Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO SPOLOČENSKÉ HRY

Vytvorte si veľkonočnú záhradku s deťmi, hravou formou. Pochopia zmysel Veľkej noci

Táto Veľká Noc je netradičná. Iná. Prežívaná chtiac nechtiac len v tom najužšom kruhu. Spolu s Vianocami patrí Veľká noc k najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Ako ju priblížiť deťom? Ako im ju vysvetliť tak, aby ju pochopili?

Deti majú radi to, čoho sa môžu dotknúť, ohmatať, sami precítiť. Ak nepoznáte veľkonočnú záhradku, ponúkame návod, ako si ju vyrobiť. Ešte stále ste v termíne a stíhate:). A všetko nájdete doma alebo v prírode.

Ako zafarbiť vajíčka tým, čo máme doma. Akčne, prírodne a jednoducho

Veľkonočná záhradka je miestom, kde sa zhŕňajú všetky dôležité symboly a udalosti veľkonočného týždňa. Kvetná nedeľa, Zelený štvrtok, Veľký piatok, Biela sobota, Veľkonočný pondelok. Môže sa stať peknou veľkonočnou dekoráciou, ale zároveň aj pomôckou na vnímanie jednotlivých udalostí Ježišovej obety a následného Zmŕtvychvstania.

Pomôcky, ktoré k tomu potrebujeme, ľahko nájdeme, či už doma alebo na prechádzke v lese, prípadne v záhrade. Nemusíme nič kupovať, zháňať. Veľa vecí sa dá improvizovať. Fantázii sa medze nekladú:).

Čo potrebujeme:

  • krabica / box
  • kamienky na cestičku a 1 veľký kameň
  • drevo na kríže
  • hlina
  • kvety, kôra zo stromov
  • rastlinky

Záhradku si môžeme urobiť do väčšej nádoby, škatule od topánok vystlanou fóliou alebo aj priamo na balkóne alebo záhrade. Podkladom je hlina, tráva, prípadne akékoľvek machy.

Zlatá brána – môže byť urobená oblúkom zo zlatého dažďa alebo aj obyčajným papierom. Predstavuje vstup Ježiša do Jeruzalema, kedy sa ľudia na neho veľmi tešili, tlieskali mu, mávali mu bahniatkami. Ježiš išiel na malom osliatku, čiže ak máte doma figúrku oslíka, môžete použiť. Predstavuje Kvetnú nedeľu.

Posledná večera (Večeradlo) – predstavuje Zelený štvrtok. Je to miesto, kde Ježiš premenil víno na krv a chlieb na svoje telo. Večeradlo sa dá urobiť z kôry stromu, z rôznych paličiek (napr. od lekára). Pekné je vymodelovať napr. z plastelíny misku s vínom a chlebom a umiestniť na stôl. Kto nevie, existuje aj Lego kalich:).

Prečítajte si aj článok 10 tipov ako zabaviť deti počas izolácie

Getsemanská záhrada – miesto, kde sa Ježiš išiel modliť po Poslednej večeri. Tu ho vojaci zajali a odviedli k Pilátovi, ktorý ho odsúdil na smrť. Záhradu predstavuje kopec posiaty kvetmi, trávou. Môžeme pridať aj stromy.

Golgota – kopec za hradbami Jeruzalema, kde Ježiš zomrel na kríži. Kopec môže byť vytvorený z hliny, vyložený kamienkami (krížová cesta-je 14 zastavení krížovej cesty, každý kameň môže mať svoje číslo), príp. môže byť aj celý z kameňov. Na jeho vrchol umiestnime  jeden alebo tri kríže.

Ježišov hrob – na tretí deň od Ježišovej smrti sa našiel jeho hrob prázdny a kameň odvalený. Ako hrob môžeme využiť napr. kvetináč, pred ktorý postavíme kameň, alebo čokoľvek, čo zatvoríme kameňom, ktorý neskôr vieme odložiť. Keďže ide o hrob, môžeme tiež poukladať okolo kvety. Prípadne postavičky vojakov, ktorí hrob strážili.

foto: archív Barbory Novotnej

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár