Začnite písať

Uncategorized

Čo si myslia muži o ženách na materskej? Páči sa im, keď je žena upravená?

V predchádzajúcom článku sme zisťovali názory žien – koučky a stylistky, ako môžu byť ženy spokojné so svojím vzhľadom aj na materskej. Mala by sa žena starať o svoju vizáž aj vtedy, keď na to nemá čas a keď má veľa povinností okolo detí? Je to vec len jej samej, alebo by to mala robiť aj kvôli manželovi?

Aby sme poznali aj to, čo si myslia muži, spýtali sme sa aj štyroch otcov, ako hodnotia svoje manželky. A vyjadrili sa veľmi pekne.

Maroš (44 r., 4 deti): „Určite ma poteší, keď prídem domov a manželka nie je úplne zničená, a dokonca má dobrú náladu. Ďalšia vec je, že sa stihne postarať aj o seba. Nemusí byť každý deň ako z časopisu, ale zase ani úplne nerezignovať na „krásu“. Všimol som si trend, že mamičky na materskej sú neupravené a opisujú to ako istý životný štýl, ktorý vraj s materskou súvisí. Píšu o tom blogerky na materskej a sú hrdé na to, že trávia celé dni s mastnými vlasmi, a v „natural“ štýle. Rozdiel je ale v tom, že aj ženy kedysi v jaskyni sa chceli páčiť, ale nemali k tomu dosť prostriedkov, tie dnešné to ale robia zámerne, čiže presne s opačným zámerom ako ženy v praveku. Myslím si, že nie je dobré, keď žene nezáleží na svojom zovňajšku, nielen kvôli manželovi a okoliu, ale i kvôli sebe.

Na druhej strane, partner jej má umožniť, aby si našla čas pre seba počas materskej, len nosiť výplatu nestačí, treba aj pomáhať s domácnosťou a zobrať deti na hodinu či dve von a nechať manželke priestor a čas na seba. Som presvedčený, že keď je človek upravený, má sám zo seba lepší pocit. Moja manželka to stíha celkom prirodzene aj pri 4 malých deťoch a ďalších pracovných aktivitách a v tejto oblasti jej nemôžem nič vytknúť. Niektoré jej známe sa tejto téme často radšej vyhýbajú, lebo sa ťažko argumentuje, ak je niekto doma a stará sa o 1 – 2 deti a nenájde si čas ani na umytie vlasov.

Muž očakáva od ženy, že bude komplementárnou súčasťou rodiny, obaja majú rovnako dôležitú úlohu, ale každý inú. Z môjho pohľadu je to práca v zázemí rodiny a vytváranie prirodzeného rodinného tepla, schopnosť absorbovať rôzne turbulencie a vypočuť partnera, ktorý „nosí potravu do jaskyne“. Na druhej strane si myslím, že muži si dnes málo vážia túto úlohu ženy, neprejavujú svojim partnerkám dostatočnú úctu a berú všetku ženskú prácu automaticky.“

Ján (40 r., 3 deti): „Som typ, ktorému záleží na tom, ako moja manželka vyzerá. Chcem, aby sa o seba starala a páči sa mi, ak má aj doma make-up, je pekne oblečená alebo ju vidím cvičiť. V práci chodím po služobných cestách, často cestujem a je pravda, že človek sa ľahko zakuká do peknej ženy. Samotné pokukovanie nie je až také škodlivé, ale uvedomil som si, že mi na vzhľade mojej partnerky záleží asi viac ako iným.

Viem, že práve kvôli mne sa začala o seba viac starať, sleduje nejaké módne a kozmetické videá, a mne sa to páči. Som presvedčený, že to robí aj kvôli tomu, že som jej povedal, že by sa mi to páčilo a ona bola ochotná ísť vedome do tejto zmeny. A teraz často radí svojim kamarátkam, a vidím, akú zmenu to robí na tých konkrétnych osobách. Cítia sa lepšie, sú sebavedomejšie.“

Prečítajte si aj: Mama na tretiu hovorí, že úspechom sú jej deti

Michal (34 r., 2 deti): „Povedal by som, že mi na výzore manželky nezáleží, ale je pravda, že ju chcem mať takú, aká je, na akú som zvyknutý. Nevnímam veľmi, či sa maľuje alebo sa nejako špeciálne oblieka, ale určite by som si všimol, ak by sa začala fintiť alebo by sa naopak, úplne opustila. Jednoducho, vyhovuje mi to tak, ako to máme. Myslím, že sa nefintí kvôli mne, je taká prirodzene pekná a takú ju mám rád. Stará sa o seba s dostatočnou mierou, ani to nezanedbáva a ani nepreháňa. Ale myslím, že ak by mi na tom záležalo, určite by sa kvôli mne nahodila. Ale mne na tom nezáleží.

Všímam si súvis medzi tým, ako žena vyzerá a ako sa cíti. Ale nie vždy je to o tom, že by sa prestala o seba starať, v prípade, že dieťa nespí celú noc, tak ako sa môže asi cítiť a vyzerať… Môže so sebou čokoľvek urobiť, únavu tam je vidieť a je to normálne. Bývame na dedine a nemáme problém vyjsť aj v teplákoch, páči sa nám to tak a možno to vnímame inak:)“

Martin (30 r., 2 deti): „Keď sa vrátim konečne domov, je mi úplne jedno, čo má moja žena na sebe. Alebo či má urobené vlasy. Nehovorím, že si to nevšimnem, ale je mi to skutočne jedno. Skôr vnímam jej náladu a prirodzene mi ide skôr o to,  aby ju mala dobrú, nech už v ten deň má za sebou čokoľvek. Navyše sa na materskej stará o naše deti, tak som niekoľkonásobne rád, ak doma nájdem spokojných všetkých troch. Viem, že manželke na mne záleží a počúva ma, ak ma napr. prekvapí niečím, čo jej niekedy spomeniem, že by som bol rád, keby si obliekla. Môže to byť napr. aj predzvesť intímností.

V každom prípade mi ide skôr o to, aby jej samej na sebe záležalo. Niektoré matky na uliciach sú skutočne krásne namaľované a každý detail na nich ladí s dieťaťom a kočíkom, sú ako vystrihnuté z časopisu. Nad týmto sa skôr pousmejem, je to každého osobná vec. Mne neprekáža ani matka v teplákoch. Hlavne nech sa cíti dobre a v pohode, a to asi pre každú znamená niečo iné. Myslím si, že základom je asi prijať svoj životný status v každom období. Či je to status puberťák, syn/dcéra, brat, dieťa, švagor, svokra a pod. Každý so sebou niečo prináša a myslím, že ovplyvňuje človeka. Materstvo je ale z môjho pohľadu výnimkou v tomto všetkom. Starať sa o iný život/životy prináša so sebou obrovskú zodpovednosť. Pre úspešnosť tejto misie, ktorej trvanie je 24/7, treba zabudnúť na seba, čo pri žene môže znamenať zmenu vzhľadu. Ak je výsledok spokojné dieťa, stojí to za túto obetu a zo strany mužov to stojí za toleranciu, rešpekt, zahryznutie si do jazyka a tiež okresanie vlastných potrieb pre pohodu ženy.“

Ako je to u vás? Poteší nám, ak nám napíšete.

Zanechaj nám svoj komentár