Začnite písať

RECEPTY

Päť tipov na jedlá zo zemiakov

Rozmýšľate, čo variť a už vám dochádzajú nápady? Alebo zásoby sú už obmedzené a to, čo by ste chceli uvariť, nemáte z čoho? Nezúfajte, ak nájdete doma zemiaky, viete vykúzliť večeru, po ktorej sa budú vaši najbližší olizovať za ušami.

Ponúkam naše obľúbené, ale veľmi jednoduché typy:

Varené zemiaky

Zemiaky očistíme, nakrájame a dáme do osolenej vody. Varíte do zmäknutia. Po uvarení dáme ešte do horúcich zemiakov maslo (nešetríme). Zemiaky dostanú lahodnú  a jemnú maslovú chuť. Ešte teplé servírujeme na tanieri, posypeme strúhaným syrom, ktorý sa krásne roztečie. Podávame s acidkom, kefírom, prípadne kyslou kapustou. Moji chlapci si toto jedlo v tejto kombinácii pýtajú min. 1x týždenne. Výborné aj na imunitu.

Pečené zemiaky

Očistené zemiaky nakrájame na hranolky, posypeme soľou, prípadne iným korením (ak máte radi), pokvapkáme olejom, prípadne masťou (používam mangalicovú) a dáme zapiecť do rúry do chrumkava. Ak máme doma aj inú zeleninu, pokojne pridáme. Výborná je napr. kombinácia mrkva – zemiaky, mrkva chytí karamelovú chuť, ktorú obľubujú deti. Podávame takisto s nastrúhaným syrom, acidkom alebo kečupom alias hranolky:).

Jedálniček na týždeň so zoznamom potravín

Zemiakové placky

Očistené zemiaky nastrúhame na jemno, pridáme soľ, čierne korenie, majoránku, cesnak, múku a jedno vajce. Zarobenú zmes zmiešame a na rozhorúčenej panvici robíme placky. Podávame s bryndzou, kyslou smotanou alebo kombinácia obidvoch. Výbornou prílohou je takisto kyslá kapusta.

Zapečené zemiaky

Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka. Taktiež si uvaríme karfiol alebo brokolicu. Po vychladnutí zemiaky nakrájame na lupienky o hrúbke cca 3 mm. Sklenú misu potrieme maslom a vrstvíme zemiaky, brokolica /karfiol a

zemiaky. Nakoniec zalejeme pripravenou smotanovou zmesou: 1 kyslá smotana, 1 sladká smotana, 1 vajíčko, nastrúhaný syr (nešetríme, min. 200g), cesnak, soľ, čierne korenie. Zapečieme do zlatista. Ako prílohu podávame napr. kyslú uhorku alebo taktiež kyslú kapustu.

Foto: pixabay.com

Banánová bábovka ľahko a rýchlo

Opečené zemiaky na cibuľke

Ak nám ostanú akékoľvek zemiaky – napr. varené nakrájané, varené v šupke alebo nájdeme dáke obschnuté, nepoužité – nevyhadzujme. V panvici opražíme cibuľku do zlatista, pridáme zemiaky a pražíme spolu. Ideálne je na bravčovej/mangalicovej masti, zemiaky nebudú také suché, ale príjemne chrumkavé a  voňavé. Ak máte doma škvarky, zakombinujte do toho. Samozrejme, toto sa dá robiť aj z „normálnych“ neobschnutých zemiakov.

Tento recept mám od môjho svokra, ktorý vie spotrebovať všetko tak, aby sa jedlo nemuselo vyhadzovať. Paradoxom je, že je to naozaj veľmi chutné. Akurát to chce čas, kým človek stojí a do zlatista opeká zemiaky.

Náš tip: Zapojte deti do čistenia a krájania zemiakov. Deti majú túto aktivitu radi. Budete mať síce viac neporiadku doma, ale detská radosť stojí zato.

Zanechaj nám svoj komentár