Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO ROZHOVORY

Očarujúca zvuková uspávanka, ktorá deťom pri uspávaní pomôže sa uvoľniť a odhaliť im tajomstvá spokojného srdiečka

„Pomocou uspávaniek sa môžem prihovoriť nielen svojim, ale aj iným deťom a dať im touto cestou vedieť, aké sú úžasné,“ hovorí autorka obľúbených knižiek o detských pocitoch, Iryna Zelyk.

Iryna, napísala si úspešné detské knižky a najnovšie si pripravila v poradí už druhú uspávanku, ktorá je výnimočná svojím meditatívnym charakterom. Prečo práve meditácia?

Už nejaký čas sa venujem meditácii a dobre poznám benefity, ktoré so sebou prináša. Mojou túžbou je zdieľať tento poznatok aj s deťmi.

Ako sa odlišuje zvuková rozprávka od tvojej uspávanky pre deti?

Štruktúra príbehu uspávaniek je koncipovaná tak, že dieťa je jeho priamou súčasťou. Vďaka svojej prirodzenej detskej schopnosti „snívať“ môže malý poslucháč prežiť príbeh a s ním aj všetky príjemné pocity, ktoré ho sprevádzajú. Dej je čarovný, jednoduchý, nezaťažuje myseľ, ale ju naopak pripraví na oddych. Opisy prírody a meditatívna hudba dieťa príjemne uvoľnia. Na konci príbeh prehovára k detskému vnútru a vytvára tak priestor pre budovanie pevného emocionálneho zdravia.

Prvá uspávanka – Dráčik Bo prezradí deťom, ako ľahko pustiť svoje myšlienky ako balóniky a vyčistiť si hlavičku. V najnovšej meditácii sú hlavnými sprievodcami motýle, vďaka ktorým deti dokážu odhaliť svoju vnútornú krasu.

Prečo je podľa teba meditácia dôležitá aj pre deti?

Myslím si, že je kľúčové budovať svoj vzťah so sebou už v ranom detstve. Rovnako pozorujem na svojich deťoch, že večer je pre nich niekedy náročné odpútať sa od myšlienok rovnako ako nám dospelým, čo môže byť dôvodom zdĺhavého zaspávania. Veľakrát potrebujú pochopiť rôzne pocity spojené so zážitkami s uplynulého dňa a vyčistiť si hlavičku, aby mali zabezpečený zdravý a spokojný spánok.

Súčasťou uspávanky sú aj krátke dýchacie techniky. Dýchanie je život. Správne dýchanie je veľmi dôležité pre naše telo aj dušu. Jeho pozorovaním sa dokážeme odpútať od mysle, dostať sa do nášho vnútra a dosiahnuť tak stav absolútneho pokoja, či nabudiť energiu. Pomocou kontrolovaného dýchania sa dokážeme upokojiť alebo premôcť svoje strachy.

Prečítajte si aj článok 10 tipov ako zabaviť deti počas koronavírusu

Ako vlastne vznikla celá táto myšlienka vytvoriť takéto dielko pre deti?

Najskôr prišiel príbeh, ktorý som prerozprávala deťom, ale až po pár rokoch bola idea zrealizovaná v takej podobe, ako ju poznáme dnes, s hudbou a s hovoreným slovom. Som neuveriteľne šťastná, že sa to podarilo, lebo som presvedčená, že takáto forma rozprávky môže deťom neskutočne pomôcť. Vďaka uspávankám môžem prehovárať nie len ku svojim, ale aj ku ostatným deťom, a dať im touto cestou vedieť, aké sú to úžasné bytosti. Pozitívna spätná väzba mi napovedá, že uspávanka je pre deti inšpiratívna a nabáda ich potom si aj nakresliť svoj prežitý príbeh.

Čo je tvojím cieľom pri písaní?

Hlavným cieľom celej mojej tvorby je upriamiť pozornosť na význam starostlivosti o pocitový svet dieťaťa. Z môjho pohľadu má rovnakú dôležitosť ako bežná starostlivosť spojená s napĺňaním jeho fyzických potrieb. To je hlavná myšlienka mojej túžby – tvoriť pre detskú radosť.

Hlas v meditácii patrí známej herečke Helene Krajčiovej. Prečo práve ona?

Priznám sa, že Helena je mojou obľúbenkyňou z oblasti kultúry už od môjho príchodu na Slovensko. Vtedy by ma však ani nenapadlo, že jedného dňa budeme spolupracovať. Som vďačná, že práve ona prepožičala meditácii svoj hlas, pretože je neskutočne cítiť, že do toho dáva srdce a jej profesionalita je obdivuhodná.

Hudbu vytvoril Emil Smoliga. Ako vznikla táto kompozícia?

Emil je pre mňa veľký talent. Napriek tomu, že s meditatívnou hudbou pre deti nemal predtým skúsenosti, dokázal vytvoriť niečo tak krásne a hlboké! Som naozaj vďačná za všetkých ľudí, ktorí pri mne stoja, pomáhajú mi a nosia v sebe prirodzenú túžbu prispieť k tvorbe pre deti.

Aké sú tvoje ďalšie plány?

Momentálne intenzívne pracujeme na novej knižke, ktorá tento raz vznikla na základe odozvy rodičov, a bude sa venovať ďalšiemu detskému pocitu. Knižka vyjde už toto leto. Uspávanku si môžete vychutnať na youtube, kde je sprístupnená pre všetkých v plnom rozsahu.
Alebo si ju stiahnuť za cenu 3 Eurá na pohodlné použitie kedykoľvek a kdekoľvek, a takto podporiť tvorbu tohto druhu.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár