Začnite písať

RODIČOVSTVO ROZHOVORY VZŤAHY

Má mama vždy pravdu? Dozviete sa v knihe Adely Jasenovcovej

A.jasenovcova

V poradí už tretia kniha od autorky Adely Jasenovcovej Moja mama povedala a mala pravdu uzrie čoskoro svetlo sveta. Je to spoločné dielo dcéry a mamy o rodičovstve, výchove a vnútornom i vonkajšom svete dieťaťa. Prečo si Adela vybrala práve tento námet a naozaj má jej mama vždy pravdu? 

Adela Jasenovcová je mama dvoch dcér a živí sa písaním. Tvrdí o sebe, že je neúnavný bojovník a večný optimista. My nemáme dôvod nesúhlasiť. Optimizmus srší z každého jej úsmevu. Okrem toho má aj pozitívny vzťah k športu a miluje jogu. Keď sa potrebuje odreagovať, útočisko jej poskytnú knihy, filmy a dobrá hudba.

Momentálne plánujete vydanie už svojej tretej knihy. O čom bude?jasenovcova

Prvé dve knihy som vydala cez vydavateľstvá. Prakticky skoro nič neriešite. Odovzdáte rukopis, prípadne ilustrácie a čauko. Vydavateľstvo vám poskytne komplet servis, marketing aj distribúciu. Knihu s mamou vydávam tentokrát sama. Zvážila som všetky pre a proti a po dôkladnom prieskume som sa rozhodla ísť tou ťažšou cestou. Cestou crowdfoundingu, keď vyzbieraná čiastka slúži na pokrytie nemalých nákladov na tlač. Je to spoločné dielo dcéry a mamy o rodičovstve, výchove a vnútornom i vonkajšom svete dieťaťa. Nájdete v nej praktické rady do života od skúsenej expertky, ktorá 40 rokov učila v materských školách. Ako učiteľka pracovala s 1200 deťmi plus jej dvomi vlastnými.

Knihu ste pripravili spolu so svojou mamou. Ako sa vám spolu pracovalo?

Máme spolu veľmi dobrý vzťah. Sme ako dlhoročné priateľky. Veľmi by som takýto pocit  dopriala aj mojim deťom a urobím pre to všetko. Rozumieme si z roka na rok viac. Je zaujímavé, že niektoré jej odpovede dostávajú zrazu celkom iný rozmer, keď som sa stala mamou. To, čo som predtým považovala za rady, ktoré mi nič nehovoria, je teraz realitou. Je to, ako keď si niečo predstavujem a výsledok si ani neviem dať do súvisu. Ale mama mi to vedela vždy tak dobre vysvetliť, pridali sme k tomu vždy aj príklad alebo príbeh pre lepšiu predstavivosť. Bola to krásna spolupráca. Mama sa cítila opäť veľmi potrebná. Bola šťastná, že mohla tomuto svetu niečo užitočné odovzdať.

Ako vznikol námet a aj symbolický obrázok rúk previazaných šnúrkou?

Nosila som si v hlave ústrednú ideu, ale neviem kresliť. Vedela som, že hlavný motív knihy by mal symbolizovať večné puto medzi mamou a dieťaťom, lásku, ktorá nikdy nezmizne. Moje predstavy naplnila mladá talentovaná Nataša Apfelová. Hovorí toto: “Od začiatku som sa pohrávala s myšlienkou rúk. Mama drží dieťa pevne za ruku. Vytvorí sa silné puto, ktoré sa počas dospievania nikdy nepretrhne. Uviazaná šnúrka okolo malíčkov znázorňuje akýsi nevyslovený sľub a celoživotný záväzok matky s dieťaťom.”

Aké posolstvo by si mala čitateľka z knihy odniesť?

Moja mama povedala a mala pravdu je o priznaní si pred sebou, že predsa len nám tie mamy dobre radia a mali by sme ich počúvať. Skôr či neskôr na to prídeme. Je dobré, ak nám niekto rady nevnucuje, lebo to má vždy opačný efekt. Moja mama nikdy nedávala nevyžiadané rady a ani nikdy nezaznelo povestné “Veď som ti to hovorila!” Matky riešia plus mínus to isté. Výchovu, vonkajší a vnútorný svet dieťaťa aj rodičovstvo ako také. Je fajn, ak majú poruke niečo ako príručku, ktorá je zrozumiteľne písaná civilnou a láskavou formou tak, aby jej rozumel každý.

Ako vás ovplyvnilo rodičovstvo?

Mám dve dcéry (8 a 6). Sú presne také, aké som si ich predstavovala. Je úplne iné byť mamou a nebyť mamou. Inak som sa pozerala na dieťa hádžuce sa o zem v obchode, keď som deti nemala. Zapchávala som si uši, keď som počula detský krik a plač na ihrisku, pretože ma vyrušoval. Mala som odpoveď na všetko, hoci som ani len netušila, čo to znamená byť rodičom. Bola som najmúdrejšia. Už nie som a nechám si radšej poradiť od múdrejších a skúsenejších. Hoci ma moje deti niekedy vedia celkom pekne vyšťaviť, dokážem pri nich vypnúť obrátky a nechať sa totálne vtiahnuť do ich sveta. Napríklad včera sme si vymysleli vlastnú reč. Je to zábava, nikto nám nerozumie a čo je na tom najlepšie, ani my navzájom nevieme, čo hovoríme.

Teraz úprimne, napriek všetkým dobrým radám, prihodia sa vám občas aj nejaké krízové situácie? Ako ich zvládate?

Samozrejme! Nemám návod na život a k mojim deťom mi v pôrodnici nepribalili žiaden manuál. Už viackrát som si na sebe všimla, že moje reakcie závisia do veľkej miery od toho, ako veľmi som unavená. Vtedy viem, že nemá zmysel sa do napätej situácie ponárať a je lepšie prenechať konanie na manžela, ktorý má rozhodne chladnejšiu hlavu, ako ja.

Naozaj má vaša mama vždy pravdu?

Pevne verím, že áno, lebo ja sa jej radami riadim :-). Na tento svet sa pozerám o 30 rokov kratšie ako moja mama, viem, že má pravdu. Lepšie povedané – UŽ to viem. Niekedy to trvá dlhšie, kým na to prídem a priznám to. Málokomu takto dôverujem ako jej.

Kedy si nájdete čas na písanie a odkiaľ čerpáte nápady?

Bude to znieť ako klišé, ale život je taký neskutočne bohatý priestor pre inšpiráciu a príbehy, že mám, čo robiť, aby som si vybrala iba jeden z nich. Vždy mám rozpísané dve knihy, ktoré píšem striedavo podľa nálady a príležitosti. Od detstva mám bujnú fantáziu a keby sa to dalo, píšem stále. Na toto si čas nájdem vždy. Niekedy píšem tak intenzívne, že sa zastavím až v hlbokej noci a musím sa prinútiť ísť spať, lebo ráno ma čakajú povinnosti.

Zdroj foto: Gabriela Teplická a archív Adely Jasenovcovej

mama

V knihe Moja mama povedala a mala pravdu nájdete desiatky najčastejšie kladených otázok o rodičovstve a materstve, ktoré sa inde nedozviete:

  • Čo robiť, keď má dieťa vzdor?
  • Kedy je vhodné dať dieťa do škôlky?
  • Ako prebieha adaptačný proces v škôlke?
  • V čom je lepšie pozitívne rodičovstvo?
  • Ako sa vyrovnať s tým, že som mama? Je dieťa zrelé na školu?

Ak sa to všetko podarí, kniha bude u vás doma pred Vianocami. Podporiť jej tlač môžete v predpredaji na www.adelajasenovcova.sk. do 3.11. 2020.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár