Začnite písať

Uncategorized

Skúsenosti, zážitky a čas strávený s deťmi sú skvelým spôsobom, ako podporiť vývoj mozgu detí

Ak sa ako rodič ocitnete obklopený hračkami svojich detí, možno by ste ich mali prestať kupovať príliš veľa a príliš často. Dokonca niekoľkí odborníci hovoria, že skúsenosti, zážitky a čas strávený s deťmi sú skvelým spôsobom, ako podporiť vývoj mozgu detí. A špeciálne to platí pri dovolenkách alebo pri spoločne trávenom čase a novými podnetmi.

Systém hrania a hľadania

Podľa detskej psychoterapeutky Dr. Margot Sunderlandovej odovzdaním neprenosných skúseností dieťaťu počas jeho detstva značne investujete do jeho rozvoja. Počas rodinnej dovolenky sa precvičujú dva geneticky hlboko zakorenené systéme v limbickej oblasti mozgu, ktoré sa bežne v domácnosti nedajú tak ľahko vykonávať. Je to systém hrania a hľadania.

Systém hrania v mozgu sa zapína vždy, ak zahrabete nohy dieťaťa do piesku, šteklíte ich pri bazéne alebo necháte dieťa, nech na vás cvála ako na koni a vy sa štvornožky plazíte po zemi.

Systém hľadania je aktívny, keď spolu s dieťaťom objavuje a skúmate nové zákutia ako lesy, pláže, nové krajiny, poklady múzeí.

Prečítajte si aj o rozhovor s Annou Repkovou, ktorú k podnikaniu priviedol jej nechodiaci 19 mesačný syn

dovolenka na Rhodose

dovolenka na Rhodose

Posilňovanie mozgu

Predný mozgový lalok je stimulovaný týmto kombinovaným detským systémom. Za kognitívne fungovanie, riešenie problémov, pamäť, jazyk, emócie je zodpovedný zase zadný mozgový lalok. Čím častejšie používame niektoré z týchto častí mozgu, tým silnejší sa stáva. Napr. pri návšteve nového miesta, pri situáciách, ktoré deti zažívajú prvýkrát v ich živote, k nim prichádza nespočetné množstvo podnetov a informácií. Kvalitné spoločné trávenie času mimo domova otvára veľa nových príležitostí  a možností na trávenie času so svojimi deťmi.

Napriek stimulácii rozvoja mozgu dieťaťa, návšteva nových miest a neustála aktivácia systému vytvára detskú pohodu, posilňuje ich osobnosť a vytvára pocit šťastia.. Mozog zároveň uvoľňuje neurochemikálie ako je oxytocín, dopamín a opioidy. Vďaka nim sa cítime dobre, šťastne, bezpečne vo vzťahoch a znižuje sa úroveň stresu.

Mikro-momenty šťastia

Štúdia z roku 2017 ukazuje, že kvalitne strávený čas s našimi blízkymi nám dáva pocit, že sme milovaní a chcení. V rámci tejto štúdie vedci požiadali 495 žien a mužov vo veku od 18 do 93 rokov, aby vyplnili dotazník, ktorý mal vyhodnotiť, kedy sa ľudia cítia najviac milovaní.

Dotazník sa skladal zo 60 otázok, pritom všetky sa začínali: „Väčšina ľudí sa cíti milovaná, keď…“ Jeden z vedcov uviedol: „Nás výskum zistil, že mikro-momenty pozitivity ako láskavé slovo, maznanie s dieťaťom alebo prijímanie súcitu spôsobuje, že ľudia sa cítia práve vtedy najmilovanejší.“

Nechajte sa inšpirovať receptom na najlepší slepačí vývar

Jedným z dôvodov, prečo sú rodinné dovolenky plné smiechu, lásky a úžasne stráveného času je aj skutočnosť, že rodina je vzdialená od každodenných povinností a vie si užívať prítomnosť jeden druhého.

Dovolenka/zážitok alebo hračka?

Najbližšie rodinné sviatky alebo narodeniny môžete teda s pokojným svedomím použiť ako „ospravedlnenie“ za účelom cestovania s rodinou. A namiesto nákupu hračiek utrácajte peniaze za dobrú dovolenku. Prípadne môžete požiadať svojich blízkych, aby prispeli na zážitok, či dovolenku skôr, než kúpia hračky, s ktorými sa deti budú hrať len pár dní. Skúsenosti, ktoré dieťa nadobudne, budú mať určite väčší efekt a ďaleko lepšie následky. Zároveň si budujete rodinnú kroniku vašich spomienok a zážitkov, ktoré vám už nik nevezme.

Zanechaj nám svoj komentár