Začnite písať

RECEPTY

Šošovicová polievka ako od mamy

Tradičná šosovicová polievka je u nás doma aspoň raz mesačne. Šošovica mi v špajzi nesmie chýbať. Okrem klasickej využívam často pri varení aj červenú, ktorá krásne polievky zahustí, zahreje a je jednoduchá na prípravu. 

S čerstvým chlebom alebo cesnakovými hriankami je úplne dokonalá. Najmä počas zimných mesiacov je pre mňa horúcim životabudičom. Predstavte si ten pocit, keď prídete premrznutí zvonku a dáte si za misku šošovicovej.

Zdroj: Martina Novotná , Foto: šošovicová polievka

Zdroj: Martina Novotná , Foto: šošovicová polievka

Čo k nej budete potrebovať?

  • Balenie (500 g) šošovice
  • vývar/ vegetu bez glutamánu alebo len soľ
  • trošku masla alebo oleja na záprašku
  • 1 VL hladkej múky
  • čierne korenie, majoránka
  • bobkový list
  • 2 – 3 pretlačené strúčiky cesnaku
  • 3 párky nakrájané na kolieska
  • 3 – 4 malé zemiačky
  • vajcia uvarené na tvrdo (podľa počtu osôb)

Ako si pripravíte najlepší slepačí vývar?

Postup prípravy šošovicovej polievky

Strukoviny vždy namáčam deň vopred. Tekutinu zlejem a k šošovici pridám buď vývar ( ak mám doma zamrazený) alebo ju jednoducho zalejem vodou. Pridám koreniny, bobkový list, pretlačím cesnak a varím šošovicu do zmäknutia. Trvá to asi 30 minút. Popritom ošúpem a nakrájam na malé kocky zemiaky a pridám ich do polievky.

Príprava záprašky

V extra panvici zohrejem maslo a opražím na ňom lyžicu múky do zlatista. Zložím z ohňa a zalejem trošku studenou vodou. Zápraška musí byť rozmiešaná do hladka tak, aby nemala hrudky. Prilejem ju za stáleho miešania k šošovici. Následne varím ešte zhruba 15 minút tak, aby polievka pekne zhustla.

Následne ju dochutím soľou, čiernym mletým korením, prípadne ešte trošku pridám pretlačený cesnak. Nakoniec si mierne opražím párky na panvici a narežem ich na malé kolieska. Popritom si uvarím vajcia natvrdo. Ošúpem a prerežem na polovicu. Polievka sa môže podávať. Celá príprave trvá zhruba 50 minút a porcia je vhodná zhruba pre 6 – 8 osôb. Záleží, či sú to malí alebo veľkí jedáci:-)

Dobrú chuť!

Päť tipov na jedlá zo zemiakov

Akčné tipy k šošovicovej polievke

  • občas pridám do polievky aj koreňovú zeleninu. Hodí sa najmä mrkva
  • Proti obávanému nadúvaniu zo šošovice pôsobí dobre saturejka, majorán, bobkový list alebo ligurček

Zdravotné okienko o hnedej šošovici

Šošovica je kráľovná strukovín. Viete si predstaviť, že by ste za nákup zaplatili šošovicou? Tak tomu bolo kedysi a malo to svoj význam. Šosovica pochádza z Indie a dodnes sa tam pestuje viac ako 50 rôznych druhov šošovice. Napriek tomu, že šošovicu nahradili peniaze, skrýva v sebe veľké prírodné zdroje. Bohatá je na bielkoviny a esenciálne aminokyseliny. Pre vegetariánov je preto ideálnou náhradou mäsa. Vďaka postupnému uvoľnovaniu sacharidov vám zabezepčí rovnomernú hladinu cukru a teda aj sýtosť. Šošovica je zdrojom železa, vápnika a draslíka. Pomáha tiež pri odbúravaní podkožného tuku.

Šošovica je tiež skvelý zdroj železa, vápnika a draslíka. A dobrá správa pre tých, ktorí chudnú, táto strukovina pomáha bojovať s odbúravaním podkožného tuku. Okrem spomínaných výživných látok vedci odhalili i ďalšie prospešné účinky šošovice. Drobná strukovina skrýva v sebe množstvo vysoko aktívnych látok a minerálov (najmä zinok), ktoré posilňujú činnosť nervov, mozgu a obličiek. Hnedá šošovica je zaujímavá tým, že obsahuje sedemkrát viac železa ako špenát, je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B6 a B12 a predovšetkým kyseliny listovej. Má výborné nutričné hodnoty a vďaka tomu je veľmi cennou potravinou pre vegetariánov.

Zdroj info o zdravotnom význame: opotravinach.sk

Čo dokážete vyčariť z medvedieho cesnaku?

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár