Začnite písať

Uncategorized

Tínedžeri míňajú peniaze na online hry – ako tomu predísť?

Poznáte úskalia online hier? Nepatríte náhodou aj vy medzi nič netušiacich rodičov? Viete, čo robí Vaše dieťa na mobile alebo tablete? Používate rodičovské kontroly? Online svet je plný úskalí, a hoci je tam mnoho pozitívneho, my ako rodičia musíme byť opatrní a preventívne predchádzať.

Nabádanie k nakupovaniu bez vedomia rodiča

Keďže školy sú a v dohľadnej dobe budú zatvorené, stupňujú sa argumenty medzi rodičmi a deťmi o čase strávenom na obrazovke a online hrách. Čoraz viac rodičov má obavy z rastúceho speňažovania sa obľúbených počítačových hier, konzol a videohier. Takmer polovica rodičov detí vo veku od 12 do 15 rokov hrajúcich hry ako Fortnite, Fifa a Minecraft sa obáva tlaku na deti, spočívajúcom v uskutočňovaní nákupov v hre.

V posledných rokoch došlo k jeho enormnému nárastu. Trh s online hazardnými hrami, ktorý má vo Veľkej Británii hodnotu cca 6 miliárd GBP, sa sústreďuje na hry, ktoré si hráči sťahujú. To znamená, že softvér je možné kedykoľvek aktualizovať a za príplatok je možné počas hry pridať nový obsah (tzv. mikro-transakcie). Hry a aplikácie sú však prepojené s bankovým účtom rodiča, v tomto prípade zákazníka. Ukazuje sa, že aj údajne bezplatné aplikácie a stiahnuté hry podnecujú hráčov (deti) k nákupu v hrách.

Aktuálnou hrozbou pre rodiča je skutočnosť, že deti môžu veľmi ľahko spôsobiť veľký účet na platobnej karte, v mnohých prípadoch bez ich vedomia. Môže byť ťažké, ak nie nemožné, požadovať vrátenie financií. Žiaľ, neexistuje žiadny regulátor pre podávanie sťažností.

Psychologička Martina Wäldl: Ak sa dieťa pýta, treba mu odpovedať.

Kto je na vine?

Herné spoločnosti poukazujú na skutočnosť, že existuje široká škála rodičovských a technologických kontrol na blokovanie neoprávnených transakcií. Nedávny prieskum však potvrdil, že ich používa iba jeden z piatich rodičov.

V Anglicku už dokonca Asociácia pre britskú interaktívnu zábavu, zastupujúca toto odvetvie, spustila kampaň „Buďme rozumní pri hraní“. Cieľom kampane je informovať rodičov o dostupných rodičovských kontrolách a poskytnúť im rady, ako ich používať, a tiež im pomôcť viesť so svojimi deťmi spoločné rozhovory o hrách. „Vývojári hier a aplikácií nie sú altruistickí, deti sa ľahko vtiahnu do hier a pritom míňajú financie na platobné prostriedky v hrách (jahôdky, mince, atď.) “, hovorí Justine Roberts, zakladateľka rodičovskej webovej stránky Mumsnet.

Inštitúcie na podporu a informovanie rodičov, detí a škôl o bezpečnom používaní internetu, vyzývajú na jasnejšie označenie takýchto „ťahov“.  Zistilo sa, že až tri štvrtiny detí sa cítilo byť nútenými do platieb, čo najviac, ako je len možné. Polovica detí zase povedala, že hry boli zábavné len vtedy, keď mohli míňať peniaze.

Lákavá ponuka „mačky vo vreci“

Správa „Rip-Off Games“ („podvodné hry“) upozornila, že tzv. „loot boxes“ sú oblasťou veľkého záujmu. Často ide o debny, zväzky, balíčky alebo kartóny, ktoré sa ponúkajú na kúpu počas online hry. Človek však ale často nevie, čo tieto balíčky obsahujú, skôr ako si ich kúpi. Preto sú na mieste obavy s podobnosťou hazardných hier. Pri hraní rovnakej hry je na deti vyvíjaný tlak na súťaživosť, nakupovanie, vzájomné porovnávanie.  Uvažuje sa o výskume zameranom na prekrývaní medzi online a hazardnými hrami.

Výskumy verejných orgánov na ochranu detí zistili, že hoci niektoré hry sú pozitívne, vrátane socializácie s priateľmi online a učenia sa nových zručností; dosť veľa hier spôsobuje šikanovanie alebo tlak na utrácanie rodičovských peňazí. Zámerom výskumov je dosiahnuť obmedzenie výdavkov na hry. Ku vláde smerujú výzvy, na preskúmanie určitých typov, keďže sú podozrenia, že by to mohlo spadnúť pod definíciu „hazardné hry“.

1200 libier za dva týždne

Juliet Jackson, 48-ročná charitatívna pracovníčka, zažila šok, keď jej Noah (vtedy 11-ročný) na jej debetnej karte v rodinnom iPade minul 1 200 libier. Uvedomila si to až pri platení kartou v reštaurácií, že jej tento obnos zmizol za dva týždne.

„Cítila som sa znechutene,“ hovorí Juliet, ktorá žije so svojím manželom a dvoma mladými synmi v juhovýchodnom Londýne. „Noah hral na našom iPade hru Harry Potter a Boom Beach, čo mal dovolené. Účet iPad je však prepojený s mojím bankovým účtom. Bolo to chránené heslom, takže som si myslela, že je v bezpečí. Noah ma však sledoval bez toho, aby som si to uvedomovala a zapamätal si heslo. Znovu a znovu kupoval mince a „energetické zväzky“ za 79,99 GBP. “

„Uznala som, že to bola moja chyba a kontaktovala som Apple. Oni uznali, že išlo o nezvyčajné výdavky a vrátili mi všetky peniaze. Nečakala som to. Bolo však vidieť, že synovi je to ľúto a mrzí ho to. Pre rodinu to však bol veľmi dobrý výchovný prostriedok a očakávame teraz, že synovia k nám budú otvorenejší. Máme PlayStation a chlapci majú svoje vlastné telefóny, ale mám nastavené upozornenia, takže ak sa pokúsia minúť účet, dostanem správu. V každom prípade sa ma Noah už vždy pýta! “, hovorí spokojná mama Juliet.

Prečítajte si, prečo je čítanie pre deti veľmi dôležité.

Zodpovednosť rodičov i firiem

Ukie (Asociácia pre britskú interaktívnu zábavu) nabáda vývojárov hier a platforiem, aby vrátil financie tam, kde je zrejmé, že išlo o nákup bez súhlasu a vedomia rodičov.  Pete Lewin, právnik spoločnosti Purewal & Partners, ktorý ponúka právne poradenstvo pre odvetvie technológií a hier, hovorí: „Zodpovednosť spočíva na všetkých stranách, pre zaistenie bezpečného hrania detí. Vývojári tvrdo pracovali na zavedení silných rodičovských kontrol a nástrojov, ale rodičia musia mať istotu, že sa do nich zapoja, získajú správne informácie a využijú potrebné kontroly.“

Ako sa chrániť:

  • porozprávajte sa so svojimi deťmi o bezpečnom a rozumnom hraní hier a používaní internetu;
  • pred stiahnutím si skontrolujte vekové hodnotenie hry;
  • preskúmajte obsah a funkcionalitu hry. Nezabudnite na potenciál výdavkov v hre.
  • stanovte jasné hranice času stráveného pri obrazovkách a vysvetlite dôvody. Pomôžte deťom naučiť sa, ako sa chrániť. Pripomeňte im, aby nezdieľali svoje osobné údaje a aby „herných priateľov“ udržali iba v hre a nepridávali sa do sociálnych sietí.
  • ak deti používajú vaše zariadenia, napríklad telefón alebo tablet, nezverejňujte prístupové kódy ani heslá.
  • nastavte maximálnu rodičovskú kontrolu na telefóne, tabletoch a herných konzolách. Informácie by mali byť k dispozícii online a od poskytovateľa telefónu, tabletu alebo konzoly. Napríklad spoločnosť Apple ponúka nástroje „Zdieľanie rodiny“ a „Požiadať o kúpu“ – čo znamená, že rodičia dostanú varovanie, ak dieťa požiada o nákup. V nastaveniach sa dá zapnúť možnosť „čas obrazovky“ a viete zakázať nákupy v aplikácii. Ak chcete na konzole Xbox nastaviť rodinné nastavenia, musíte si otvoriť podriadený účet a prepojiť ho s účtom Microsoft rodiča.
Tagy

Zanechaj nám svoj komentár