Začnite písať

AKČNÉ TIPY

10 tipov ako vybrať dobré kuracie mäso

Ako spoznám, že kuracie mäso je kvalitné a čerstvé? Môžu mi o produkte niečo napovedať vonkajšie faktory v podobe balenia alebo skladovania? V našom desatore je zhrnuté to najdôležitejšie, na čo si pri kúpe kuracieho mäsa dávať pozor.

1. Skladovanie kuracieho mäsa. V prvom rade je dobré si všimnúť, kde sa kuracie mäso uchováva. Chladiaci box musí byť čistý a nepresahovať teplotu 4°C. Kuracie droby potrebujú teplotu ešte o stupeň nižšiu.

2. Etiketa. Kľúčová časť, ktorá by mala obsahovať dátum trvanlivosti, informáciu o výrobcovi a krajine pôvodu. Vždy musí byť uvedený názov výrobku a presná adresa výrobcu. Podľa predpisov nie je spôsob chovu povinný údaj, ale je dobré vyberať si mäso, kde sa táto informácia nachádza.

3. Akostná trieda. Hydina sa rozdeluje do dvoch tried – A a B. U nás sa posledné roky predáva prevažne vyššia trieda A. Každopádne je dobré si tento údaj skontrolovať. Hydina v akostnej triede A má trochu inú stavbu tela. Predovšetkým prsia sú dobre vyvinuté.

4. Vôňa mäsa. Aj napriek tomu, že sa kuracie mäso najčastejšie predáva v plastových vaničkách a nie je možné ovoňať ho, tak aspoň pri pultovom predaji môžeme skontrolovať vôňu. Pokiaľ je taká príležitosť, práve vôňa nám o kvalite a čerstvosti mäsa veľa napovie.

5. Pozor na námrazu. Na povrchu nesmie byť kuracie mäso obalené námrazou. To naznačuje, že v minulosti už bolo rozmrazené.

6. Voda vo vaničke. Ďalším ukazovateľom je vanička, v ktorej by sa nemalo nachádzať príliš krvavej vody. Povrch kuraťa je správne hladký, nie osliznutý.

7. Farba mäsa. Čerstvé kura má v surovom stave ružovú farbu. Akonáhle začína blednúť do siva, rozhodne ho nekupujte.

Prečítajte si aj: Recept na nepečený krémeš

8. Celková stavba kuraťa. Pri kontrole vzhľadu si všímame aj vrstvy tuku. Tá je na prsiach, chrbte a horných stehnách tenká a rovnomerná. Hydina musí byť neporušená, čistá a bez vyčnievajúcich zlomených kostí.

9. Dátum spotreby. Tento údaj si vždy skontrolujte. To síce samé o sebe nie je vždy najlepším meradlom, či je surové kura čerstvé alebo nie je, ale spoločne s ostatnými bodmi nám pomôže pri výbere.

10. Uskladnenie po nákupe. Kľúčové tiež je, ako s kuracím mäsom zachádzame už v našej kuchyni. Často je mäso balené do špeciálnej zmesi potravinárských plynov, do tzv. ochrannej atmosféry. To zaručuje zachovanie prirodzenej farby a kvality mäsa po dlhšiu dobu skladovania, napriek tomu je nutné balíček čo najskôr umiestniť do chladničky a dodržať dobu trvanlivosti. Pokiaľ ho zmrazíme, mäso nám v dobrej kvalite vydrží až 6 mesiacov.

Zanechaj nám svoj komentár