Začnite písať

Uncategorized

Nebezpečenstvo letných prázdnin. Aké pravidlá by ste mali dodržiavať?

Podľa predpovedí počasia sa do našej krajiny už o niekoľko dní opäť vrátia letné teploty. Nie všetci obyvatelia ale takéto počasie len tak ľahko tolerujú. Platí to najmä pre starších ľudí a ľudí citlivých na zmenu klímy, ako aj pre občanov, ktorí trpia kardiovaskulárnymi chorobami a zhoršením endokrinného systému.

Takéto teploty však majú veľký vplyv aj na našu kondičku, celkový vzhľad a zdravie organizmu. Vyhnúť sa negatívnym vplyvom preto môžete jedine dodržiavaním niektorých zásad. My vám teraz tie najdôležitejšie predstavíme a možno tak vďaka nim aj rast krásnych vlasov podporíte.

Pozor na dĺžku pobytu na slnku

Aby ste v dôsledku obavy o svoje zdravie predišli, eliminovaním solária, riziku zhubných nádorov na pokožke, je lepšie opaľovať sa na otvorenom slnku.  Zlatistý odtieň pokožky máte zadarmo a zároveň sa v optimálnej miere „dopujete“ potrebným vitamínom D.

Prečítajte si aj: Kam dať deti počas leta?

Ale pozor na čas, ktorý na slnku strávite. Keď idete na pláž, nezabudnite, že optimálny čas pre slnečné žiarenie je pred 11:00 a po 16:00. Byť na takomto priamom a silnom slnku dlhšie ako 45 minút nie je zdravé a ani príjemné. O to viac, ak ste zabudli použiť špeciálne opaľovacie krémy.

Dodržiavajte správny pitný režim

Dodržiavať a nezabudnúť na správny pitný režim je dôležité počas celého roka, v horúčavách je to vaša povinnosť! V opačnom prípade si vaše telo vyberie za nesprávnu starostlivosť daň na vašom zdraví.

Naše telo je predsa na vode závislé, veď u dospelého človeka tvorí od 55 do 75 % jeho hmotnosti. Pri vysokých teplotách sa ale z nášho tela odparuje a dostáva von rýchlejšie, čím sa zásoby tekutín  zmenšujú. Preto je potrebné túto vlhkosť doplniť. Zároveň by ste sa ale mali vyhnúť sladkým sódam a nápojom s obsahom alkoholu. Neuhasia váš smäd, ale naopak, spôsobia zaťaženie pečene a obličiek.

Na čiernom zozname je aj káva a silný čaj, ako aj prebytok zmrzliny, pretože je to tuk a cukor. Naopak, vo vašom menu zvýšte podiel ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vlhkosti. Uhorky, melóny, jablká sú na tento účel a správnu podporu pečene perfektné.

Venujte pozornosť zdraviu nôh

Pravidlo, na ktoré sa často zabúda – v lete sa musíte o svoje chodidlá starať ešte viac. A to nielen dôslednou hygienou v podmienkach zvýšeného potenia a možnosťou kontaktu s nepriaznivým prostredím v príliš otvorenej obuvi. V lete by sa mala venovať osobitná pozornosť prevencii edémov a porúch obehového systému, použitiu metód venotonickej liečby.

Nezabudnite na pohyb

V podmienkach vysokej vlhkosti a teploty vyššej ako 30 stupňov môže byť ale silový tréning a aktívne fyzické cvičenie pre zdravie nebezpečné. Horúce počasie často spôsobuje svalové kŕče a tepelné mdloby v dôsledku straty tekutín a solí v dôsledku nadmerného potenia. Ak sa necítite dobre, potrite si dôležité časti tela a čelo studenou vodou a masírujte si uši. Alebo si ráno oblečte pohodlnú dámsku mikinu a cvičte v teplotách, ktoré sú pre organizmus znesiteľnejšie. Dajte si magnézium a pamätajte na všetky tieto jednoduché pravidlá. Podporíte tak svoje zdravie a zlepšíte si náladu, aj keď sú vonku nepríjemne vysoké teploty.

Zdroj obrázka: Doucefleur/Shutterstock.com

Zanechaj nám svoj komentár