Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Užitočná zábava na Youtube pre deti? Tanečná šou Tani Tani s Nely vie, čo deti baví


Mnoho rodičov to pozná – deti najradšej sledujú videá a k pohybu ich často len ťažko dostanete. Zábavné aktivity, pozitívny prístup, zaujímavé príbehy a mnoho inšpirácií – presne také aktivity deti potrebujú. A ak sa to spája s ich obľúbenými videami, je to o to lepšie.

Presne pre takúto kombináciu sa rozhodli autori originálnej tanečnej šou pre najmenších Tani Tani s Nely, ktorí chcú prostredníctvom interaktívnych videí deti do pohybových aktivít opäť zapájať.  V krízovej situácii v súvislosti s koronavírusom je táto možnosť ešte aktuálnejšia, keďže ponúka rodičom program, ktorý rozvíja aktívny pohyb detí v bezpečí domova.


Tanečná šou Tani Tani s Nely je rodinným projektom Nely a Eddyho Portellovcov, ktorí sa Slovensku v roku 2012 založili úspešnú tanečnú školu. Profesionálny tím lektorov a trénerov v nej vyučuje rôzne druhy tancov deti od 3 rokov. Vďaka tomu majú Portellovci pripravených množstvo originálnych tanečný zostáv, ktoré sa tešia veľkej obľube a preto sa rozhodli, že nájdu spôsob, ako ich dostať k väčšiemu množstvu detí.

Naši detskí tanečníci najviac milujú tanečné príbehy, ktoré sme pre nich vytvorili, aby sa ľahšie naučili jednotlivé kroky a zapamätali si nové tance. Vždy ich to vtiahne a ani nevedia ako, už tancujú latino,” s úsmevom hovorí Petronella “Nely” Portella, ktorá má za sebou dlhoročnú profesionálnu tanečnú kariéru a mnoho ocenení z celosvetových súťaží. Video projekt Tani Tani s Nely stojí práve na jej príbehoch, ktoré vtipne a originálne spája s tancom. Pre deti prichystala sériu videí Tani Tani s Nely,  ktoré vydala začiatkom roka na DVD, ale v súvislosti s aktuálnou krízovou situáciou a potrebou rodičov deti zmysluplne zabaviť, sa ich rozhodla bezplatne zverejniť na Youtube.

Pozrite si videá Tani Tani s Nely

“Tancu sa venujem od piatich rokov. Ako deti sme po škole vždy bežali na tréning a víkendy sme trávili na vystúpeniach či súťažiach. Taký bol vtedy náš štýl života a moja mama v tom mňa a brata úžasne podpovala. Dnes to už také samozrejmé nie je a my chceme vrátiť deti k láske k pohybu,” hovorí Nely, ktorá je viacnásobnou majsterkou sveta v rôznych tanečných kategóriách.

Zlomom v jej živote bolo narodenie jej dcérky Olívie: “Dúfala som, že po mne zdedí tanečné vlohy a chcela som ju v nich podporovať. Predstavila  som si, ako učím svoje dieťa rôzne tanečné prvky a ako jej táto aktivita pomáha v rozvoji. Taktiež som niekde vnútri cítila potrebu odovzdávať svoje skúsenosti ďalej.” A tak vznikla myšlienka založenia detskej tanečnej školy, ktorá neskôr vyústila do série tanečných videí Tani Tani s Nely.

Ide o 12-15 minútové epizódy, každá s originálnym dejom, v ktorom deti spoločne s Nely riešia problémy, s ktorými sa môžu stretnúť aj v bežnom živote. Nely cez tanec a príbehy napríklad vysvetlí, čo je to úcta, prečo je dôležitý pitný režim, deti spoznajú rôznorodosť ľudí a odhalia aj, ako si plniť svoje sny a túžby. Dej a tanečné choreografie dopĺňajú hádanky a prekvapenia. 

Prečítajte si 10 tipov, ako zabaviť deti počas koronavírusu

Pozrite si tanečné animácie Tani Tani s Nely

Zladiť materstvo a tanec? Dá sa to!

Tanec má pre deti množstvo priaznivých účinkov – deti zlepšujú svoju telesnú kondíciu, koordináciu, tvorivosť, pamäť, uvoľňujú tanečným pohybom priaznivú hladinu adrenalínu a naviac získavajú zdravé sebavedomie. Rozbehnúť tanečnú školu a následne vytvoriť tanečnú šou nebolo však vôbec jednoduché, Nely totiž pristupuje k tejto úlohe naozaj zodpovedne: “Prácu treba robiť zo všetkých síl a celým srdcom, či variť kávu v kaviarni, či mať obchod s oblečením – ak dá človek do toho dušu, cítiť to tam.”  Po narodení dcérky sa pokúsila zladiť materstvo a tanec, keďže to je to, čo jej dáva zmysel.

Vyrastala pri tanci a hudbe

“Môj manžel je muzikant a jeho mama Ingrid Jenčová stále vedie úspešnú baletnú školu v Peru, takže doma mám podporu aj inšpiráciu, to je obrovské šťastie. Nikdy sme s manželom neuvažovali, že po pôrode zostanem doma, alebo budem robiť niečo iné ako tanec. Našu Olíviu som dokonca niekedy kojila aj na hodinách, mamičky to tolerovali, poznajú to samé veľmi dobre,” spomína dnes už s úsmevom na náročné začiatky Nely.

Pre tanec vo forme videí sa Portellovci rozhodli, pretože takouto cestou sa dá najľahšie inšpirovať, vnímať rytmus a odpozorovať tanečné kroky. Vo všeobecnosti sa najlepšie učí pozorovaním a u detí to platí obzvlášť. “Keď ich očaríte a správne namotivujete, nespustia z vás oči. Videá sú okrem toho ľahko dostupné, a tak vieme jednoduchšie šíriť radosť z tanca, teda z “uvedomelého pohybu,” konštatuje Eddy, ktorý mal spolu s manželkou vlastnú víziu o tanečnej šou, keďže majú bohaté skúsenosti s prácou s deťmi.

Od tanečnej školy bol už len krok k projektu, ktorý originálnym spôsobom spája u detí mimoriadne obľúbený online priestor s videami, ktoré ich doslova zdvihnú zo stoličky. Dokonca v dnešnej situácii, keď sú školy zavreté a rodičia vyhľadávajú pre svoje deti aktívny program, je tento program mimoriadne potrebný.

Chcú zapojiť deti do tanca

V deťoch chce Nely cez tanečné videá znovu objaviť ich pohybové predpoklady, a to zábavnou a náučnom formou. “Chceme do tanca zapojiť čím viac detí, s akoukoľvek mierou nadania, fyzickej dispozície či veku, pretože je to neoceniteľný vklad do ich fyzického aj psychického rozvoja. Pre každé dieťa je užitočné, ak sa naučí čerpať radosť z pohybu a hudby, učí sa koordinovať a spoznávať svoje telo, vníma rytmus, zlepšuje si držanie tela a telesnú kondíciu, a ak si tieto návyky odnesie do dospelosti.”

Jej prioritou je zmeniť deti z divákov na tanečníkov a cez originálnu zápletku ich vtiahnuť do deja. “Je to unikátny formát, ktorý dopĺňajú nádherné kostýmy z dielne módnej návrhárky Lenky Sršňovej,” dopĺňa Eddy Portella, ktorý je autorom originálnej hudby v tanečných videách.   

70 minút tanečnej zábavy už aj na DVD

Začiatkom tohto roka vydali Portellovci k projektu Tani Tani s Nely svoje prvé detské tanečné DVD. Deti na ňom môžu zažiť 70 minút užitočnej zábavy, ktorá má pre ich celkový vývin zmysel. Vďaka náučným a zároveň zábavným videám na DVD sa deti môžu pohodlným spôsobom učiť tanečným prvkom doma a osvojiť si jednoduché choreografie. “Našim poslaním je naučiť čo najväčší počet detí posilňovať svoje fyzické a duševné zdravie radosťou a krásou hudby a pohybu, láskyplnými vzťahmi a zmysluplným tvorivým úsilím,” zhodujú sa manželia Portellovci, ktorí s tanečnou šou Tani Tani s Nely roztancovali už stovky detí.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár