Začnite písať

RODIČOVSTVO

Aký bol muž, ktorý inšpiroval vznik Dňa otcov? Akí otcovia sú dnes?

Sám vychoval šesť detí. Prežil vojnu. Bol dvakrát ženatý a dvakrát svoje ženy pochoval. Napriek tomu si zachoval česť a dôstojnosť. Američan William Jackson Smart.

Nebyť jeho, ktovie či a kedy by sme si pripomínali Deň otcov. Jeho dcéra vnímala svojho otca ako hrdinu a chcela, aby tak, ako aj matky majú svoj sviatok na Deň matiek, neboli ukrátení ani otcovia. S veľkou pravdepodobnosťou bol jej otec osobnosť a charakter s nasledovaniahodnými vlastnosťami. Vo veku 56 rokov ovdovel po druhýkrát. Najmladší syn mal vtedy približne 7 rokov  a najstaršie dieťa 16 rokov. Jeho dcéra Sonor si na neho spomína ako na „veľkého človeka so srdcom pre rodinu“. Vnímala ho ako príklad otcovskej ochrany a lásky. Pre deti bol otcom aj mamou zároveň.

Sonor a jej otec, William Jackson Smart

Sonor bola vynikajúca umelkyňa, básnička, autorka detských kníh, založila množstvo občianskych združení vo svojom okolí, kde pôsobila. Stále však v sebe niesla odhodlanie dať otcom patričné uznanie. Až v roku 1972 bola oficiálne tretia júnová nedeľa vyhlásená za Deň otcov.

Deň otcov si pripomíname aj my

Dnes si aj my pripomíname Deň otcov. Muži, z ktorých sa stali otcovia. Zaslúžia si vôbec sviatok? O matkách akosi prirodzene nepochybuje nik. Dieťa vynosili, porodili. U mužov je človek akoby na pochybách. Vychádzame možno z vlastných skúseností. Niekto mal otca tak dobrého, že jemu podobného nenašiel a tak ostal radšej sám. Je to veľmi, veľmi individuálne.

Na Deň otcov je dôležité pripomenúť si ich úlohu. Nech je otec akýkoľvek, zohráva neskutočne dôležitú rolu v živote svojich detí. Sú to veci, o ktorých sa veľa nehovorí, nepíše. Romány by však mohli písať psychológovia a psychoterapeuti, ktorí riešia mnohé situácie ako následok z detských čias.

Aké sú ženy vychovávané tvrdými otcami?

Ženy, ktoré sa ako malé dievčatká necítili uznané a docenené, ktoré od svojho otca počuli málo láskyplných slov, si často hľadajú celý život niekoho, od koho by to počuli. A pritom sa veľmi ľahko popália. Muži, synovia, ktorí chcú byť iní ako ich otcovia, lebo mali odstrašujúci príklad, sa často dajú vtiahnuť do manipulatívnych lákadiel špekulatívnych žien.

Nezdá sa to, ale otec má naozaj obrovský vplyv na svoje deti. Na ich sebavedomie, na budovanie úcty k druhým, na vzťah k práci, k rodine. Marek Herman hovorí: „Je to muž, otec, kto je príkladom životaschopnosti svojho syna. Vzor, ktorý bude jeho syn kopírovať. Je to on, otec, kto buduje sebaúctu svojej dcéry. Nik iný túto úlohu nezastúpi Muž je príkladom pre svoje deti, jeho aktivita, prítomnosť, účasť na rodinnom živote je to, čo odovzdáva ako synovi, tak i svojej dcére. Chce, aby z nej bola v budúcnosti slúžka? Aby to bola iba ona, na ktorej stojí a padá chod domácnosti?“

Prečítajte si aj: Psychologička Martina Wäldl: Ak sa dieťa pýta, treba mu odpovedať

Milovať a ctiť

Známa múdrosť hovorí, že prirodzenou povinnosťou otca je milovať ich matku. Koľko z otcov si to uvedomuje? Akí sú oni muži a partneri zanechávajúc stopy v ich deťoch. A milovať matku svojich detí neznamená prísť z práce s peknou výplatou na účte a nič viac. Pomoc v domácnosti, kvety len tak z lásky, objatie, smiech cez slzy, romantická večera, rozhovor… Deti majú oči a všímajú si veci, aj keď si myslíme, že nevidia.

A čo by chceli oni? Vidieť mamu a ocka šťastných. Spokojných. Usmiatych. Majúc sa radi.

Otec je pre deti vzor

A otec je pre nich vzor. Hrdina, ku ktorému vzhliadajú. Dcéry ako k niekomu, koho si raz budú podvedome hľadať alebo naopak. Komu sa budú snažiť vyhnúť. A synovia? Môžu si z nich vyrásť gentlemani, ktorí si budú vážiť a ctiť každého, špeciálne ženy.

Lebo budú vedieť, čo všetko obnáša rola ženy – matky. Budú si pamätať momenty, keď ich otec zavolal, aby spoločne uvarili s deťmi obed v nedeľu, aby si mamička mohla oddýchnuť. Budú si pamätať momenty, keď sedeli spolu na lúke a mama s otcom sa držali za ruky a láska sa dala krájať.

Taktiež si však môžu zapamätať, že kričať po ženách je normálne. Že aj vyhrážať, či nedajbože siahnuť rukou na ženu nič neznamená. Môžu žiť v presvedčení, že muž, aj keď je otcom nemusí celý život nič, len chodiť do práce a jeho život sa svadbou a deťmi nemení. Deti si všetko pamätajú. A viac a hlbšie, ako si človek myslí a danej chvíli uvedomuje.

Akí sú dnešní otcovia?

Keď sa Sonor rozhodla bojovať o to, aby sa Deň otcov slávil po celom svete, nemusíme dvakrát hádať, aké mala na svojho otca spomienky. Koľko takých otcov by sme našli dnes? Verím, že žijú medzi nami. Možno je niekedy chyba aj v nás, ženách samotných, že im nenechávame priestor. Chceme veľa vecí sami a myslíme si, že to vieme lepšie, rýchlejšie, efektívnejšie, atď… Chceme byť až tak dobré matky a manželky, že otcov postupne zatláčame do úzadia, čo značnej časti chlapov aj vyhovuje. Veď načo by sa oni snažili, keď žena to vie aj tak lepšie?

Prečítajte si, prečo je čítanie pre deti dôležité

foto: toyeto.sk

A potom sa čudujeme, kde sú tí otcovia. A oni sú. Len im musíme dať priestor. A možno budeme sami prekvapené, aké poklady sa v nich ukrývajú. Ak by sme dokázali trošku vnútorne „zomrieť“ (ubrať pár % z našej akčnosti), možno by tí muži zacítili svoju šancu. Mužovi padne dobre, ak zvládne niečo, čo jeho „slabšia polovička“ nezvládne a môže sa ukázať.

Lebo dobrý otec je to naj, čo môže dať mama svojim deťom. Mama obyčajne nevie dať deťom to, čo otec. Akčnosť, rýchlosť, divoké spontánne zážitky, schopnosť prekonať sa. Fotky zážitkov s otcom sú zvyčajne úplne iné ako fotky s mamou.

Ďakujem pre každého otca

Je na každom z nás, aký postoj ku dňu otcov zaujme. Možno ho prejsť bez povšimnutia, keďže sa nenaplnili naše predstavy ideálneho otcovstva. Nie je to však škoda? Láska a vďačnosť sa dá vyjadriť aj jedným slovom, malým gestom. Jedným „ďakujem“, zato, že je otcom našich detí (úprimne, pokojne môžeme myslieť na potenciál rastu, ktorý v tejto oblasti vidíme:)). „Ďakujem“ od detí za prečítanú knižku, kúpanie sa, či stavanie bunkra. Alebo „ďakujem“ len tak, len preto, že ĎAKUJEM.

A možno sa poobzerajme po svojom okolí, koľko dobrých a snaživých otcov nájdeme. A ak sme matky synov, vychovajme ich tak, aby z nich tí dobrí a zodpovední otcovia vyrástli.

Zanechaj nám svoj komentár