Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE VZŤAHY

Druhá októbrová nedeľa: Deň starých rodičov

dedo a vnuk

Úctu k starším si už tradične pripomíname v mesiaci október. Vieme však, že existuje aj sviatok Deň starých rodičov? Pripomíname si ho práve na druhú októbrovú nedeľu.

Tento sviatok vznikol na podnet Američanky Marian Lucille Herndon McQuade. Ona sama mala 40 vnúčat, 15 vlastných detí a bola ženou v domácnosti. Kampaň rozbehla v roku 1970. Sviatok bol vyhlásený o osem rokov neskôr v roku 1978. Termín jeho slávenia má každá krajina nastavený inak.

Dôležitosť starých rodičov

Starí rodičia zohrávajú v životoch detí, resp. vnúčat, veľmi dôležitú úlohu. Symbolizujú rodinu, spájajú generácie. Spomienky na detstvo sú často viazané práve na časy v ich prítomnosti. Sama spomínam na vôňu babičkiných koláčov, na jej hladkajúce a zvráskavené ruky, na skromnosť a šetrnosť, ako dokázala variť takmer z ničoho. Spomienka na ňu oblažuje srdce. A to doteraz. Hoci má 85 rokov, jej duša nestarne. Aj pre túto vlastnú skúsenosť chcem niečo podobné odovzdať svojim deťom. Viesť ich k úcte a k láske. A dať im priestor a čas na vytváranie spomienok.

Význam sviatku

Vyjadrení lásky nikdy nie je dosť. Kto z nás by nechcel počuť, že nás niekto má rád, že mu na nás záleží? Že sme pre niekoho veľmi cenní a vzácni? Sviatok starých rodičov ponúka príležitosť prejaviť im lásku a úctu. Možno inak ako doteraz. Dať im najavo, že ich máme radi, že nám na nich záleží.

Prečítajte si aj, kto stojí za sviatkom Deň otcov

Ako vyjadriť lásku

Niekedy veci až príliš komplikujeme. Pritom stačí naozaj tak málo.

  • Zavolať im a úprimne sa zaujímať o to, ako sa majú.
  • Navštíviť ich – niet nad osobný kontakt a objatie.
  • Spolu s deťmi vytvoriť pre nich niečo – nakresliť obrázok, pohľadnicu. Ak sa nedá doručiť osobne, pošlime ho poštou s nejakým pekným odkazom.
  • Splniť im ich veku primerané rozmary. Nie nadarmo sa hovorí, že malé deti a starí ľudia majú niečo spoločné.
  • Pomôcť im – napriek tomu, že sa nám absolútne nebude chcieť.

Prítomnosť nadovšetko

Trávme čas so starými rodičmi. Dajme deťom možnosť budovať si spomienky a tráviť krásne chvíle s babkou a dedkom. Nie vždy a nie každému sa to dá. Ale v rámci možností, ktoré máme, sa o to vedome usilujme. Sú pre nás veľmi dôležití a špeciálni. Stačí aj krátka návšteva, pozdrav, neobísť ich, keď ideme okolo. Ak sa náš škôlkar naučí básničku, dajme mu priestor, aby ju babke zaspieval. Ona sa poteší.

Starí rodičia nás majú radi. Milujú nás a my ich. Bez ohľadu na to, či sme viac alebo menej úspešní, štíhli alebo bacuľatí. Chcú pre nás to najlepšie. Ich láska nemá obmedzenia. Doprajme jej dostatok aj našim deťom.  A učme ich prejavovať lásku a city aj ďalej.

Prečítajte si aj rozhovor so psychologičkou Martinou Wäldl: Ak sa dieťa pýta, treba mu odpovedať

Studnica múdrosti

Starí rodičia majú viac múdrosti, ako si myslíme. Všeličo videli, zažili a prežili. Pozerajú sa na život z nadhľadu a s odstupom času. Naučme deti počúvať ich príbehy a zážitky. Rady starých rodičov sú jednoduché a pravdivé. Veď to poznáme: „Neboj, bude to dobré. Netreba nič – zdravie je prvoradé. Čas všetko ukáže. Netráp sa nad tým.“ Uznajme, nemajú pravdu?

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár