Začnite písať

AKČNÉ TIPY ZDRAVIE

Kedy ísť s dieťaťom prvý krát k zubárovi a ako ho na to pripraviť?

Nedávno som bola so synmi u zubárky. Preventívna prehliadka, následne s jedným dentálna hygiena a s druhým ošetrenie kazu. Synovia majú 3,5 a 5,5 roka. K zubárke sa tešia. Úprimne a naozaj. A ja som zato vďačná. Mladší by aj rád zubárom raz bol. Nebránim mu v tom.

Myslím však, že k tomuto vzťahu k zubárke sme sa nedostali len tak náhodou. Musím povedať, že mám naozaj veľmi dobrú, milú a ľudskú zubárku, ktorá je známa aj pre svoj výnimočný vzťah k deťom. Keď som sa stala matkou, sama mi pripomínala, že je dobré začať chodiť s deťmi na prehliadky od 2 rokov. Deti majú nárok dokonca na 2 preventívne prehliadky ročne. A zdarma.

Ako prebiehala prvá návšteva?

Prvá návšteva bola de facto oboznámenie s prostredím. Deti sedeli v zubárskom kresle. Bolo im ukázané, ako chodí kreslo hore/dole, v akých polohách môže byť. Ako sa napúšťa voda do pohára, ako ju potom sloník vypije (odsávačka), ako svieti lampa a ako sa dá otáčať. Popritom všetkom im pani zubárka pri prvej návšteve zrátala zúbky a bol koniec.

Samozrejme, za odmenu a statočnosť si mohli vybrať z veľkej krabice malých hračiek z kinder vajíčok. Deti o návšteve hovorili pozitívne, a pýtali sa, kedy môžu prísť zase:). Veľmi dobre zaúčinkovala odmena hračkami aj milé komentáre zubárky, kde oceňovala ich mimoriadnu statočnosť, hrdinskosť a že sú odvážni, silní a nebojácni chlapi:). No úprimne, komu by sa to nepáčilo?

Prečítajte si rozhovor s Marikou, ktorá skĺbila materstvo, modeling a biológiu

Prvá dentálna hygiena

Staršiemu synovi bola odporúčaná návšteva dentálnej hygieny kvôli zubnému povlaku. Celé ošetrenie trvalo do 15 minút vrátane krátkej edukácie dieťaťa, že o zúbky sa treba poriadne starať. „Ráno si  umývame pre krásu, večer pre zdravie, “ povedala zubárka synovi, keď sa priznal, že ráno nie vždy stihne. Vraj sa musí obliecť do škôlky. Nuž, to tí chlapi. Takisto sme dostali odporučenie umývať zúbky večer „šabličkou“, čo je taká zvieratkovská medzizubná detská niť z DM.

Prvé ošetrenie zubného kazu

Mladší syn bol zase objednaný  na „vyhnanie červíčka“ zo skrýše. Nevedela som si predstaviť, ako to moje 3,5 ročné šidlo obsedí v zubárskom kresle a bude mať otvorené ústa dlhší čas. Po celú dobu mi sedel na kolenách, ale zrejme by to zvládol aj sám, keďže sa za celú dobu ani raz nepohol. Zubárka mu vysvetlia, že ideme dať von červíčka a celú dobu ošetrenia, cca 20-25 minút komentovala.

www.akcnemamy.sk: detsky zubar

www.akcnemamy.sk: detsky zubar

Pri odstraňovaní kazu vždy rátala do tri, čiže syn vedel, že tento krátky okamih musí vydržať. Svetielko pípalo ako kuriatko, iný pristroj zase robil netopierika v ústach, potom zúbky boli sfarbené do modra. Diera po červíkovi mohla byť zaplátaná cementom, maltou alebo pastou. Vybral si pastu:). Po celú dobu mu v ústach sloníky pili slinky (odsávačka) a ja som len nemo pozerala, že moje dieťa držalo a žiadne nadúvanie ani nič. Lebo doma ho napne, ak dostane lyžičku jedla navyše. Samozrejme, mini hračková odmena iba dodala peknú bodku v ambulancii.

