Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Nový film PINOCCHIO: „Vždy buď dobrý. Iba tak budeš v živote šťastný“

Kto z nás by nepoznal Pinocchia? Drevenú bábku s dlhým nosom a chudáka otca Geppetta. Aktuálne do kín prichádza nový dobrodružný a fantasy film Pinocchio s reálnymi hercami. V hlavnej postave držiteľ Oscara, Roberto Benigni, ktorý túto rolu stvárnil aj v rovnomernom filme z roku 2002.

Aký je nový Pinocchio?

Informácie k filmu hovoria, že film je dostupný pre všetky vekové kategórie. Pre citlivé povahy a deti mladšie ako 5 rokov podľa môjho názoru nie je však vhodný. Celková pochmúrna atmosféra dospelého diváka alebo staršie dieťa vtiahne do deja, ale príliš citlivej detskej duši môže uškodiť.

V 125 minútach sa dozviete celý životný príbeh drevenej bábky. Rezbár Geppetto si vystrúha bábku a chce mať z neho najkrajšieho chlapca na svete. Chce, aby sa každý pýtal, kto takú nádheru vyrobil. Tvárou v tvár sa prihovára drevenej bábke, snaží sa ju oživiť. Keď Pinocchio zopakuje slová svojho „otca“ – „TATO“, šťastný Geppetto vybehne do nočných ulíc a kričí, že má syna. Pinocchio má však svoju hlavu. A poriadne drevenú.  „Ešte ani nie si dorobený, a už svojho otca nepočúvaš,“ hovorí mu smutne Geppetto.

Veľmi zaujímavou postavičkou je cvrček, ktorý v určitých momentoch Pinocchia zastaví a snaží sa mu dať dobrú radu: „Beda chlapčekom, ktorí neposlúchajú svojich rodičov. Majú potom len trápenie.“ A tak si Pinocchio musí sám prejsť neľahkými situáciami, do ktorých ho vohnala vlastná nerozvážnosť a zvedavosť.

Prečítajte si aj 10 zaujímavostí o animovanom filme SCOOB!

Svojho otca však veľmi miluje a jeho dobré srdce ho nesklame ani v situácii, keď chceli upáliť jeho „kolegu“ drevenú bábku Harlekýna. Ponúkol svoj život miesto neho. To zamiešalo karty v prospech Pinocchia a zase bol na slobode. Ako to už býva, stretol Kocúra a Lišiaka, ktorým naivne veril každé slovo. Zase vstupuje radca Cvrček: „Deti, ktoré robia všetko po svojom, budú skôr či neskôr ľutovať.“

Z problémov ho vyťahuje dobrá víla, ktorá z malej dievčiny počas deja vyrastá na dospelú ženu. Na Pinocchia pozerá láskavým a nežným okom matky.

„Bude ti s nami dobre, poď!“, Pinocchio je lákaný na ľahšiu cestu životom. Prví idú somári. Premenený na somára v cirkusovej aréne, hodený do mora s kameňom okolo krku, sa nakoniec Pinocchio ocitne v bruchu veľryby. A tu sa stretá so svojím otcom. V závere ho víla premení na skutočného reálneho chlapca, ktorý beží v ústrety svojmu otcovi so slovami: „Otec, som skutočný chlapec, naozajstný chlapec!“  „ Vždy som vedela, že máš dobré srdce. Odpúšťam Ti všetky hlúposti, ktoré si narobil. Vždy buď dobrý. Iba tak budeš v živote šťastný„, lúči sa so svojim milovaným Pinocchiom dobrá víla.

 

A čo dodať na záver?

Film ponúka mnohé témy, ktoré rodič môže s dieťaťom rozdebatovať. Priateľstvo, naivita, klamstvo, lákanie ľahšej cesty bez povinností, poslušnosť rodičom, tvrdohlavosť. Múdre rady, častokrát ignorované. Láska a ochrana, ktorá prepáči, odpustí a pomáha. Nie je to len taký bezduchý plytký príbeh, na ktorom sa človek zasmeje. Vyrieknuté myšlienky sú dobrou výchovnou pomôckou pre rodičov:) a zároveň si deti môžu uvedomiť reálne dôsledky nesprávne zvolených rozhodnutí.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár