Začnite písať

AKČNÉ TIPY TEHOTENSTVO ZDRAVIE

Vedeli ste, že dojčiť môže aj žena, ktorá nikdy nebola tehotná?

Materské mlieko predstavuje pre dieťa optimálnu a prirodzenú výživu. Dojčenie ako také predstavuje prvotný kontakt dieťaťa s výživou, pričom táto strava zabezpečuje optimálny rast, vývin a zdravie. Prvý augustový týždeň je už štandardne aj Svetový týždeň dojčenia. Na Slovensku v tento týždeň prebiehajú mnohé aktivity a prednášky na podporu dojčenia.

Zaujímavosti

  • Dojčenie je skvelý prostriedok proti bolesti. Na dieťa pôsobí omnoho lepšie ako lieky proti bolesti.
  • Po prvom roku života poskytuje 450 ml materského mlieka 36% vápnika, ktoré dieťa potrebuje pre zdravý rast kostí a 43% bielkovín.
  • Zaujímavé je, že dojčiť sa môže aj adoptované dieťa, hoci matka nebola tehotná. Telo ženy je však schopné vytvoriť materské mlieko.
  • Jedna malá lyžička materského mlieka obsahuje 10 000 živých buniek (umelé mlieko ich neobsahuje).
  • WHO odporúča výlučné dojčenie do 6 mesiacov a potom dojčenie do 2 rokov v kombinácii s inou stravou, prípadne dlhšie.
  • Zloženie materského mlieka sa mení s nutričnými požiadavkami dieťaťa ( z pohľadu množstva aj kvality).
  • Do 2 rokov dieťaťa materské mlieko je významným zdrojom živín a energie; prvý a druhý rok dieťaťa poskytuje materské mlieko až 1/3 energetických potrieb, do prvého roku života dieťaťa až polovicu energetických potrieb.
  • Čo obsahuje materské mlieko v 2.roku života dieťaťa? 448 ml materského mlieka zabezpečuje: 29% energetických požiadaviek, 43% proteín, 36% Ca, 75% vitamín A, 76% kys. listovej

Materské mlieko nie je rovnaké

Zloženie materského mlieka nie je konštantné. Materské mlieko ráno má iné zloženie ako v ten istý deň večer. Mení sa takpovediac zo dňa na deň, takže mlieko pre šesťmesačné dieťa nie je presne to isté, aké bolo dva týždne po narodení alebo pre jednoročné dieťa. Mlieko matky, ktorej dieťa sa narodilo predčasne je iné – vhodnejšie pre potreby jej malinkých detí – ako mlieko matky, ktorej dieťa sa narodilo v riadnom termíne.

Taktiež mlieko sa mení aj počas samotného času dojčenia, obvykle ku koncu poskytuje vyšší obsah tukov, čo zároveň pomáha znižovať riziko obezity a dieťa sa cíti spokojne a pokojne. Materské mlieko taktiež obsahuje vodu, ktorú dieťa potrebuje. Výlučné dojčenie najmä v prvých 6 mesiacoch (tzn. len dojčenie a nič iné) zabraňuje aj dehydratácii dieťaťa, nakoľko jeho žalúdok materské mlieko nezaťažuje.

Prečítajte si aj rozhovor so psychologičkou Martina Wäldl: Ak sa dieťa pýta, treba mu odpovedať

Tekuté zlato a kmeňové bunky

Podľa medicínskeho časopisu Lancet na základe 30 rokov výskumu sa každá jedna dávka materského mlieka považuje za tekuté zlato. Výskum bol venovaný materskému mlieku a obsahu kmeňových buniek. Štúdia potvrdila, že materské mlieko nielen obsahuje tieto vzácne kmeňové bunky, ale že sa do tela dieťaťa dostávajú počas dĺžky dojčenia. To znamená, že s každým dojčením prenikajú do tkanív dieťaťa, kde ostávajú počas celého života dieťaťa.

Kmeňové bunky majú úžasnú funkciu, dokážu regenerovať akékoľvek tkanivo, v ktorom sa nachádzajú. Dokonca sa kmeňová bunka dokáže zmeniť na akúkoľvek bunku v organizme. Tento argument často používajú zástancovia dlhšieho dojčenia, nakoľko tu platí, že čím dlhšie je dieťa dojčené, tým viac kmeňových buniek získa.

Bielkovina bojujúca proti baktériám

Laktoferín nachádzajúci sa v materskom mlieku niečí škodlivé vírusy, kvasinky a baktérie, čím vytvára dôležitú úlohu pri obranyschopnosti dieťaťa. Viaže na seba železo, čím bráni rozvoju mikroorganizmov, ktoré ho potrebujú pre svoje množenie. Nedostatok laktoferínu má za následok narušenie rovnováhy črevnej flóry, extrémne rozmnožovanie patogénnych baktérií a vznik zápalových ochorení v črevnom trakte. Zaujímavé je, že laktoferín sa nenachádza v umelom mlieku.

Zanechaj nám svoj komentár