Prečítajte si príbeh, ako Petra napísala knihu

Dôležitá dobrá zubárka

Ako matka som veľmi rada, že moje deti neberú návštevu zubára ako nutné zlo alebo trest. Prevencia a pravidelné prehliadky urobili svoje. Nepochybne aj dobrý výber zubnej lekárky. Táto moja, resp. naša nie je špeciálnou detskou zubárkou. Je to „obyčajná“ dospelácka zubárka s neobyčajne dobrým a empatickým prístupom k deťom. V čakárni má napr. taký ministolík s pár hračkami a knihami, kde si deti počas čakania alebo po vyšetrení prídu na svoje.

A čo na to odborník? Čo odporúča? Pre akčné ženy sa vyjadrila MDDr. Alena Záhumenská:

„Neexistuje presný vek, kedy má dieťa prvýkrát navštíviť zubného lekára, nečakajte však na prvý kaz! Odporúčam riadiť sa prerezávaním mliečnych stoličiek, nakoľko tie sa kvôli svojmu nerovnému povrchu najrýchlejšie a najčastejšie u dieťaťa pokazia. Prvé mliečne stoličky sa prerezávajú okolo 12.-14. mesiaca života dieťaťa, druhé mliečne stoličky potom okolo 20.-24.mesiaca.

Po prerezaní prvých mliečnych stoličiek preto odporúčam požiadať zubného lekára, či môžete dieťa zobrať so sebou do zubnej ambulancie počas vašej preventívnej prehliadky. Je dobré, aby si dieťa postupne zvykalo na prostredie zubnej ambulancie, zoznámilo sa so zubným lekárom, prípadne povozilo na kresle, popozeralo ako tečie voda do pohárika, svieti lampa, strieka vzduch, saje odsávačka a podobne. Takáto návšteva nemusí byť ešte vstupným vyšetrením dieťaťa, ide len o zoznámenie sa s prostredím.

Domáca príprava

Veľmi dôležitá je potom domáca príprava = rozprávanie sa o zúbkoch, rátanie a prezeranie zúbkov, samozrejme spoločné čistenie zubov. Pri prvom/vstupnom vyšetrení by malo byť dieťa motivované „ukázať“ zúbky zubnému lekárovi. Prehovárať ho v zubárskom kresle otvoriť ústa je kontraproduktívne a časovo náročné, len to dieťa vystresuje. Ak máte pocit, že je dieťa pripravené, objednajte ho na vstupné vyšetrenie k zubnému lekárovi, počas ktorého sa spravia aj administratívne úkony založenia dokumentácie/karty dieťaťa.

Dieťa prichádza do už známeho prostredia a je po domácej príprave, čím sa šanca, že si zúbky nechá „pozrieť“, zvyšuje. Ak by sa to náhodou pri prvom vyšetrení nepodarilo, netreba zúfať, niektoré deti potrebujú viac času na získanie dôvery v zubného lekára a prostredie ambulancie, čo je pre ďalšiu spoluprácu kľúčové. Pri samotnom vyšetrení chrupu a dutiny ústnej sa okrem zúbkov sleduje stav ďasien, slizníc, jazyka a úpony uzdičiek.

Ako často?

Rodič má za zdravie ústnej dutiny svojho dieťaťa zodpovednosť a má s dieťaťom chodiť na preventívne prehliadky k zubnému lekárovi každých 6 mesiacov. Dôvodom je, že zloženie mliečnych zúbkov je iné ako zloženie trvalých zubov. Na mliečnych zúbkoch kaz preto rýchlejšie vzniká aj sa rýchlejšie šíri. Dieťa si tiež nie je schopné samo zúbky správne čistiť, musí sa to postupne naučiť, najlepšie s pomocou preventistky alebo dentálnej hygieničky. Rodič by mal dozerať na správne čistenie a v prípade potreby dieťaťu zuby dočisťovať až do približne 12. roku života. „

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár