Začnite písať

AKČNÉ TIPY RECEPTY ZDRAVIE

Rizoto ako z Talianska. Ako na to?

Krémové rizoto ako z Talianska patrí medzi naše obľúbené jedlá. Alchýmia spočíva v správnom postupe a ingredienciách. Nie je rizoto ako rizoto. 

Zvykom bolo doma pripravovať rizoto vždy z toho, čo ostalo. Či už z pečeného kuriatka, zeleniny alebo i celého týždňa. Vždy však bolo sypké a, pravdupovediac, nie veľmi chutné.

pravé talianske rizoto

Zdroj foto: redakcia. Pravé talianske rizoto

Ako na pravé talianske rizoto

Pri príprave talianskeho vláčneho rizota je potrebné mať poruke vývar. Či už zeleninový alebo mäsový, ale poctivý. Druhou podstatnou ingredienciou je dobrá talianska ryža na to určená. Podstatný rozdiel je v tom, že je vláčna, lepkavá, vytvára pri varení spojenú hmotu. Dôležité je tiež povedať, že sa nepreplachuje. Ja používam neúnavne prírodnú tmavú ryžu, ktorá sa varí dlhšie, ale je omnoho zdravšia a mne osobne aj viac chutí.

Čo potrebujeme do rizota?

Fantázie sa medze nekladú. Rizoto, ktoré je na fotke vzniklo z celého balenia hlivy ustricovej, ktorú ale vôbec nie je vidieť, je zmixovaná kvôli synovi, ktorý huby rád nakupuje, ale nechce ich tak rád jesť.

Balenie špenátu, 8 strúčikov cesnakov, dve šalotky, kurkuma, kari, olivový olej a trocha masla. Pokvapkané je argánovým olejom, ozdobené mojím obľúbeným kozím syrom s koriandrom a žeruchou. Žeruchu sme si zasadili a za pár dní sme už mohli strihať úrodu. Vrelo ju odporúčam ako zdroj vitamínu C v zime, keď nie sú iné zdroje.

Ingrediencie pre 6 osôb:

  • 2 hrnčeky (ideálne) ryže na rizoto
  • 1-2 šalotky
  • Balenie hlivy ustricovej/ šampiónov
  • 6 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
  • Balenie mladého alebo mrazeného špenátu
  • parmezán/ tvrdý kozí syr podľa preferencie
  • zeleninový/ mäsový vývar
  • olivový olej
  • kúsok masla
  • soľ, korenie, kurkuma

Aký je postup prípravy rizota

Nakrájané šalotky orestujeme do sklenita, ja pridávam hneď aj zopár hlavičiek cesnaku. Milujem túto základnú vôňu kuchyne. Zvyšok cesnaku si nechám na neskôr a pretlačím ho vo finálnejšom štádiu tak, aby ostala zachovaná jeho sila. Pridávame ryžu, olivový olej a restujeme. Následne postupne, pomaličky zalievame horúcim vývarom. Vždy len natoľko, aby tesne zakryla ryžu. Pridávame korenie/bylinky podľa chuti. Mojou obľúbenou je kurkuma.

Prečítajte si aj recept na veľkonočné medovníčky

Prečo kurkumou netreba šetriť?

Kurkuma je súčasťou mnohých kari zmesí a u nás doma mnohých jedál. Keď dokážem kúpiť čerstvú, ešte lepšie. Vizuálne krásne sfarbí jedlo do slniečkova a hoci vonku prší, máte doma na tanieri slnečný deň. Kurkuma patrí k zázračným prísadám. Je protizápalová a má čistiace účinky. Je často využívaná aj v ajurvéde a okrem jedál je vhodná aj na výrobu domácich pleťových masiek. Odstraňuje nečistoty, pomáha liečiť akné. Je to jednoducho zázrak, ktorý máte pod nosom a nemusíte zbytočne do lekárne. O kurkume by som mohla písať dlhočizné ódy, ale je to na samostatný článok. V skratke, volajú ju opodstatnene aj „korením života“. Pomáha pri tráviacich ťažkostiach, problémoch s nadúvaním, prečisťuje. Dokonca má i protirakovinové účinky.

S prírodnou ryžou je to dlhšie, ale stojí to zato. Ak sa vám nechce neustále miešať, stačí vždy po pár minútach premiešať, priliať vývar a opäť zakryť. Na extra panvici som si opäť orestujem časť cesnaku, pridávam zmixovanú hlivu ustricovú a restujem. Ku koncu pridávam špenát, kúsok masla a chvíľku dusím. Po polhodinke môže ryža vyzerať už rozvarená, ale opak je pravdou, treba ochutnávať. Vo finále obsah panvice šupneme do rizota a poctivo premiešame.

Dobrú chuť!

  1. Akčný tip: Do rizota občas pridám aj vajíčka. Decká to majú rady, obed je zjedený raz dva.
  2. Akčný tip: Krémovú konzistenciu podporí aj trošku nastrúhaného parmezánu tesne pred koncom.
Tagy

Zanechaj nám svoj komentár