodnica zaznamenala vysoké číslo narodených detičiek v tomto období a to v porovnaní s rokom 2019, ale aj rokom 2018. A to nás v tomto období teší dvojnásobne. V utorok 24. marca sa na svet vypýtalo 12 novorodeniatok. A od začiatku roka 2020 je to 436 detí. Je to až o 74 viac, ako v roku predošlom v porovnateľnom čase“, hovorí PR a marketingová manažérka nemocnice Šaca, Lucia Kočková.

Čítajte aj: Martina Melišíková: Veľkým mýtom je, že dojčené bábätká nespia.

Špeciálne opatrenia pre rodičky

„Bohužiaľ, museli sme prijať viacero opatrení aj v našej pôrodnici. Už koncom februára sa nemocnica zatvorila pre všetky návštevy. Toto opatrenie je stále v platnosti a výnimkou nie je ani pôrodnica a oddelenie šestonedelia. Rovnako sme, aj v rámci odporúčaní ÚVZ SR, museli pristúpiť k zákazu otecka či akejkoľvek inej osoby pri pôrode. Týmto zákazom chránime nielen mamičku, jej novorodeniatko, ale aj náš zdravotnícky personál“, dodáva Lucia Kočková.
Zdroj: Nemocnica Šaca

Zdroj: Nemocnica Šaca

Rúško počas pôrodu je potrebné. Pripravte sa na to.

Áno, je to pravda. Na našich sociálnych sieťach sa začali množiť otázky spojené s nutnosťou rúška počas pôrodu. Rodička je ako každý iný akútny pacient, ktorého musia v súčasnej situácii operovať, povinná chrániť seba, ale aj svoje okolie. Veď dnes nemôžeme vyjsť ani na ulicu bez ochrannej masky na tvári. Chápeme, že mamičkám sa to môže zdať nepohodlné a komentáre pod našimi príspevkami na sieťach potvrdzujú, že ženy sa na toto opatrenie sťažujú. Situácia, v ktorej sa nachádzame, je nová pre všetkých, tak pre pacientov, ako aj zdravotníkov. Ale musíme myslieť na zdravie nás všetkých. Skúsme mamičky, ktoré čaká v nasledujúcom období pôrod skôr povzbudzovať, nie podporovať v tom, že rúško pri pôrode nie je pohodlné a prirodzené. To predsa všetky vieme.

Aké je to na oddelení šestonedelia po pôrode?

Čo sa týka oddelenia šestonedelia, museli sme poprosiť mamičky, aby si priniesli dostatok všetkých vecí, ktoré budú potrebovať a to najmä z dôvodu zákazu návštev a znemožneniu návštev, ktorá by mohla chýbajúce veci za normálnych okolností priniesť. U nás je normálne, že množstvo vecí, ako napr. jednorazové plienky, dostávajú mamičky zadarmo, ale v súčasnom stave nevieme predvídať, ako to bude. Môže sa napríklad stať, že nebudú fungovať dodávatelia. Apelujeme preto na mamičky, aby si všetko radšej priniesli a v prípade nepoužitia, odniesli po prepustení domov.

Kde sa môžu budúce rodičky dozvedieť viac?

K téme tehotenstvo a koronavírus sme s primárom gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Šaci, MUDr. Erikom Dosedlom, PhD., MBA, nahrali aj podcast. Jeho cieľom je práve upokojiť ženy, ktoré čakajú bábätko a odpovedať na najčastejšie otázky. Podcast môžu ženy nájsť na Spotify, ale aj našom YouTube kanále. Samozrejme, sme stále k dispozícii našim klientom a pacientom na soc. sieťach v prípade, že majú doplňujúce otázky.
Za aktuálne informácie ďakujeme Lucii Kočkovej.
Tagy

Zanechaj nám svoj komentár