Začnite písať

Uncategorized

Najlepšie a jednoduché spôsoby, ako sa uchrániť pred vírusmi

Ešte donedávna sme si mysleli, že šírenie vírusových ochorení prichádza len s nástupom chladného počasia. Súčasná situácia a niektoré mutácie vírusov nás však veľmi rýchlo presvedčili, že ochrana zdravia, posilnenie imunity, lepší životný štýl, viac pohybu a lepšej hygieny sú dôležité, bez ohľadu na to, aké počasie alebo ročné obdobie máme.

Ak patríte aj vy k ľuďom, ktorí sa pre tieto nezvratné fakty o svoje zdravie obávajú ešte viac, mali by ste si prečítať niekoľko tipov, ako zostať chránení a v bezpečí po celý rok. Podľa WHO stačí dodržiavať niekoľko základných opatrení, tak sa poďte spolu s nami na ne pozrieť.

Prevencia je základ

V záujme ochrany pred chrípkou musia dospelí a deti dodržiavať v prvom rade pravidlá prevencie. Čo presne to znamená? Očkovanie, antivírusové lieky a iné špecifické a dôležité – dodržiavanie pravidiel všeobecnej a osobnej hygieny.

Niektoré lieky ale na všetko nestačia a stále sa len vyvíjajú, preto je v súčasnosti dobrou prevenciou aj to, keď v záujme ochrany svojho zdravia zostanete doma a využijete pohodlné objednanie k lekárovi online.

Nepodceňujte očkovanie

Príznaky vírusového ochorenia sú zvýšená teplota, únava, bolesť svalov a zhoršenie dýchania. Samoliečba dnes ale nie je vždy dobré riešenie, pretože len v tej najlepšej ORL ambulancii v Bratislave môžu prísť na to, o aký nebezpečný druh chrípky sa jedná.

Lieky nezaberajú a vakcinácia je potom často najúčinnejšou metódou prevencie chrípky. Žiadna vakcína však nemôže chrániť pred chrípkou na 100 %. Účinnosť vakcinácie sa môže výrazne líšiť a závisí od zhody vakcinačných kmeňov s kmeňmi cirkulujúcimi v aktuálnej sezóne, ako aj od stavu  organizmu človeka. Preto je nutné dodržiavať aj zásady osobnej a všeobecnej hygieny.

Prečítajte si aj článok Ako sa koronavírus dotýka tehotných žien?

Čo znamená dodržiavanie zásad všeobecnej a osobnej hygieny?

Vírusy chrípky sa spravidla prenášajú vo vzduchu kvapkami z človeka na človeka. Je známe, že vírus vstupuje do vzduchu pri kašľaní, kýchaní a páde na okolité predmety, s ktorými potom prichádzame do kontaktu. Preto je veľmi vysoké riziko, že sa vírusy usadia na sliznici našich horných dýchacích ciest. Treba sa adekvátne chrániť.

Dobrou správou je, že život vírusov mimo ľudského tela netrvá dlho. Je to niekoľko hodín, a potom  odumierajú. Zbaviť sa ich ale môžete aj dôkladným čistením všetkých povrchov. Stačí používať špeciálne čistiace prostriedky s obsahom alkoholu, antiseptických látok alebo jódu. Ani teploty do 100 °C nie sú pre vírusy príjemné, preto sa často používa na dezinfekciu oblečenia aj žehlička alebo horúca para, či voda.

Vyčistiť si priestor od vírusov a bez zbytočne komplikovaných procesov môžete aj s pomocou kvalitného UV sterilizátora. Mnohé z nich dnes vyzerajú veľmi štýlovo, preto ich  prítomnosť vo vašom interiéri nijako nenaruší celkovú harmóniu priestoru.

V prípade chrípkovej epidémie je tiež potrebné vyhýbať sa kontaktu s cudzími ľuďmi a pohybu v preplnených miestach, nosiť rúška a niektoré rodinné stretnutia radšej odložiť na neskôr. Je to predsa v záujme vášho zdravia a ochrany celej spoločnosti.

Zdroj obrázka:EugeneEdge/Shutterstock.com

Zanechaj nám svoj komentár