Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Usmejte sa pred spaním na svoje deti

Kniha rozprávok ÚSMEV na dobrú noc ponúka príbehy určené na čítanie pred spaním. Hlavným hrdinom je nezbedný zajačik Čudovačik, ktorý k nám zavítal z Čudovakova. V Čudovakove neposlúchajú, a potom sa čudujú, prečo sa zajačiky neusmievajú.

Knižka vznikla ako inak v rukách jednej akčnej mamy, ktorá chcela vyčariť úsmev na tvári svojho dieťata. 

O čom je knižka Úsmev na dobrú noc?

V príbehoch vystupuje zajačik a postava chlapčeka, ktorý učí zajačika láskavému, ľudskému, úctivému a slušnému správaniu. Na konci každého príbehu chlapček za vhodné správanie zajačika Čudovačika odmení prostredníctvom nemateriálnej odmeny – úsmevom, a zároveň vyčarí úsmev aj na zajkovej tváričke. Deti sa môžu aktívne zapojiť do odmeňovania a zhodnotiť zajačikovo správanie pomocou záložky zajačika Čudovačika, ktorá je súčasťou knihy. Záložka je obojstranná, jedna strana stvárňuje zajačika, ktorý sa čuduje, na druhej strane záložky je zajačik s úsmevom. Prostredníctvom možnosti odmeny deti upriamia pozornosť na výsledné správanie, ktoré je vždy správne, pretože, ako to už v rozprávkach býva, dobro víťazí nad zlom.

Deti v skoršom veku dokážu sústrediť svoju pozornosť pár minút na činnosť, ktorá ich zaujme. Rozprávky v knihe Úsmev na dobrú noc sú krátke, jednoduché a výstižné, názorne ilustrované. V priebehu pár minút dokážu zaujať, poskytnúť výchovný prvok, zapojiť dieťatko do príbehu a poskytnúť mu možnosť zhodnotiť príbeh jednoducho pomocou záložky, ktorá dieťatku dodá možnosť uvedomenia si podstaty príbehu. Na záver príbehy vyčaria úsmev na dobrú noc nielen dieťatku ale i rodičom.

Ako sa Lucia Benková – autorka knižky dostala k písaniu

Prišlo bolestivé obdobie, ktoré naše dieťa zle znášalo a prežívalo neuveriteľný smútok, prestalo sa smiať a prestalo prijímať potravu. Bolo to obdobie, keď synovi umrel dedo a tri mesiace na to prišiel do rodiny súrodenec. Bez lekárskej pomoci sme synovi pomôcť nedokázali.

Návšteva odborníka – detského psychológa nie je žiadna hanba

Navštívili sme odborníka – detského psychológa. Zhodnotil, že dieťa je zdravé, že ide o výchovný problém a oboznámil nás s panovačnosťou u detí, s ktorou sa stretáva čoraz viac rodičov (až 80%) a to v súvislosti s nástupom technokratickej doby. Ak sa panovačnosť vymkne spod kontroly, môže viesť až k závislosti od moci. Táto neľahká situácia nás prinútila v prvom rade zmeniť pohľad na výchovu. Lekár nám na riešenie našej situácie odporučil rozprávanie príbehov s ukážkou negatívneho a následne korektného správania. Rozprávky môžu byť jednou z ciest, ako dieťa naviesť na požadované sociálne formy správania. Pretože, keď sa dieťa stretáva so situáciou, ktorú pozná, mení sa jeho celkové sociálne správanie.

Rozprávky urobili malý zázrak

Prostredníctvom rozprávok sme dokázali nadviazať komunikáciu so synom, a podarilo sa nám zvládnuť jeho dôležité vývojové obdobie vzdoru s úsmevom a zbaviť syna panovačného správania. Rozprávky dostali knižnú podobu.

Ocenenie

Voľným pokračovaním knihy ÚSMEV NA DOBRÚ NOC je rozprávková kniha PALETA ŽIVOTA ZAJAČIKA ČUDOVAČIKA. Publikácie získali čestné uznanie OZ Benedikt „Zlaté pero Ladislava Ťažkého za originálnu tvorbu vo výchovno-vzdelávacej oblasti pre deti a rodičov“. Knihy odporúčajú viacerí lekári na podporu rozvoja emocionálnej inteligencie u detí ako aj rozvoj emocionálneho prepojenia s prírodou.

Zapojte sa teraz do súťaže o knižku na našom Instagrame!  

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár