Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI RODIČOVSTVO

Deti zvládnu veľa. Aj túru v Kvačianskej doline

Ako naplánovať výlet pre dospelých s malými deťmi? Na tejto dovolenke na Orave som rozmýšľala, koľko zvládne moja 4-ročná dcéra. Vždy sme mali nejaké bábätko, čiže naše prechádzky boli väčšinou s kočíkom, ale teraz, keď najmenší člen našej rodiny vyrástol, bol čas vyskúšať aj niečo iné.

Z Veľkého Borového k mlynom

Vybrali sme si jednoduchú trasu do Kvačianskej doliny, k Vodným mlynom Oblazom. Môžete sa tam dostať z Hút za približne pol hodinu, alebo z parkoviska v Kvačanoch, cesta odtiaľ trvá dlhšie, asi hodinu do kopca.

My sme auto zaparkovali vo Veľkom Borovom, čo je možno menej známa trasa. Google ukázal, že je to približne dva kilometre. Takže naším tempom nám to trvalo asi pol hodinu. Cestou sme sa však zastavili pozrieť si po ceste aj Ráztocký vodopád, ku ktorému sa išlo cez potok, tak sme sa asi 20 minút zdržali.

Potom sme pokračovali na Mlyny Oblazy, čo bol už len kúsok. Na mieste sme si rozložili deku a vybrali jedlo, lebo naša zostava už bola hladná – z chalúpky v Štefanove sme vyrážali okolo desiatej, vo Veľkom Borovom sme boli o jedenástej a v Kvačianskej doline pri mlynoch sme sa ocitli v čase obeda, okolo dvanástej.

Prečítajte si aj: Ako prežiť rafting s deťmi

Deti sa povyzúvali a zamierili rovno do vody:)

Mlyny Oblazy, nachádzajúce sa v malebnej Kvačianskej doline, patria ku kultúrnym skvostom Slovenska. Kto toto miesto navštívi, určite nebude sklamaný. Je to výborné miesto pre oddych spojený s poznávaním regiónu Liptov.

Pôvodne boli v Kvačianskej doline tri mlyny. Dokonca sa spomína aj štvrtý mlyn, hlbšie v doline, pod Roháčom, ktorý však v 19. storočí zobrala voda.

Čo je romantickejšie ako šumiaca voda v hati, malebné drevené stavby a nádherná okolitá príroda?

Vyhliadka Malý Roháč

Deti si užili vodu, a potom sme sa rozhodli vyraziť ešte na vyhliadku Malý Roháč, čo nie je ani kilometer, ale cesta vedie strmo do kopca.

Predtým pršalo, a tak sa našej najmenšej Saške dosť šmýkali nohy a musela som ju držať, aby nespadla. Trochu frflala, ale dali sme to. Chalani vo veku 6, 8 a 10 rokov už nemali nárok ani na jedinú námietku.

Drevená plošina vyhliadky bola postavená nad korytom rieky Kvačianka s výhľadom na bralá Kvačianskej doliny. Stavba chráni prírodu, o čom svedčí obostavaný strom.

Cesta naspäť trvala asi trištvrte hodinu. Výlet bol skvelý, príroda prekrásna, skonštatovali sme len, že je škoda, že bolo na mieste tak veľa ľudí.

Foto na titulke: www.ephoto.sk

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár