Začnite písať

AKČNÉ TIPY ROZHOVORY

Chcete zabaviť deti? Pustite im online divadielko!

Kristína Letková je vyštudovaná bábkoherečka s viac ako 12 ročnou praxou a na konte má odohraných cez 3000 predstavení. V súčasnosti ponúka jej Rozprávkový svet MaKiLe rôznorodé aktivity pre najmenších, okrem divadielka – napríklad aj Rozprávkovú tančiareň, Rozprávkové krúžky a iné.

Kristína promptne a najmä kreatívne zareagovala na aktuálnu situáciu s koronavírusom, a keďže nemôže hrať pre deti naživo, rozhodla sa pre divadielka online.
Akčné ženy zaujalo, či za týmto nápadom bol súcit s množstvom rodičov, ktoré ostali doma s deťmi alebo či jej temperament nedovolil len tak sedieť a donútil ju niečo vytvoriť.

Ako sa bude divadielko dať sledovať?

Rozhodla sa vysielať zo svojej FB stránky https://www.facebook.com/MaKiLeSvet/, čomu sa potešila nejedna mama vrátane mňa, priznávam:). Online divadielko začne vo štvrtok 12.03.2020 v čase 10:10 hod a večerné čítanie rozprávky začne už v stredu 11.03.2020 v čase 18:18 hod. Tému divadielok chce poňať aktuálne, koronavírus a s ním spojené problémy. Rada by zakomponovala výchovné tipy pre deti, návody, ako si správne umývať ruky, ako sa bezpečne hrať inými, prečo sa nechodí do školy a škôlky… Sama uvíta typy od rodičov, ktoré podľa jej zváženia zakomponuje do online divadielok.

Prečítajte si o dôležitosti detskej sebadôvery

Ako sa zrodil nápad

„ Pravdupovediac, celé to vzniklo úplne na egoistickom základe – som pomerne emocionálny tvor so sklonom k prehnaným reakciám, zvyčajne ich zvládam práve ponorením do práce“, prezradila Kristína. „Súčasná situácia mi úplne zobrala prácu, ale že úplne. Nemôžem hrať, škôlky mi zrušili akcie, verejné vystúpenia, mám zavreté priestory, nerobím krúžky. Stále som sledovala vývin situácie a trochu ma to zmohlo – takže už máme vydezinfikovaný byt, pracovné prostredie, kľúče, mobily, autá… od neustáleho umývania rúk ich mám vysušené.

V utorok večer som si uvedomila, že fakt preháňam. Keďže nemám tempo práce také, ako zvyknem, išla som ešte aj neskôr spať a nemohla som zaspať. A napadlo mi, že by som pre „mojich“ ľudí, fanúšikov, mohla spraviť naživo divadielko – improvizovať viem,a niečo už vymyslím, aby ich to zaujalo…že možno by to pre deti doma bolo zaujímavé,“ dodáva Kristína.

Nočné tvorenie

Kristína polovicu zvyšku noci riešila, čo, ako, o kom, o čom, akým spôsobom… Sama hovorí: „Muž mal radosť, lebo technické otázky padali na neho. O pol druhej prestal odpovedať 😀 Až ráno som si uvedomila, že by bol dobrý nápad to spojiť celé aj s aktuálnou témou. Ako vyštudovanej bábkoherečke a učiteľke pre MŠ mi súčasne napadlo, že to môžem využiť aj výchovne. Inak, už dávnejšie som rozmýšľala spraviť nejaké divadielka a nahrať ich na internet, ale nikdy som nato nemala čas. Dokonca som tento nápad schovala do najzadnejšieho šuplíka v mojej hlave, ale teraz prišiel jeho čas.“

Ponúkame recept, ako uvariť dobré talianske rizoto

Divadlo ako výchovný prostriedok

„Divadlo vnímam ako skvelý výchovný prostriedok. Mám už veľkého syna, takmer 16-ročného, takže už to na neho neplatí (čo vlastne na neho platí, som ešte neprišla), ale keď bol menší, veľmi veľa situácii som zachránila tým, že som prešla k divadlu. Mám aj workshop pre rodičov „Divadlo ako výchovný prostriedok“, overujem si to na svojich krúžkoch i divadlách – tak prečo nie teraz, keď je výnimočná a dosť náročná situácia s koronavírusom.

Divadielko zadarmo, ale podpora poteší

Kristínu dojalo, že ľudia sa pýtali, koľko bude stáť online vysielanie. Rozhodla sa však, keďže ide o prvý pokus, že divadielka ponúkne zadarmo. Poteší sa však podpore formou kúpy jej dvoch pesničkových CD pre deti alebo návštevou podujatia v čase, keď to už bude možné.

My sa taktiež tešíme jej námetu a kreativite a držíme jej palce.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár