Začnite písať

INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Martina Melišíková: Veľkým mýtom je, že dojčené bábätká nespia.

Martina Melišíková sa venuje spánkovému režimu detí a založila projekt Hajaj Buvaj. V rozhovore nám prezradila:

  • kde bábätká najlepšie spia
  • prečo sa často budia
  • ako nastaviť správny režim
  • ako dlho si bábätko zvyká na zmeny spánku
  • čo je najväčší mýtus pri uspávaní

Prečo si sa rozhodla venovať spánkovému poradenstvu bábätiek?

Vždy ma zaujímala téma súvisiaca s bábätkami a s materstvom. Prvé myšlienky prišli už pri mojom prvom pôrode, kde som sa veľmi zaoberala témou prirodzeného pôrodu, následne dojčenia. Prvý syn dlhú dobu nespával, takže moje myšlienky začať sa venovať bábätkám museli počkať. Pri druhom synovi som si už povedala, že spánok bude priorita číslo jedna a neuspokojím sa s tým, čo sa často hovorí, že bábätká jednoducho nespia.

Začala som študovať, hľadať možnosti, ktorými by som vedela svojmu druhému synčekovi pomôcť spinkať. Zistila som, že v zahraničí je spánkové poradenstvo úplne bežné. Najskôr som si tým teda prešla sama. Rozhodla som sa využiť jeden zahraničný program, ktorý fungoval a môj syn začal spávať. Táto téma ma tak oslovila, že som hľadala, ako sa jej môžem venovať profesionálne. Nakoniec som cez vzdelávací program IPSP, pochádzajúci z Ameriky získala certifikát spánkovej poradkyne a som  veľmi rada, že môžem pomáhať našim mamičkám a ich detičkám k lepšiemu spánku.

Pre aké vekové kategórie je určené tvoje poradenstvo?

Momentálne poskytujem poradenstvo primárne pre deti od 4 mesiacov do 5 rokov. Neustále prehlbujem svoje vedomosti a momentálne pracujem na ďalšom vzdelávaní pre novorodencov. Môže sa zdať, že so spánkom novorodencov sa nedá nič robiť, avšak je veľa spôsobov ako môžeme pomôcť bábätku spinkať a začať veľmi jemným spôsobom formovať jeho spánkového návyky do ďalšieho obdobia.

Kedy je najlepšie začať?

Ako som spomínala vyššie, o tzv. spánkovom tréningu (aj keď ja slovo tréning v súvislosti s bábätkami veľmi nemám rada) sa dá hovoriť po dovŕšení cca 4 mesiacov, ale je veľa vecí, ktoré vieme implementovať už pri novorodencovi. Novorodenecké obdobie je veľmi náročné obdobie jednak pre bábätko, keďže prišlo do nového prostredia a v podstate ešte by potrebovalo ďalší mesiac v mamičkinom brušku, ale je to náročné aj pre maminku. Preto je veľmi dôležité, aby sa maminky pri prípravách na príchod bábätka zaujímali aj o spánok, ktorý žiaľ v súčasnosti maminky veľmi neriešia.
Vo všeobecnosti by som povedala, že neexistuje tzv. „ideálny vek“, kedy začať. Každé bábätko je iné, a preto je moje poradenstvo šité na mieru každej rodine a každej situácii.

Používaš tzv. jemné metódy uspávania, aké sú to?

Áno, primárne sa snažím postupovať jemným postupným spôsobom, ako naučiť bábätko zaspávať a spinkať. Existujú aj tzv. vyplakávacie metódy, ktoré ja nepodporujem a nepoužívam ich. Jemné metódy sú tie, kedy maminky alebo aj tatinkovia zostávajú pri svojom dieťatku, pomáhajú mu rôznymi technikami zaspať a neopúšťajú ho, v žiadnom prípade ho nenechávajú vyplakať. Samozrejme, aby sme sa na celý proces pozerali úplne realisticky, musím povedať, že úplne sa vyhnúť slzám nejde ani pri tých najjemnejších metódach. Snažíme sa ich vždy minimalizovať.

Takýto postupný a jemný proces samozrejme trvá o nejaký čas dlhšie oproti pevnejším metódam. Mojim cieľom nie je naučiť bábätko spať hneď celú noc bez zobudenia. Bábätká nás potrebujú, či cez deň či v noci. Môžu sa zobudiť jednak kvôli hladu, môžu sa zobudiť, pretože potrebujú pocit istoty aj v noci a podobne. Dôležité je, že keď sa naučia spájať spánkové cykly, budenia sa bude minimalizovať na tie nutné, až sa následne odstráni vtedy, keď bude bábätko na to pripravené. Veľkým mýtom je, že
dojčené bábätká nespia. Je mojim cieľom tento mýtus vyvrátiť a ubezpečiť maminky, že aj dojčené deti dokáže dobre spať a nemusíme prestať s dojčením a ak je to možné, budem dojčenie podporovať.

Prečítajte si článok o tom, čo všetko dáva bábätku dojčenie

Aké chyby robíme my rodičia? Čomu by sme sa mali vyvarovať?

V prvom rade musím povedať, že maminky by sa nemali viniť za to, že ich dieťatko nespinká dobre. Každá z nás sa snaží robiť všetko pre to, aby sme bábätku pomohli. Sme prirodzene vybavené akýmsi radarom, ktorým naše dieťa ochraňuje. Ak plače, snažíme sa tomu zabrániť alebo pomôcť mu. Plač je ale potrebné vnímať aj ako spôsob komunikácie. Bábätká plačú z rôznych dôvodov. Môžu plakať, pretože ich niečo bolí, sú hladné, chýba im blízka osoba, alebo sa im niečo nepáči.

Veľmi často bábätká plačú, keď sú unavené a chcú spinkať. A maminka sa v dobrej vôli snaží tomuto plaču zabrániť a bábätku pomôcť spinkať. Tak potom hojdáme, dojčíme, skáčeme na fitlopte, kočíkujeme, vozíme v aute, len aby bábätko zaspinkalo. Nájdeme si ten spôsob, ktorým sa bábätko upokojí a je to v poriadku.

Časom to ale môže prestať fungovať, alebo to už chce maminka zmeniť, lebo tak už
nemôže ďalej fungovať. A vtedy prídu za mnou. Čiže ani sa nedá povedať, kde robíme chybu, skôr by som povedala, že by sme sa spánku svojich bábätiek mali venovať a pripraviť sa na to tak, aby sme sa k tým chybám ani nemuseli dostať.

Pre mňa je veľmi zaujímavé to, že všetci sme si akosi zvykli, že bábätká spinkajú v kočíku. Ak aj bábätká po položení do kočíka plačú, mamičky to jednoducho vydržia, vozia ďalej, až kým v podstate častokrát bábätko unavené od plaču nezaspí. Takto vlastne pár pokusmi prídu k tomu, že dieťatko sa naučí v kočíku spinkať aj bez plaču. Ak sa ale o to isté snažíme pri spinkaní v postieľke, tak to vnímanie je úplne odlišné. Ak bábätko začne plakať, „ubližujeme“ mu, nechávame ho vyplakať a podobne.

Vôbec to nie je pravda a ubezpečujem všetky maminky, že postieľka je jednak najbezpečnejšie miesto na spanie pre bábätká, ale zároveň aj najpohodlnejšie. Na začiatku to funguje tak, že keď položíte dieťa do postieľky, s najväčšou pravdepodobnosťou začne plakať. Správnymi krokmi ale vieme bezpečne a s minimom protestu naučiť bábätko spinkať v jeho vlastnej postieľke.

Ako dlho trvá kým sa dieťa naučí samo spať?

Túto otázku dostávam veľmi často, ale nerada na ňu odpovedám presným číslom. Je to veľmi individuálne. Bábätko je živá bytosť, tak ako aj my rodičia. Máme svoje lepšie dni aj lepšie noci. Veľa závisí od použitej metódy. Ale nie je ani tak dôležité to, akú metódu použijeme, ale skôr to, aby sme ju po začatí konzistentne dodržiavali. Konzistentnosť je základom úspechu.

Nie je nič horšie, nie ani tak pre nás rodičov, ale najmä pre naše bábätká, ak meníme svoj prístup, ak meníme rutinu a podobne. Bábätká v skutočnosti milujú rutinu, lebo ak vedia predvídať, čo sa bude diať, dáva im to pocit istoty. A tá je pre pohodu bábätka najdôležitejšia. Pri jemných metódach sa môžu výsledky dostaviť aj za 2 a viac týždňov, zatiaľ čo pri tých pevnejších, sú výsledky viditeľné veľmi rýchlo, už za 3-4 noci.

Je nejaký vek dieťaťa, kedy už neodporúčaš používať jemné metódy uspávania?

Jemný prístup je vo svojej podstate vlastne dosť stimulačný a nechtiac tak môžeme naše bábätko pri uspávaní skôr vyrušovať. Opäť neplatí všeobecné pravidlo. Vo všeobecnosti tieto jemné metódy fungujú veľmi dobre v nízkom veku bábätka, tak do 6-8 mesiacov. Videla som už ale bábätká, ktorým takýto prístup nevyhovoval už v 5 mesiacoch, a na druhej strane, veľmi dobre fungoval aj pri starších bábätkách aj nad 12 mesiacov.

Pri ešte starších bábätkách, napríklad v 18 mesiacoch by sme už asi neuspeli s hladkaním chrbátika, alebo ššškaním. Vždy zvažujem faktory, ako je vek bábätka, jeho
temperament, súčasné spánkové problémy a pocity maminy pri plači, a na základe toho odporúčam metódy.

Ako prebieha spánkové poradenstvo – čo môžu mamičky očakávať?

Pred samotným poradenstvom poskytujem 15 min. rozhovor zdarma. Maminy tak môžu zistiť ako pracujem, zanalyzujem problém a identifikujem problém. Následne sa problém odstraňuje v spolupráci so mnou. Po tomto úvodnom rozhovore si mamina vyberie balík a vypíše detailný dotazník. Na základe dotazníka vypracujem detailný spánkový plán, kde sú zahrnuté všetky oblasti.

Jednak teória o spánku bábätiek, odporúčaný režim dňa, samotné metódy, ktorými maminka bude postupovať a možné prekážky. Následne podľa typu balíka spolu komunikujeme buď emailom alebo telefonicky. Počas dĺžky trvania poradenstva mi každá mamina vypisuje tzv. sleep log, akýsi spánkový denník. Ja na základe toho viem identifikovať, či ide všetko podľa plánu, čo treba zmeniť a podobne. Mamina tak nemusí hádať, čo a či niečo nerobí správne. Má mňa a počas dĺžky trvania poradenstva sa ma môže pýtať.

Je dôležité si vytvoriť zvyky/rituály pred spaním?

Predspánková rutina je jedna z veľmi dôležitých súčastí. Maminky často robia chybu, že rutinu pred spaním buď ignorujú, alebo zaraďujú napríklad kúpeľ ako súčasť rutiny a hneď po kúpaní ukladajú bábätko spinkať. Kúpanie je veľmi stimulačná aktivita a bábätko po kúpaní potrebuje ešte nejaký čas, aby sa ukľudnilo a pripravilo spinkať.

Rutina teda musí pozostávať z vhodných aktivít, ktoré bábätko vhodne pripravia na spánok. Taktiež je veľmi dôležitá aj dĺžka tejto rutiny. Päť minút stačiť nebude
a hodina je zase priveľa. Jednotný správny rituál neexistuje. Každá rodina má svoje zvyky, a rituál by mal obsahovať pokojné aktivity, ktoré bábätko pripravia na spánok. Ak sa bude opakovať každý večer rovnaká, bábätko si veľmi rýchlo zvykne na to, že posledným krokom tejto rutiny je spánok.

Čo by si poradila maminkám?

Spánok je síce veda, ale netreba sa toho báť. „Zaručených“ tipov a rád, ale aj kopec mýtov môžeme počúvať na každom kroku, prípadne si ich môžeme prečítať na internete. Neberte ich až tak vážne a radšej sa obráťte na odborníka, ktorý tejto problematike rozumie. Vyhnete sa tak chybám, pri ktorých vaše bábätko môže naozaj veľmi plakať a nedosiahnete tak zlepšenie spánku, ale iba viac protestu. Každé bábätko, každá mamina si zaslúži dobrý spánok. Spánok je základom našej pohody
a pre bábätká je bytostne dôležitý. Netreba ho brať na ľahkú váhu, ale na druhej strane, netreba z neho robiť strašiaka.

Ja k spánku pristupujem holisticky, beriem do úvahy všetky súvislosti a v prvom rade postupujem jemným postupným spôsobom. Bábätko si tak vytvorí správne spánkové návyky a odmení sa vám dobrým spánkom a dlho trvajúcim úsmevom. Materstvo je krásne, ale aj náročné. Ak sme ale odpočinuté nielen my mamy, ale aj bábätká, materstvo dokáže byť ešte krásnejšie. Nie je v poriadku, ak sa zmierime s tým, že sa niekoľko rokov nevyspíme, lebo to berieme ako obetu nášmu bábätku. Bábätko potrebuje nás, prítomné, oddýchnuté. Iba tak sa mu vieme venovať a napĺňať jeho potreby.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár