Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI

Víkend otvorených parkov a záhrad 2020

vikend otvorenych parkov a zahrad

Konečne k nám dorazilo babie leto. Bola by škoda nevyužiť pravdepodobne posledné príjemné dni tohto roka. Skúste ich stráviť v príjemnom prostredí parku či záhrady vo svojom okolí. V dňoch 9.-11.10.2020 prebieha Víkend otvorených parkov a záhrad.

Úloha parkov a záhrad  je dôležitá nielen pre zachovanie biodiverzity a ich kultúrneho a prírodného dedičstva. V dnešných dňoch (klimatické zmeny, pandémia COVID 19) sa čoraz viac do popredia dostávajú ich zdravotné, hygienické a rekreačné funkcie s priaznivým vplyvom na naše fyzické i duševné zdravie. Práve tieto hodnoty parkov a záhrad, ktoré nám môžu pomôcť prekonať aj toto náročné obdobie chcú organizátori podujatia zdôrazniť.

V rámci VOPZ 2020 budú predstavené mnohé verejné i súkromné parky, záhrady, ovocné sady, ukážkové prírodné záhrady, arboréta alebo botanické záhrady, ktoré sú niečím zaujímavé – svojou históriou, nevšedným príbehom, záhradným dizajnom, ekologickým prístupom či zbierkou rozmanitej zelene.

Navštívte záhradu aj online

Tento rok sa do podujatia zapojilo vyše 60  lokalít z celého Slovenska. Organizátori podujatia rešpektujú obavy mnohých vlastníkov a správcov jednotlivých lokalít ale aj návštevníkov, a preto sa viaceré lokality predstavia len formou  ONLINE prezentácií cez hlavné stránky podujatia. Takto z pohodlia domova budú mať návštevníci možnosť nazrieť do mnohých krásnych lokalít a dozvedieť sa niečo nové.

Počas XII. ročníka podujatia v Bratislave budú pre návštevníkov sprístupnené viaceré zelené lokality. Prvý raz sa verejnosti predstaví záhrada pri Slovenskej katolíckej charite, ako aj citlivo zrekonštruovaná záhrada Domu Albrechtovcov.  Pre  náročnejších návštevníkov v Bratislave sú pripravené aj špeciálne tématické okruhy s odbornými sprievodcami. Otvorená bude aj Kochova záhrada, bývalá Pálffyho záhrada na Zámockej či lokalita Jurajov dvor.

V roku 2020 sa do podujatia na Slovensku prvý raz zapája SNG Kaštieľ Strážky, so svojim starostlivo udržiavaným anglickým parkom, v Trenčíne záhrada Centra pre rodinu, či Botanická záhrada pri UPJŠ v Košiciach, ktorá tento rok oslavuje 70. výročie od svojho vzniku.

V spolupráci s organizáciou arboristov na Slovensku (ISA Slovensko) budú v mnohých vybratých lokalitách na Slovensku sponzorsky ošetrené stromy.

Program podujatia

Na stránke podujatia www.vopz.sk nájdete zoznam lokalít, ktoré môžete v rámci Víkendu navštíviť a tiež upozornenie, ak sa treba na návštevu prihlásiť vopred alebo či je lokalita prezentovaná ONLINE.

Organizátori podujatia aj touto cestou apelujú na návštevníkov, aby dodržiavali všetky nariadené opatrenia, vstupovali na jednotlivé lokality s prekrytými hornými dýchacími cestami, dezinfikovali si ruky a dodržiavali povolené množstvá ľudí či rozostupy.

„Veríme, že každý z nás bude zodpovedný nielen voči sebe ale aj voči svojmu okoliu, aby sme si všetci mohli vychutnať netradičnú jesennú atmosféru našich parkov a záhrad“ dodáva Katarína Víteková z Národného Trustu n.o.

Podujatie sa koná pod záštitou ministerky kultúry SR p. Natálie Milanovej, ministra životného prostredia  p. Jána Budaja a v Bratislave aj pod záštitou primátora Hlavného mesta Bratislavy p. Matúša Valla.

Podujatie je súčasťou medzinárodnej iniciatívy venovanej najmä historickým parkom a záhradám, do ktorej sa zapájajú mnohé krajiny z celej Európy.

Témou ročníka je „Odovzdávanie vedomostí“.  Táto téma obsahuje mnoho konceptov: odovzdávanie záhradníckych vedomostí z generácie na generáciu;  medzinárodný prenos vedomostí z jedného miesta na iné; prenos vedomostí prostredníctvom sietí odborníkov (krajinárske, záhradnícke či botanické spoločnosti atď.); prenos vedomostí v procese formálneho vzdelávania (školy venujúce sa záhradnej a krajinnej tvorbe či sadovníctvu); prenos vedomostí prostredníctvom osobnej i neosobnej formy interpretácie resp. skúseností z prvej ruky (komentované prehliadky parkov a záhrad, interpretačné panely, živé ukážky či umelecké formy interpretácie); prenos vedomostí cez knihy, digitálne, fotografické a archívne materiály atď.

Tešíme sa na stretnutia s Vami v jedinečnom prostredí našich parkov a záhrad!

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár