Strúhaný tvarohový koláč – ako na to?
Nájde sa tu milovník strúhaného tvarohového koláča? V tejto zdravej podobe ho určite musíte skúsiť! Pripravíte si ho jednoducho, a bez použitia rafinovaného cukru či bielej múky.
Suroviny (na 9 porcií):
Na cesto:
- 280 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 3 PL kakaa
- 3 PL medu
- 80 g masla
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 žĺtok
Na plnku:
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 2 bielka1 žĺtok3-4 PL medu
- kôra z 1/2 citróna
- 50 g strúhaného kokosu
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 200 g malín
- štipka soli
Postup:
Suroviny na cesto spolu poriadne rozmiešame. V prípade, ak sa príliš mrví, môžeme pridať zopár lyžíc vody (nechceme však, aby bolo príliš mokré).
Vzniknuté tuhšie cesto dáme do chladničky na 30-60 min.
V miske si najskôr vyšľaháme bielka so štipkou soli. Následne k nim pridáme zvyšné suroviny na náplň (okrem malín) a opatrne premiešame.
Kakaové cesto nastrúhame pomocou hrubého strúhadla. Polovicu cesta navrstvíme na spodok plechu vystlaného papierom na pečenie (22x22cm). Na kakaové cesto nanesieme plnku, uhladíme ju, posypeme malinami a nakoniec zvyšným, nastrúhaným kakaovým cestom.
Koláč pečieme 35 minút pri 175 stupňoch, kým nebude celý dopečený. Po odležaní v chladničke ešte viac stuhne.
Prečítajte si aj o tom, aké jedlá si pripravíte zo zemiakov
Lucia Wagnerová, autorka knihy Fit recepty