Začnite písať

RODIČOVSTVO

Lenka Siklienková: 5 jednoduchých krokov pre pohodovú mamu aj cez prázdniny

Lenka Siklienková
Lenka Siklienková

Lenka Siklienková

Tento článok pripravila Lenka Siklienková, certifikovaná celostná koučka, lektorka a terapeutka.

 

Prázdniny sú pre deti obdobím radosti a slobody, no pre mnoho maminiek znamenajú dvojmesačný maratón starostlivosti. Dokážu byť takou malou skúškou sebalásky.

Ako zvládnuť túto záťaž a udržať si rovnováhu?

Odpoveďou je týchto 5 jednoduchých krokov na každý deň, ktoré ti pomôžu udržať si energiu a užívať si prázdniny spolu s deťmi. Namiesto škrtania políčok v kalendári s prianím konca prázdnin, si škrtaj koľký deň už nasleduješ týchto jednoduchých 5 krokov, ktoré si ľahko zapamätáš.

  1. Postaraj sa o seba, rovnako ako sa staráš o ostatných. Dbaj na to, aby si každý deň venovala pozornosť aj sebe. Nie len všetkým okolo. V práci či doma. Keď s láskou pripravuješ raňajky, či misku čerstvého ovocia pre deti, urob vedome s láskou to isté hneď aj pre seba. Dopraj si jesť polievku teplú. Nepriprav sa o kvalitný oddych a dostatok spánku. Ulož do postele včas aj seba.
  2. Povedz ÁNO, tomu čo ťa baví a robí ti radosť. Prázdniny pre deti naplníš ich obľúbenými aktivitami a hrami. Dovoľ si každý deň rovnako minimálne jednu činnosť, ktorá ťa baví a robí ti radosť. Dobíja tvoju baterku. Či už je to prechádzka, káva s priateľkou, alebo čítanie knihy. Tieto momenty ťa nabijú energiou a pozitívnou náladou. Sú jedným z kľúčov k udržaniu tvojej rovnováhy.
  3. Povedz NIE, tomu čo ťa nebaví a berie ti energiu. Zoznam úloh nemá konca. Často je plný toho, čo ti vyčerpáva tvoju baterku. Urob si každý deň zoznam toho čo robíš. Naplánuj si čas. Nastav si priority a urči si hranice. Zváž, ktoré z nich môžeš delegovať, odložiť alebo úplne vynechať. Rozhodni, ktoré z nich sú akútne, a ktoré počkajú pár dní.
  4. Požiadaj o pomoc, lebo v skutočnosti to všetko nemusíš urobiť sama. Možno si presvedčená, že pokiaľ to neurobíš ty, neurobí to nikto. Avšak to je iba ilúzia. Lebo život sa deje aj bez teba. Neboj sa požiadať o pomoc kolegov, rodinu, priateľov alebo susedov. Vytvor si svoju podpornú sieť, ktorá ti pomôže zvládnuť všetky povinnosti a dopraje ti čas a priestor pre seba.
  5. Proste len dýchaj, aby si si dovolila precítiť, že dobre je TU a TERAZ. Pod tlakom povinností, odkladáme pocit spokojnosti až na moment, keď bude všetko hotové. To žiaľ nebude nikdy. Každý deň si nájdi chvíľu na oddych a sústredenie sa na svoje zmysly a dýchanie. Tento jednoduchý rituál ti pomôže spomaliť a precítiť prítomný okamih. Večer pred spaním pomenuj, za čo si vo svojom živote vďačná.
Lenka Siklienková

Lenka Siklienková s rodinou

Ak vytrváš, týchto 5 krokov ti pomôže nie len počas prázdnin. Môže ti do života priniesť:

  1. Návrat k sebe: Naučíš sa vypočuť svoje JA a naplniť svoje základné potreby.
  2. Radosť a nadšenie do života: Objavíš, ako vnímať a oceniť každodenné radosti a vytvoriť si naplnený deň.
  3. Plánovanie a priority: Pomenovanie toho, čo ťa nebaví, a efektívne plánovanie času a zdrojov na splnenie tvojich túžob.
  4. Priestor pre seba: Vytvorenie priestoru a času pre tvoju regeneráciu a aktivity, ktoré ťa bavia.
  5. Pokoj a vďačnosť: Obnovenie pokoja a vďačnosti v bežnom dni, posilnenie rovnováhy a trpezlivosti.

Prečítajte si: Lenka Siklienková: Keď je pocit, že nezvládate rodičovstvo pre vás darom

Praktizovanie týchto krokov vám môže pomôcť užiť si prázdniny s deťmi naplno, a nie len ich prežiť. Vďaka nim dbáš na svoje fyzické, emocionálne a mentálne zdravie. Pretože ty si to najcennejšie čo máš.  S láskou a trpezlivosťou sa vieš postarať o tvojich milovaných iba vtedy, keď si rovnaké dopraješ aj sebe.

Lenka Siklienková s deťmi

Lenka Siklienková so svojimi deťmi

Lenka Siklienková je koučka, mentorka, lektorka, ktorá sa špecializuje na tému vyhorenia v rodičovstve a prácu s vnútornými sabotérmi.

Plné znenie 13 stranového E-book “5 krokov pre mamu ako sa cez prázdniny nezblázniť” nájdeš TU.

8 dielny seriál napísaný Lenkou pre Akčné mamy na tému vyhorenia v rodičovstve nájdete TU.

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár