Začnite písať

Uncategorized

Vzdelávanie detí v lete: o vírusoch a bezpečnosti aj v online svete

Poznáme výsledky unikátneho projektu Detská Univerzita Komenského 2020, ktorá vzhľadom na situáciu spôsobenú koronavírusom výnimočne prebiehala formou živého streamovania. Deti sa tak nemuseli vzdať obľúbenej univerzity, ktorá má za 18. rokov fungovania na konte už tisícky absolventov: študovali online, interaktívne a bezpečne. Do DUK 2020 live online sa prihlásilo takmer tisíc študentov zo Slovenska aj z ďalších viac ako 10 krajín z celého sveta.

18. ročník DUK live online prilákal presne 911 študentov. Z toho takmer 70 % študovalo pravidelne a vo finále získalo až 364 detí vo veku od 9 do 14 rokov diplom úspešného absolventa. Na získanie diplomu bolo potrebné nielen sledovať live stream z 9 zaujímavých prednášok vysokoškolských profesorov a odborníkov z praxe, ale aj vyplniť správne aspoň 6 z 9 testov, ktoré boli po každej prednáške dostupné na www.dukonline.sk. Online testy realizovala IT spoločnosť DATALAN, ktorá je dlhoročným partnerom letnej Detskej Univerzity Komenského a prostredníctvom portálu dukonline.sk každoročne sprístupňovala štúdium množstvu zvedavých študentov, ktorí sa nemohli zúčastniť DUK osobne. 

Sandra Plybon: Aby bola mama spokojná, zdravá a šťastná, musí si vedieť nájsť čas aj pre seba

Hlavnou témou aktuálneho ročníka bol koronavírus. Deti mali záujem dozvedieť sa viac o tom, čo sú vírusy, prečo vznikajú pandémie, prečo by sme vírusy nemali podceňovať alebo prečo potrebujeme imunitu. Najzvedavejšie deti boli vo veku 10 a 12 rokov. Pár ďalších zaujímavých faktov: Pomer chlapcov a dievčat bol tento rok takmer vyrovnaný – 49,2 % chlapcov a 50,8 % dievčat. Najčastejšími menami medzi študentami boli Jakub a Natália. Najväčší počet študentov vyplnilo tretí test k prednáške od RNDr. Tatiany Betákovej, DrSc. na aktuálnu tému Prečo by sme nemali koronavírus podceňovať, no súčasne študentov aj najviac potrápil, pretože úspešnosť bola pri ňom najnižšia.
Najviac študentov bolo z bratislavského kraja, odkiaľ sa zapojilo až 254 študentov. Okrem Slovenska na letnej online univerzite študovali aj deti zo zahraničia, tento rok napríklad z Čiech, Rakúska, Nemecka, Belgicka, Grécka, Rumunska, Ukrajiny, ale aj z Kuvajtu, Panenských ostrovov, USA či Veľkej Británie.

„Veľmi sa teším, že sme aj napriek nepriaznivej situácii mohli deťom priniesť letnú univerzitu k nim domov i tento rok. Témy 18. ročníka boli nanajvýš aktuálne a záujem detí o interaktívne vzdelávanie, najmä po pár mesačnej karanténe, ma príjemne prekvapil,“ vyjadril sa generálny riaditeľ DATALANu Marek Paščák. „Je dôležité, aby si deti uvedomovali, čoho sme momentálne súčasťou a porozumeli tomu. Zároveň je nutné prinášať im podnety a podporovať vzájomnú komunikáciu a prácu s digitálnymi nástrojmi, ktorých znalosť je v dnešnej dobe už nevyhnutnosťou.“

Inteligentný rap a inovácie na stredných školách

Štúdium bolo aj tento rok pre všetky deti bezplatné. Prebiehalo od 1. júla do 26. augusta a prvou prednáškou ho otvoril minister školstva SR Branislav Gröhling.
Súčasťou Detskej Univerzity Komenského 2020 boli aj vzdelávacie workshopy. Jeden z nich zorganizoval aj DATALAN a jeho témou bolo Ako byť online a v bezpečí. Odborníci na cyber security či digitálny marketing deti hravou formou upozornili na to, aké sú nástrahy online priestoru a ako sa ňom bezpečne správať. IT workshopu pod záštitou DATALANu sa zúčastnilo 190 detí, z ktorých následne generálny riaditeľ DATALANu Marek Paščák vyžreboval jedného výhercu špičkového notebooku.

DATALAN však ocenil aj študenta školy, ktorá deti najviac motivovala k štúdiu. Najviac študentov sa zapojilo zo ZŠ Brezová v Piešťanoch a spomedzi nich sme sa jedného rozhodli odmeniť smart hodinkami Xiaomi. Keďže cieľom detskej univerzity je rozvíjať záujem detí o vedné odbory, v ktorých by sa mohli v budúcnosti uplatniť, na pomoc pri žrebovaní  DATALAN pozval najznámejšieho online vedátora – teoretického fyzika Samuela Kováčika známeho na sociálnych sieťach ako vedator_sk. Ani žrebovanie v jeho podaní nebolo úplne obyčajné – na to, aby spomedzi detí férovo vybral jedného výhercu, napísal krátky program, ktorý z milióna prvočísel vybral jedno a následne výhercu z danej školy. A pre tých, ktorí nevyhrali, má odkaz: „Všetci, ktorí sa zapojili do DUK, sú skutočnými víťazmi. Táto investícia do vzdelania sa vám bude len a len vracať.“

Zanechaj nám svoj komentár