Začnite písať

ARCHITEKTÚRA A DIZAJN CESTUJEME S DEŤMI

Gaderská dolina – treba zažiť a vidieť!

Poznáte Gaderskú dolinu? Blatnícka a Gaderská dolina sú relatívne blízko pri sebe. Obe sú tak nádherné, až som sa čudovala, prečo sme do týchto končín zablúdili až teraz. Tentokrát sme rozhodli pre Gaderskú dolinu. Vchádzate sem cez obec Blatnica (okres Martin). Neďaleko sa nachádzajú napr. Turčianske Teplice.

Vítanie pri vstupe do Gaderskej doliny

Už samotný vstup a privítanie do Gaderskej doliny je majestátne. Mňa osobne ohromil krásny drevený oblúk s vyrezávanými lavičkami. Takisto zvieratká šikovnou rukou rezbára vsadené do oporných stĺpov boli viac ako fascinujúce. Na začiatku sa nachádza mini parčík s naozaj mini detským ihriskom, ale pre deti je to viac ako motivujúce.

Cesta je asfaltová, ideálna v každom počasí, ale najmä pre cyklistov. Bicykle sa dajú aj zapožičať a určite je to zážitok, ktorý stojí zato. My sa sem plánujeme vrátiť a skúsiť tak prejsť dolinu. Cestou sme stretli aj viacero elektrokolobežiek. Možností je naozaj dosť.

Pozdĺž cesty zurčí gaderský potôčik. Sú miesta, kde sa dá zísť úplne k nemu a skúsiť teplotu vody. Tí odvážnejší môžu skúsiť aj knajpovanie:).

Deti majú radi prekážky

My sme sa rozhodli (nechcelo sa nám isť po asfaltke) pozrieť jaskyňu Mažarná. Vyrážali sme z turistickej značky „Ústie vápennej doliny“.  Čas na tabuli ukazoval 1:05 hod. Nám to s deťmi (4r, 6r) trvalo necelú 1,5 hod vrátane cikacích a jediacich prestávok. Deti majú radi prekážky, takže zaujímavá cesta lesom ich motivovala kráčať stále vyššie a vyššie. Cestou sme míňali rôzne mini -jaskynky, ktoré deti s čelovkami na hlavách a baterkami v ruke horlivo skúmali. Trasa nebola veľmi strmá, od vstupu do doliny to bolo necelé 4 km.

Hore nás čakala prístupná jaskyňa s červeným kreslom:). Vediac však, do čoho ideme, sme neboli sklamaní a deti boli nadšené. Zase nasadali čelovky, baterky a hor sa do skúmania. Objektívne toho veľa vidieť nebolo, ale deťom to vôbec nevadilo. Oni sa tešili zo samotného procesu skúmania a pozorovania. Doma sme si potom prečítali, že jaskyňa je najzaujímavejšia v zime, kedy je tam kvapľová výzdoba. Dlhá je približne 130 metrov.

Prečítajte si článok o výlete s deťmi v Kvačianskej doline

Hrad Blatnica

Keď sa ocitli znova na asfaltovej ceste, rozhodli sme sa kúsok sa vrátiť smerom k začiatku a odbočiť na zrúcaninu hradu Blatnica. Vznikol v druhej polovici 13.storočia. Na náučnej tabuli sme sa dozvedeli, že areál hradu ma v dlhodobom prenájme občianske združenie Diadém, ktoré sa snaží o záchranu hradu Blatnica. Pohľad z hradu poskytoval pekné výhľady na neďaleké okolie.

Gaderská dolina ako taká nás veľmi očarila. Hoci sa ňou tiahla asfaltka, vôbec to nebola nuda. Možností je tam neúrekom. Na svoje si prídu malé deti,ale i mamičky s kočíkom. Cyklistika je v tejto doline veľmi obľúbená. Pre zanietených turistov je to zároveň štartovacia čiara pre výstup na kopce ako je napr. Tlstá a Ostrá.

My sa sem určite vrátime. A pevne verím, že nie iba jedenkrát.

 

PS: Z uvedených zvierat sme našťastie stretli len slepúcha:).

PS 2: Ak sa rozhodnete objavovať jaskyňu, odporúčame zobrať baterky, čelovky, resp. akékoľvek svietiace príslušenstvo:).

     

Zanechaj nám svoj komentár