Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI

Po jednej kvapke omladnete o 10 rokov! Kde na Slovensku nájdete takúto vodu?

V ten deň neskutočne pršalo. S deťmi na Orave, čo robiť? Rozhodli sme sa, že vyrazíme do Demänovskej jaskyne.

Cesta z Oravy trvala niečo viac ako hodinu. Keby ste boli na Liptove, máte to na skok. Najprv som však trochu browsovala – je návšteva jaskyne vhodná aj pre malé deti? Na internete písali, že pre deti tak od 5 rokov. Hm, zvládne to moja 4-ročná slečna?

Rozhodli sme sa, že uvidíme, keď prídeme na miesto. Buď ich počkáme niekde v reštaurácii, alebo pôjdeme spolu. Keď sme prišli na parkovisko, bolo niečo po desiatej. Vstup býva o celej hodine. Takže môžeme ísť až o 11, škoda, že sme to nestihli. Vzápätí však zisťujeme, že ešte k jaskyni je to asi 20 minút do kopca. Stále vytrvalo prší.

Ja s malou ostávame v reštaurácii, kde je aj detský kútik. Paráda. Muž s tromi chlapcami sa štverá do kopca. Toto som neodhadla. Mala som vziať pršiplášte, ktoré však ostali v byte v Bratislave.  Volá mi po 15 minútach. „Sú tu aj malé deti, idete?“

Cesta k jaskyni v daždi

Nedáme sa zahanbiť a vyrážame. O 15 minút sme tam aj my. Muž neveril, že pôjdeme aj v daždi. Kupuje nám lístky. Saške dávam ešte druhú mikinu a na to vestu. V jaskyni má byť zima okolo nuly. Muž pozerá na moje zúfalstvo v očiach a kompletne mokré vlasy. Podáva mi svoju šiltovku.

Vchádzame dnu. Nemáme 6 rúšok, muž si berie detskú. Prečo to nemali niekde napísané? Vnútri je zima, deti frflú, že im je zima.

Prečítajte si aj: Ako zvládnuť dieťa, ktoré sa stáva čiernou ovcou rodiny?

Soľ nad zlato aj Perinbaba

Ale o jaskyni sme sa dozvedeli samé zaujímavé veci. Nakrúcala sa tam rozprávka Soľ nad zlato a aj Perinbaba, scéna, keď Jakubko uteká po rebríku von do sveta. V jaskyni boli aj mnohí slovenskí dejatelia, napríklad Ján Palárik, Ján Botto alebo Samo Chalupka.

Vzhľad jaskyne sa mení aj počas ročných období. Takže v lete tam nenájdete typické kvapľe. Počas chôdze si treba dať pozor, schody sú šmykľavé, ale trasa nie je veľmi dlhá, v pohode ju zvládne aj štvorročné dieťa, má cca 800 metrov, skôr pri prevýšení sa trochu zadýchate. Niektorí mali zo sebou aj bábätká v nosičoch.

Fotografovať v jaskyni je zakázané, musíte si na to kúpiť známku.

Finiš na schodoch

Na konci nás čakalo 200 schodov. V sprievodcovi sa síce uvádzal čas prehliadky 45 minút, ale my sme to stihli približne za pol hodinu. Pri východe, keď sa nepozerala sprievodkyňa, som si ešte cvakla dve fotografie.

Keď sme vyšli von, všetci si vydýchli. Chalanom bolo zrazu teplo a Malá neprotestovala, že „už nevládze“. Za to, že si deti toľko museli „vytrpieť“, sme šli za odmenu na obed do mekáča:)

Zanechaj nám svoj komentár