Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Deň Zeme – ako deťom hravou formou priblížiť problematiku ekológie?

Viete, že už 50 rokov si celosvetovo pripomíname, že Zem je jedinečná, výnimočná a musíme sa o ňu starať? Viete, že kedysi sa oslavoval počas jarnej rovnodennosti okolo 21. marca spolu s príchodom jari? A od roku 1970 je 22. apríl medzinárodným Deň Zeme.

Ponúkame pár aktivít/tipov, ako si pripomenúť dôležitosť Zeme pre nás:

Odpadky

Ak pôjdete na prechádzku alebo do lesa, zoberte so sebou igelitku a pozbierajte odpadky. Pokojne tak môžete urobiť aj v okolí vášho bydliska. Samozrejme, nezabudnite rukavice a rúško. Vedeli ste, že jeden Slovák vyprodukuje ročne vyše 300 kg komunálneho odpadu a len cca 24 kg sa recykluje (8%). Skúste si s deťmi nakresliť celkový počet odpadu a z toho recyklovaný. Samé deti budú prekvapené, akým množstvom odpadu zahlcujeme našu Zem.

Voda

Poznajú vaše deti kolobeh vody v prírode? Vedia o tom, že sú krajiny sveta, kde je voda luxusný tovar? Pre menšie deti je možno zaujímavou témou, ako voda ku nám prichádza a kam smeruje… Dá sa nakresliť kolobeh vody od prameňa až do oceánu. Možno stačí začať potokom /riekou vo vašom meste/ obci a nakresliť si, kde až tá voda končí.

Ak vám nechýba odvaha a ste kreatívna duša, odmerajte spolu s dieťaťom, koľko litrov vody za deň minie. Bude to mať aj pre ne vzácny edukatívny efekt… A možno dieťa samo navrhne „úsporné“ opatrenia. Priemerná spotreba vody na jedného človeka by mala vyjsť okolo 100 litrov pitnej vody. Možno konečne pochopí, prečo pri umývaní zubov nemusí tiecť voda a prečo sa s vodou „len tak“ do nekonečna nehráme.

Prečítajte si aj: Knihy, ktoré zaujmú a poučia vaše deti

Deň rovnodennosti

Vedia vaše deti, čo je to Deň rovnodennosti? Je tu možnosť, porozprávať sa s nimi o tom. Je to deň, keď na všetkých miestach na Zemi je deň s rovnakou dĺžkou slnečného svitu – 12 hodín. Samozrejme, výnimkou je severný a južný pól. V deň jarnej / jesennej rovnodennosti na severnom póle vychádza prvýkrát po 6 mesiacoch slnko. Nastáva polárny deň. A na južnom póle presne naopak. Tento deň nie je každý rok v tom istom čase, ale mení. Je však pravdou, že kedysi bol za ten deň považovaný práve 21. marec.

Ekológia v knihách

Máte doma knihu s tematikou ochrany životného prostredia, resp. environmentálnym nádychom? Ak nie, možno prišiel ten deň, kedy je vhodné týmito knihami obohatiť detskú knižnicu. Raz sa aj vaši vnuci budú môcť pokochať hodnotnými  knižnými objavmi. Vieme dobre, že čím staršia kniha, tým väčší úspech.

A dnešný trh ich má teda neúrekom. Naše tipy:

Zberný dvor (Branislav Jobus)- odpadkový fantóm zo zberného dvora prevedie detského čitateľa tým, čo sa udeje s kotúčikom záchodového papiera alebo hliníkovou plechovkou.  Kto má rád bláznivé príbehy a humor spisovateľa Jobusa, nebude ľutovať, že investoval do ďalšej knihy.

Planéta Zem sa usmieva (Danka Moderdovská) –  rodina Zelenkovcov sa snaží o šetrnejší spôsob žitia – nosia si na nákup vlastné vrecúška, nepoužívajú plastové slamky, šetria hračky, separujú odpad. Zem sa usmieva, keď sa nej správame pekne a opačne… Motivácia aj pre nás, nielen pre deti, však?:)

Planéta Zem sa usmieva 2 (Danka Moderdovská) – dozviete sa, čo sa deje po odlete s balónmi, ako šetriť vodou. Alebo napríklad aj to, že nemusíme vždy kupovať nové veci. Deti sa obohatia napr. aj typmi na výrobu vlastných hračiek.

Chráňme našu planétu (Jess French) – v knižnej novinke z roku 2020 sa oboznámite s odpadom, jeho triedením a recykláciou. Poukazuje aj na vyčerpateľné prírodné zdroje s tipmi, ako ich šetriť. 70 strán je nadupaných skutočnými fotografiami, ilustráciami a zaujímavými informáciami. Hoci ide o knihu pre deti, na svoje si prídu aj rodičia. Vedeli ste napr. že Japonsko bolo prvou krajinou, ktorá už pred naším letopočtom recyklovala papier?

Volám sa Gréta (Valentina Giannella) – deti od 10 rokov sa pomocou knihy dozvedia, čo znamená slovné spojenie „klíma“ a aké budú jej dôsledky, kto je svetoznáme dievča Greta Thunberg a o čo sa usiluje a prečo je dôležité bojovať za budúcnosť našej planéty.

Ako je to u vás? Podarilo sa vám pozbierať nejaký odpad? Alebo ste prečítali / objednali knihu? Máte zrátané koľko vody ste minuli? Budeme radi, ak sa podelíte s nami.

Zanechaj nám svoj komentár