NAČÍTAVAM

Začnite písať

AKČNÉ TIPY MAGAZÍN RECEPTY

Čo dokážete vyčariť z medvedieho cesnaku?

Kristína Majerová
Share

Polievka z medvedieho cesnaku

 Potrebujeme:

  • 3 hrste medvedieho cesnaku
  • 4 menšie zemiaky
  • 1 ks menšia cibuľa
  • 1 ks smotana na šľahanie
  • plátok masla

Chcete zabaviť deti? Pustite im divadielko online

PODPORTE združenie Akčné ženy a podnikanie žien na Slovensku



Postup:

Na masle si speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme nasekaný medvedí cesnak (predtým poriadne umyjeme, stonky odrežeme, nasekáme) a popražíme. Pridáme na jemno nastrúhané surové zemiaky, chvíľku všetko spolu popražíme a zalejeme vodou tak, aby bolo všetko zakryté.

Dochutíme soľou, mletým čiernym korením. Dusíme do zmäknutia. Na konci pridáme šľahačkovú smotanu a miešame, kým nám polievka nezovrie.

Po vychladnutí zmixujeme do hladka stolovým alebo tyčovým mixérom.

K polievke sa výborne hodia vajcia uvarené na tvrdo, ktoré si každý pridá do taniera podľa chuti. Takisto opečený chlebík, či čerstvé pečivo je chutnou prílohou.

Psychológ Michal Božík: Stav, v ktorom sa nachádzame, pôsobí psychologicky veľmi podobne ako vojnový konflikt

foto: bylinke.sk

Pozitívne účinky medvedieho cesnaku

  • detoxikačná schopnosť – funguje ako prečisťovadlo;
  • pomoc pri žalúdočných problémoch – hnačky, zápchy, plynatosť. Podľa Márie Treben má preventívne účinky aj pred rakovinou hrubého čreva;
  • liečba srdcovocievnych ochorení, znižuje vysoký krvný tlak;
  • bolestivé kŕčové žily (zlepšuje prietok krvi);
  • bolesti hlavy, migrény;
  • ochorenia horných dýchacích ciest (zápal priedušiek, astma);
  • posilňovač imunity;
  • antibakteriálne a antibiotické vlastnosti.

Ako sa dá použiť?

Úplne najideálnejšia je jeho surová konzumácia, tzn. bez tepelnej úpravy. Je veľmi chutný ku chlebíku, do šalátu, pridať do nátierok, či cestovín. Ak máte radi rôzne rolády na slano, medvedí cesnak im pridá výbornú chuť a zdravotný bonus navyše.

Veľmi rýchlo sa dá pripraviť aj pesto z medvedieho cesnaku, ktoré sa dá skladovať v chladničke a je kedykoľvek k dispozícii. Stačí rozmixovať medvedí cesnak s kvalitným olivovým olejom, soľou a s orechami a naložiť do malých pohárikov a dať do chladničky.

Pozor

Listy medvedieho cesnaku sa veľmi podobajú jedovatým listom konvalinky.  Medvedí cesnak má však výraznú cesnakovú vôňu, takže treba ovoňať a určite sa nepomýlite.

Ako je to u vás? Máte radi medvedí cesnak? Čo robievate z neho Vy? Podeľte sa s nami o vaše tipy.

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *