Začnite písať

ROZHOVORY

Zuzka Koščová: Kniha zvykne byť z veľkej časti terapiou pre svojho autora

Zuzka Kočšová je vyštudovaná psychologička, ale venuje sa netradičnému „koníčku“. Nahráva meditácie. Okrem toho je aj autorkou pozitívne ladených knižiek a ebookov. Ako vznikajú jej texty a čo ešte rada robí, nám prezradila v rozhovore.

Zuzka, ako vám napadlo robiť meditácie? Kde vznikla prvá idea?

Vedené meditácie som z vlastnej skúsenosti vnímala ako skvelú možnosť uvoľnenia, zrelaxovania a aj ako možnosť ísť hlbšie do seba, ale zdalo sa mi to na začiatok oveľa jednoduchšie ako meditácia, v ktorej má človek „nemyslieť na nič“. Dnes je vedených meditácií ako húb po daždi, ale pred rokmi, keď vznikla prvá Meditácia hojnosti mi chýbali kvalitné a príjemné nahrávky v slovenčine. Tak v podstate vzniká väčšina toho, čo tvorím. Odrážam sa od toho, čo je užitočné a podporujúce pre mňa. A konkrétna inšpirácia potom zaklope na dvere, to už je niečo medzi nebom a zemou…

Máte veľmi príjemný hlas. Ako vznikajú texty k meditáciam? Vymýšľate si ich sama?

Texty k meditáciám vznikajú spontánne, zvyčajne sa mi začnú v mysli vynárať slová alebo celé vety. Niekedy sa ukáže obraz, ktorý sa snažím dať do slov. Niekedy si pri tom aj poplačem, lebo občas sú to aj vety, ktoré sama v tej chvíli potrebujem počuť. Je to taký zvláštny tvorivý proces, v ktorom síce premýšľam, píšem, formulujem myšlienky, ale na konci nemám ten pocit, že „to ja sama“.

K hlasu… zaujímavé je, že som veľmi dlho verila, že mám hrozný hlas, nevhodný na nahrávanie čohokoľvek. Pre vznik Meditácie hojnosti som preto oslovila moju kamarátku, lektorku Stanku Sobolovú, ktorá jej prepožičala svoj príjemný hlas. Toto vyústilo do niekoľkoročnej spolupráce a vzácnych skúseností. Počas nasledujúcich rokov som však viedla mnoho meditácií na živých seminároch a dostávala veľa komplimentov na môj hlas. Napokon som pochopila, že ma brzdili iba vlastné bloky.

V detstve som si totiž užila celkom dosť výsmechu za piskľavý hlas a hoci toto obdobie dávno prešlo aj prebolelo – to presvedčenie, že mám hrozný hlas ostalo a žilo si vlastným životom. Posledné dva roky svoje meditácie aj nahrávam ja sama, napríklad meditácie Stretnutie so svojou dušou, Je o nás postarané alebo meditácia pre deti Čarovný prútik. Nájdete ich zdarma na mojom Youtube kanáli (Zuzka Koščová) alebo na mojej stránke www.zuzanakoscova.sk.

Napísali ste aj pozitívne naladené knižky a ebooky. Koľko ich je, ktorá bola prvá a ako vznikali?

Ako prvá vznikla kniha Šťastie nie je mýtus a bola mojím veľkým splnených snom. Je to iba sedem rokov, ale mne to príde ako pred sto rokmi (usmev). Písanie a vydanie mojej prvej knihy bolo krásne obdobie plné odhodlania, vytrvalosti, veľkých snov, optimizmu a neskúsenosti. Možno práve ten kus nadšenej naivity ma priviedol k úspechu, napriek nulovým skúsenostiam či kontaktom v tejto oblasti. Potom som napísala Rozprestri krídla, kde som išla viac do hĺbky, už som veci zas videla o trochu inak a nebála som sa ísť viac na koreň veci… No a napokon prišla kniha Tajomstvo ženskej prosperity, ktorá vznikla v spolupráci so Stankou Sobolovou.

Prečítajte si aj rozhovor s mamou 8 detí, kde nachádza svoju nezastaviteľnú energiu?

Hovorí sa, že kniha zvykne byť z veľkej časti terapiou pre svojho autora (úsmev). Asi sa s tým nedá nesúhlasiť. Moje knižky sú plné príbehov, pozorovaní, zamyslení, obsahujú kus môjho vlastného života. Napriek jemnému závanu psychológie sa ľahučko čítajú. Mojim zámerom bolo, aby inšpirovali a „posvietili na cestu“ ďalším ľuďom a z ohlasov usudzujem, že sa to podarilo. Za to som naozaj vďačná.

No a napokon som napísala aj e-book Ako napísať, vydať a propagovať knihu – pre všetkých, ktorí majú podobné spisovateľské sny ako ja (úsmev).

Tušíte, koľko ste ich už predali?

Možno okolo osemtisíc, nie je som si úplne istá.

Vyštudovali ste psychológiu. Využívate ju aj v praxi pri tvorbe?

Určite ma to veľmi ovplyvnilo. Už samotný záujem o ľudskú dušu a jej tajomstv

á je niečo, čo majú meditácie, osobnostný rozvoj i klasická psychológia spoločné. Takže určite áno.

Všimla som si aj výrobu šperkov. Čomu všetkému sa teda venujete?

Mojimi hlavnými aktivitami sú tvorba šperkov zo skla páleného v peci, písanie kníh a článkov, tvorba meditácií a online programov, príležitostne aj lektorovanie seminárov a osobné konzultácie. Práve v týchto týždňoch sa však nevenujem takmer ničomu z toho. Život ma priviedol do bodu, keď som bola nútená dať si sabbatical a venovať sa iba sama sebe. Stalo sa niekoľko náročnejších vecí v mojom živote a ja som nevnímala, že potrebujem zvoľniť pracovné tempo a spracovať to.

Svoju prácu som milovala a ťažko bolo osekávať toľko úžasných možností. V septembri minulého roka som si musela priznať, že som veľmi vyčerpaná a potrebujem zásadnú zmenu. Bohužiaľ, len pár týždňov na to mi nečakane zomrel ocko, takže namiesto oddychu
a pozitívnej zmeny nasledovalo doteraz najťažšie obdobie v mojom živote.

Prekvapivo, asi zo zotrvačnosti, sa mi podarilo dokončiť všetky záväzky a „nevyhnutné“ pracovné veci do konca roka. Ale nasmerovalo ma to priamo do syndrómu vyhorenia. Takže teraz sa venujem sama sebe, meditujem, upratujem, maľujem, varím, čítam si staré knihy „po stopadesátépáté“, pestujem kvety na balkóne, obnovujem sily a zdravie a čakám čo mi život naznačí, kam ma nasmeruje. A vôbec to nie je také idylické, ako to znie. Tak nejak dúfam, že to má celé svoj vyšší zámer, možno mi to neskôr pomôže ľudí viac chápať a využiť aj v práci toto hlbšie pochopenie.

Viete povedať, čo z toho robíte najradšej?

Nikdy som neprišla na to, ktorú zo svojich aktivít mám najradšej. Asi mám najradšej práve tú pestrosť, keď môžem tvorivé aktivity striedať. Písať, tvoriť šperky, predať ich na nejakej príjemnej akcii či vytvoriť niekomu láskavý priestor pre sebarozvoj… A striedať aj chvíle, keď som s ľuďmi a keď pracujem sama a mám svoj pokoj.

Máte aj ďalšie plány s knižkami?

Áno, mám veľmi veľa nápadov aj na nové knižky, meditácie aj iné tvorenie, len v tejto chvíli sa úplne necítim na ich realizáciu. A tak si ich skôr zapisujem a učím sa nebyť na seba priveľmi prísna a náročná. Mať so sebou súcit. Verím, že keď dočerpám sily, príde na ne ten správny čas. Uvidíme. Som zvedavá, kam ma to zavedie.

Zanechaj nám svoj komentár