Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE

Sila prvého dojmu – ako ho ovplyvní reč tela?

prvý dojem

Na vytvorenie prvého dojmu máme len niekoľko sekúnd. Naše gestá, mimika a reč tela prezradia oveľa viac, než by sme možno chceli. Získanie kontroly nad vytvorením pozitívneho prvého dojmu  môže zmeniť energiu celého stretnutia a komunikácie.

Koľkokrát sa nám stalo, že sme okoloidúcich už na prvý pohľad zavreli do pomyselnej škatuľky, či dali im nálepku: „S týmto človekom sa zblížiť nechcem!“  Prvý dojem, ktorý si o niekom vytvoríme, dokáže ovplyvniť celú nasledovnú komunikáciu s dotyčným človekom. Pri tom to netrvá dlhšie ako 3-5 sekúnd. Možno až po viacerých stretnutiach si ho obľúbime, vytvoríme si istý druh vzťahu a pretvoríme si pôvodnú mienku.

Aj reč tela sa treba naučiť

Reč tela patrí medzi spôsoby neverbálnej komunikácie. Znamená, že dokážeme vysielať rôzne komunikačné signály aj bez použitia slov. Nie každý však dokáže tieto signály správne prijímať alebo interpretovať. Aj to je jeden z dôvodov, ktorý zvykne pokaziť prvý dojem. A nielen ten, ktorý si vytvárame my sami o niekom, ale platí to aj naopak, aký dojem si tvoria ostatní o nás.

reč telaVeľmi dobrým príkladom ovládania reči tela sú ľudia, ktorí sa pohybujú vo vyšších kruhoch alebo sú často medializovaní. Kým dokážu efektívne ovládať svoje gestá, prejdú mnohými školeniami a tréningom. Aj správnej reči tela sa totiž treba naučiť. Je to jedna z techník, ktorú v domácej výchove bežne nedostaneme, ale akosi sa s ňou zžijeme vplyvom rodiny a okolia. Niekedy si však môžeme prevziať nielen dobré, ale aj zlé neverbálne signály. Či už je to zhrbený postoj tela, nedostatočný očný kontakt, nepríjemné podanie ruky. Možno si to ani neuvedomujeme, ale aj takéto maličkosti môžu byť prekážkou napríklad pri pracovnom pohovore, kedy uprednostnia iného uchádzača namiesto nás.

Ženám chýba sebaláska

materská

Najmä pre mamičky môže byť materská dovolenka náročným  obdobím na získavanie kontaktov. Možno ich brzdia komplexy z popôrodných kíl, ktorých sa už tak dlho plánujú zbaviť, alebo to, že si už 4 dni nestihli ani len umyť vlasy. Dobrý prvý dojem vytvoríme naozaj ťažko, pokiaľ nie sme spokojné samé so sebou. Materská dovolenka dokáže byť navyše spojená s omnoho väčšou sociálnou izoláciou, než by sme si predstavovali.

Pokiaľ vás navyše čaká návrat do práce, prípadne zmena pracovného miesta, nemali by ste zabúdať ani na podprahové signály, ktoré okoliu vysielate. Pár jednoduchých trikov dokáže urobiť naozaj veľké zmeny. Potvrdzuje to aj Mgr. Renáta Taligová, lektorka, koučka a motivátorka:

„Ženy často prichádzajú s neistotou, trémou a hlboko zakorenenými bariérami. Tieto strachy im bránia budovať plnohodnotný partnerský vzťah, tešiť sa zo všedného dňa alebo kariérne rásť. Vôbec nevidia svoje silné stránky, to, aké sú úžasné a jedinečné. Chýba im sebaláska a viera v samu seba. Keď si ale postupne začnú odpúšťať svoje chyby, začnú samy seba chváliť, začnú byť k sebe láskavé a zamerajú sa na svoje silné stránky, začnú vyžarovať úplne inú energiu. To ich tak okolie automaticky vníma a začne sa k nim úplne inak správať. Začína to malými zmenami, ale postupom času je výsledok ohromujúci!“

Prečítajte si viac v rozhovore: Reč tela je hlasnejšia ako slová.

Pokiaľ by vás táto téma zaujala, máte možnosť absolvovať aj online webinár s Mgr. Renátou Taligovou zameraný práve na reč tela.

Vytvorme ohromujúci prvý dojem

Silu neverbálnej komunikácie by sme nemali podceňovať. Každý z nás sa už určite ocitol v situácii, kedy sme boli zaškatuľkovaní len na základe banality. Stavme preto radšej na vytvorenie ohromujúceho prvého dojmu. Som si istá, že to prinesie ovocie nielen okoliu, aj nám a nášmu sebavedomiu.

Webinár na tému Reč tela s Renatou Taligovou

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár