Začnite písať

ROZHOVORY

Lucia Pereszlenyiová: Akčná žena je pre mňa každá, ktorá sa rozhodla ísť za svojím snom, nech už je akýkoľvek

Potrebujú ženy-mamy aktuálne viac vína? Aspoň toho pomyselného?  Máte pohár na víno s nápisom „Mama potrebuje víno“? Koho napadlo také poháre vôbec vymyslieť? A sú to len poháre? Viac nám prezradila samotná autorka…

Lucia Pereszlenyiová je mamou dvoch detí, známa svojim blogom „Mama potrebuje víno“. Rada píše, miluje svoju rodinu a život považuje za jedinečnú príležitosť.

Lucia, všetci Vás poznajú vďaka blogu Mama potrebuje víno, ktorý vznikol počas Vašej šesťročnej materskej dovolenky. Prezradíte nám, v akej oblasti pracujete, čomu sa venujete?

Celý život som pôsobila v oblasti IT a momentálne pracujem pre medzinárodnú spoločnosť ako správca softwarových aplikácií. Túto prácu mám však len na polovičný úväzok, aby som sa ďalej mohla venovať deťom a zároveň svojej značke Mama potrebuje víno.

Ako zvládate homeschooling? Máte syna, prváka. Predsa len, treba sa s ním asi učiť, sedieť pri ňom. Človeka to láka dať si pohár vína už hneď doobeda:).

Našťastie je len prváčik a predmety ako čítanie, písanie a základy počítania do 20 s ním ešte zvládam. Obdivujem matky, ktoré majú deti vo vyšších ročníkoch a musia s nimi prechádzať napríklad chémiu alebo fyziku. Naše domáce učenie prebieha tak, že nám pani učiteľka každé ráno pošle zoznam vecí podľa aktuálneho rozvrhu a tie sa s ním učím. On je veľmi zlatý a napríklad matematika ho veľmi baví, takže to robí s radosťou. Čo sa týka vína, tak áno, už zopár krát som nad tým rozmýšľala, či je ráno o 10.hod doobeda príliš skoro ?.

Takže dobrovoľne by ste si homeschooling nevybrala?

Dobrovoľne určite nie (úsmev). Myslím, že okrem samotného učenia, deti všeobecne potrebujú aj socializáciu, ktorú so sebou návšteva školy prináša.

Psychologička Martina Wäldl: Ak sa dieťa pýta, treba mu odpovedať

Ako trávite voľný čas teraz doma? Ak je „voľný“ je správny pojem. Máte overené aktivity alebo činnosti, ktoré u vás fungujú? Radi sa necháme inšpirovať…

Predtým, ako som začala s projektom Mama potrebuje víno, som si na materskej privyrábala reštaurovaním nábytku a rôznymi metódami dekorovania a maľovania dreva. Vyrábala som doplnky do domácnosti a na mojej druhej stránke @Vintage Creations mali celkom úspech. Takže teraz v rámci psychohygieny v karanténe som sa opäť vrátila k tvoreniu a pustila som sa do vlastnoručnej prerábky svojho bytu.

Čo pre vás predstavuje relax? Pri čom si najviac oddýchnite, zresetujete, prečistíte hlavu?

Jednoznačne pri maľovaní, ďalej sa rada venujem akvaristike – doma mám tri akváriá, v ktorých chovám rôzne typy rýb a dokonca aj krevety. Okrem toho rada čítam fantasy knihy od svojho obľúbeného autora Terry Prattcheta a snažím sa chodievať 3-4 krát do týždňa behať.

Píšete knihu. O čom bude? Bude to zbierka na základe blogu alebo niečo úplne iné? Kedy sa na ňu môžeme tešiť?

Kniha je momentálne v štádiu konceptu. Bude rozdelená na kapitoly, v ktorých budú príbehy, ktoré som zažila počas svojho materstva, písané takým istým štýlom ako môj blog. Chcela by som ju dokončiť tento rok, ale je to ešte beh na dlhú trať.

Všimli ste si počas karantény zvýšený počet sledovateľov vášho blogu? Potrebujú mamy, aj keď psychicky „viac vína?“

Áno počet sledovateľov sa zvýšil, ale skôr si myslím, že to je tým, že ľudia teraz trávia viacej času na internete. Táto situácia ich spojila a radi zdieľajú názory, s ktorými sa stotožňujú.

Prečítajte si, prečo je čítanie pre deti také dôležité

Okrem blogu máte aj rovnomernú značku vína a pohárov. Sú aj muži, ktorí tieto produkty u vás kupujú pre svoje polovičky alebo prevažnú klientelu tvoria ženy?

Väčšinu kupujúcich tvoria ženy pre seba a svoje kamarátky. Veľmi sa mi páči, keď mi niekto napíše, že si prosí pohár pre seba a ďalšie 2-3 kamarátky. Páči sa mi ako je z toho cítiť, že si ľudia chcú navzájom urobiť nezištnú radosť. A áno, občas napíšu aj muži, ktorí chcú potešiť svoje polovičky, ale veľa krát mi píšu, že to dostali príkazom:).

Čo vo vás evokuje spojenie „akčná žena“?

Akčná žena je pre mňa každá, ktorá sa rozhodla ísť za svojím snom, nech už je akýkoľvek. A určite každá, ktorá sa odhodlala mať dieťa ?. To je jednoznačne najťažšia práca na svete. Ja sa za akčnú považujem tiež. V mladosti som bola teda pekný výkvet. 13 rokov som mala piercing v jazyku, skočila som bunjee jumbing zo 47 metrov, plus zoskoky zo skál do otvoreného mora. Precestovala som na slepo Maroko, ešte v období, keď to nebola turistická destinácia. Počas vysokej školy som odcestovala do USA bez vybavenej práce a ubytovania. Celkovo som narobila dosť bláznovstiev:). A teraz sa za akčnú považujem tiež hlavne v prístupe k svojím deťom. Nesnažím sa im ich krídla zväzovať, ale naopak, rozprestierať a podporovať ich v splnení ich snov.

Foto: archív L. Pereszlenyiovej

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár