Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Objavte svoju kreativitu vďaka metóde bullet journal

bullet journal

Priznám sa k tomu úplne dobrovoľne. Som zanietený fanúšik všemožných diárov a notesov. Vlastne všetkého, do čoho je možné zapísať si poznámky a nápady. Vždy o tomto čase už netrpezlivo očakávam, s akým novým dizajnom diárov prídu obchody pre budúci rok.

Hoci je ponuka široká, nikdy sa mi nepodarilo nájsť diár, ktorý by mi poskytoval priestor na všetky informácie hodné zaznamenania. Až kým som pred pár rokmi nenatrafila na metódu bullet journal.

bullet journal

Zdroj: bullet journal: https://www.instagram.com/bulletjournal/

Čo je bullet journal?

V skratke je to v podstate osobný systém na zvyšovanie produktivity. Nemá presné pravidlá a ani sa striktne nedrží nejakého formátu. Spája v sebe vedenie diára a denníka v jednom. Za celou metódou stojí Američan Ryder Carroll, ktorému diagnostikovali poruchu pozornosti. Vďaka tomu si pre seba vyvinul systém, ktorý mu pomohol v sústredení a produktivite. Metóda bullet journal bola tak jednoduchá, že sa čoskoro rozšírila po svete a našla si množstvo priaznivcov. V čom spočíva tajomstvo jej obľúbenosti?

Na čo si dávať pozor pri nástupe do školy a škôlky? Máte pre deti nachystané dve rúška?

Kreativita v systéme

Výhodou je, že na začiatok vám stačí zošit a pero. Tí kreatívnejší si môžu svoje poznámky dotvoriť o vlastnoručne nakreslené obrázky, tzv. doodles, a rôzne techniky kaligrafie. Pre tých, čo nevedia pekne kresliť, ako ja, sú k dispozícii nálepky, pečiatky a vzorované pásky. Kreativite sa medze nekladú a každý si príde na svoje.

Základné pravidlá

Hoci som spomínala, že systém bullet journal nemá presné pravidlá, nejaké tam predsa len sú. Jeho autor vytvoril odporúčaný systém odrážok, ktorý vám má pomôcť zorientovať sa v jednotlivých úlohách. Stránky v zošite by ste si mali očíslovať a na začiatok si vytvoriť index. Vďaka nemu sa neskôr vo svojich poznámkach ľahšie zorientujete. Tvorba samotného bullet journalu vychádza z obrátenej pyramídy. Začínate plánovaním najväčšieho časového úseku (rok) a prechádzate postupne do kratších (mesiac, týždeň, deň).

Evidovať si môžete všetko. Plánované stretnutia, narodeniny rodiny a známych, nákupný zoznam alebo obyčajný pitný režim. Na začiatok je dôležité nájsť si svoj systém. Možno sa vám to hneď nepodarí, ale nenechajte sa odradiť. Mne tiež trvalo nejaký čas, kým som našla spôsob, ako si efektívne zaznamenať to, čo potrebujem. Inšpirovala som sa rôznymi videami a nápadmi iných „journalistov“.

Medzi moje obľúbené tipy patrí napríklad zaznamenávanie:

  • dôležitých cieľov pre daný rok/mesiac
  • prečítaných kníh
  • filmov, ktoré si chcem pozrieť
  • miest, ktoré chcem navštíviť
  • finančných plánov, ak si chcem nasporiť na niečo konkrétne
  • udalostí a zážitkov, ktoré si chcem zapamätať

Ja som metóde bullet journal prepadla. Každý môj zošit je malým súkromným veľdielom a zároveň akýmsi oknom do minulosti. Nadšenci modernej doby by mohli oponovať, že v 21. storočí je zaznamenávanie poznámok do notesa už trochu „old school“, ale buďme úprimní, všetky nápady na tie skvelé technické výdobytky sa v začiatkoch určite rodili práve na papieri.

Ak niečo zavesíte na internet, už to nie je vaše. Modelka Emily Ratajkowski proti tomu bojuje

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár