Začnite písať

RODIČOVSTVO

Deti a televízor – koľko sledovania je priveľa?

Poznáte to – celý deň sa staráte o bábätko, kmitáte, prebaľujete, pripravujete jedlo, uspávate, periete… Keď konečne zaspí, chcete sa trošku zastaviť a v pokoji sa najesť, alebo si len tak sadnúť a prečítať si časopis či zasurfovať na nete. Vtedy za vami príde druhá ratolesť a súrne sa s vami potrebuje hrať.

Alebo – prídete domov z práce a potrebujete si oddýchnuť, nachystať večeru, alebo sa uvelebiť na gauči a pozrieť si správy. A zrazu je tu vaše dieťa, ktorá sa snaží dovolať sa vašej pozornosti.

Alebo si predstavte vypätejšiu situáciu – idete na dovolenku a čakáte dve hodiny v letiskovej hale. A vaše dieťa sa nesmierne nudí, najprv mu idete do obchodu kúpiť niečo na jedenie, potom na pitie, potom chce ísť na WC a nakoniec nutne potrebuje nejakú novú predraženú hračku…

Vtedy vám napadne náhradné riešenie – keď ste doma, zapnete mu detský kanál a máte na chvíľu pokoj. A keď ste niekde vonku, strčíte mu do ruky tablet alebo mobil a pustíte mu na youtube rozprávku. Takto to robievam aspoň ja? Potom ma však prepadnú výčitky svedomia, či je to správne a na ako dlho je takéto pozeranie do obrazovky pre dieťa neškodné.

Do troch rokov by nemalo pozerať

Odborníci tvrdia, že do troch rokov by dieťa vôbec nemalo pozerať televíziu. Priznám sa, keď som už nevedela, ako zabaviť svoje dieťa, pustila som mu kanál pre najmenších, Duck TV. Keďže tam hrá iba hudba, všetko som komentovala a učila som ho, ako sa volajú jednotlivé zvieratká. Dokázala som tak udržať detskú pozornosť dlhšie, ako napríklad obrázkami. Osobne si myslím, že takéto krátkodobé vysielanie, navyše za prítomnosti rodiča, dieťaťu neškodí.

Maximálne 30 minút denne by mali stráviť pred obrazovkou deti vo veku od 3 do 5 rokov a pre 6 až 10-ročných by mala stačiť hodina denne. Bolo by to pekné dodržiavať tieto pravidlá, ale keď má človek viac detí a musí sa napríklad venovať staršiemu dieťaťu pri príprave do školy, ťažko zaujať druhé dieťa na dlhšiu dobu bez toho, aby ste zapli obrazovku. Ideálne je, keď máte k dispozícii ešte ďalšie dieťa, ktoré sa s ním zahrá:).

Televízia by nemala byť náhradou

Viaceré štúdie sa zhodujú, že televízia by nemala nahradzovať iné činnosti detí – pobyt vonku, interaktívne hry medzi rovesníkmi či prípravu do školy. Sledovanie televízie viac ako 2 hodiny denne znižuje detskú pozornosť a môže spôsobovať poruchy spánku či správania, alebo sa pestovanie takýto návykov skončí obezitou.

Čo ma však veľmi prekvapilo, tak niekde dokonca písali, že aj rozprávky (napr. Leví kráľ), ktoré obsahujú prvky násilia, môžu byť pre dieťa škodlivé, pretože v nich vyvolávajú strach a môže sa to prejaviť v podobe nočných môr. Odborníci odporúčajú skôr seriál Bambuľka. Niektorí rodičia však nemajú problém pustiť predškolákovi hoci aj Harryho Pottera.

Prečítajte si aj: Prišiel do kín nový film Máša a medveď

Ustriehnuť, čo dieťa pozerá

Chápem, že dieťa je zvedavé, a nevie rozpoznať, čo je pre neho vhodné, ale na to je rodič, aby to sledoval. Tiež sa mi stalo, že som neustriehla obsah toho, čo moje dieťa pozerá – vtedy som netušila, že moje dieťa si vie samé pustiť YouTube na mojom mobile. A tak sme s manželom museli pristúpiť k opatreniam – zamknúť obrazovku telefónu a na mobile nastaviť pravidlo, že sa tablet po nejakom čase sám zablokuje.

Existuje však aj software, ktorý vaše dieťa zabaví a aj niečo naučí. To je ideálna kombinácia. So synom, ktorý ma problém s výslovnosťou niektorých hlások sme vyskúšali logopedickú hru, kde musí správne vysloviť písmená š a s, aby sa dostal v hre ďalej. Taktiež na pamäť sú výborné hry na tablete ako pexeso či puzzle, ktoré mu mladší súrodenec už nerozoberie:). A myslím si, že ani Minecraft, kde si syn trénuje predstavivosť a priestorovú orientáciu nie je na škodu. Samozrejme, všetkého s mierou:)

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár