Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE ZDRAVIE

Čítajte knihy o šťastí. Potešia sa doma dospelí aj deti

Zdroj: Vydavateľstvo Albatros. Výber kníh o šťastí

Kvalitných kníh pre deti, ale aj ich zodpovedných rodičov, nie je nikdy dosť. A obzvlášť to platí v aktuálnej situácii, kedy sú zatvorené školy aj škôlky. Čítanie a aktivity s knihami sú vždy zmysluplným využitím voľného času, ktoré nielen zabaví, ale aj poučí. Vydavateľský dom Albatros Media Slovakia v týchto dňoch prináša niekoľko titulov, ktoré sa práve teraz môžu hodiť rodičom aj deťom.

Hľadáte knihu pre deti, ktorá zaujme, ale aj poučí?

Možno práve v týchto dňoch mnoho rodičov premýšľa nad tým, či by tie decká nepotrebovali trošku prevychovať… Ale zase tak, aby príliš netrpeli… Práve pre nich je určená skvelá publikácia Prečo sú dánske deti šťastné od dvojice autoriek Jessica Joelle Alexander a Iben Dissing Sandahl. Iben je dánska psychoterapeutka, ktorá veľa rokov pracuje s rodinami a deťmi, Jessica je americká novinárka, ktorá sa vydala za Dána, a tak pričuchla k dánskej výchove. Fascinovala ju tak, že oslovila Iben a spolu napísali knihu, ktorá zatiaľ vyšla s obrovským úspechom v takmer tridsiatke krajín sveta. Čo sa totiž výchovy týka, v Dánsku vraj vedia, ako na to. Ich osvedčené metódy rodičovstva stoja na pilieroch, ktoré sú detailne vysvetlené v tejto knihe: radosť z hry, číra autentickosť, otvorená myseľ, empatia, žiadne ultimáta, intimita a útulnosť „Zo šťastných detí rastú šťastní dospelí, ktorí vychovávajú šťastné deti, a tak stále dookola,“ hovorí Jessica Joelle Alexander a pýta sa: „Aký lepší darček môžeme svojim deťom dať, než im pomôcť, aby z nich vyrástli sebavedomejší a schopnejší ľudia?“

O šťastí je aj ďalšia kniha, ktorú sa oplatí čítať s deťmi. Jej názov je jednoznačný – Kde sa skrýva šťastie. Krásna kniha od belgického autora Lea Bormansa, ktorého pre svoje inšpiratívne prednášky prezývajú aj ambasádorom šťastia, je návodom, ako byť šťastný nielen v ťažkých časoch. Jeho desiatka príbehov o vtáčikoch je hravým pátraním po úprimnom šťastí a teplom hniezdočku. O tom, že šťastie nepadá z neba, že ho netreba úmorne dolovať, ale že sa skrýva v každodenných drobnostiach. Kniha je plná pestrofarebných ilustrácií Sebastiaana Van Donincka a na konci každého príbehu nájdu čitatelia zaujímavé úlohy.

Továreň na bábiky – príbeh o vášni z viktoriánskeho Londýna

Viac ako stovka úloh je ukrytá aj v akčnej publikácii Veľká kniha eko aktivít. Každá úloha skrýva ekologickú tému, ako sú napríklad úspora vody, recyklácia, odlesňovanie či obnoviteľné zdroje. Aktivity sú zamerané na pamäť, počítanie, hľadanie rozdielov na obrázkoch, podporujú logické myslenie a prinášajú nové vedomosti o ochrane životného prostredia.

Pomôckou pri plnení edukačných, ale aj zábavných úloh môže byť ďalšia knižka – Chráňme našu planétu od populárnej britskej veterinárky Jess Frenchovej, ktorá pripravuje a moderuje detské televízne relácie o zvieratách a ochrane prírody. V tejto knihe sa snaží deťom vysvetliť, čo sa vlastne deje s odpadkami, ktoré vytvárame, ako ovplyvňujú naše životné prostredie a ako riešiť problém s ich neustálym pribúdaním. Kniha je plná zaujímavých nápadov, ako môže každý z nás prispieť k tomu, aby sa z našej planéty stalo čistejšie, krajšie a lepšie miesto pre život. Práve deťom treba prízvukovať, že aj malá zmena môže zmeniť celý svet!

Ako zabaviť deti počas koronavírusu? Prinášame vám 10 tipov

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár