NAČÍTAVAM

Začnite písať

INŠPIRÁCIE MAGAZÍN RECEPTY ZDRAVIE

Rýchle a výdatné karí s kuracím mäsom a karfiolom

Redakcia
Share
karí

Mám rada recepty z jedného hrnca. Najmä, ak sa dajú navariť aj na viac dní. Hoci varím rada, tiež netúžim stáť pri sporáku každý jeden deň. A recepty na karí sú presne podľa môjho gusta. Môžete si ich variovať podľa toho, čo práve doma máte, alebo čoho sa potrebujete rýchlo zbaviť 🙂 .

Ak by ste sa radi naučili aj pár kuchynských vychytávok, ako zahusťovať bez múky alebo zápražky, tak čítajte ďalej.

PODPORTE združenie Akčné ženy a podnikanie žien na Slovensku



Čo potrebujeme:

1 balenie kuracích pŕs

1/2 karfiolu

1 stredná cuketa

1 červená paprika

1 menší pór

1 konzerva kokosového mlieka

1 stredná cibuľa

2 strúčiky cesnaku

1 šálka červenej šošovice

1 šálka mrazeného hrášku

2 ČL zázvoru (môže byť aj sušený)

2 ČL karí korenia

1/2 ČL mletej rasce

soľ, korenie

olej

čerstvý koriander alebo mäta

Príprava:

Cibuľu a cesnak si očistíme a nakrájame na drobno. Opražíme ich na troche oleja a pridáme zázvor, karí, mletú rascu a opražíme ešte minútku. Pridáme kuracie mäso nakrájané na kocky a za občasného miešania ho necháme opiecť 10 minút.

Zatiaľ si pripravíme zvyšnú zeleninu. Cuketu, papriku a pór nakrájame na menšie kocky. Karfiol rozdelíme na menšie ružičky. Rôzne druhy zeleniny budeme pridávať postupne podľa tvrdosti, aby sa nám nerozvarila a ostala krásne krehká.

karí

Ku kuraciemu mäsu pridáme najskôr červenú šošovicu, karfiol, červenú papriku a pór. Zmes zalejeme kokosovým mliekom. Pokiaľ ho nemáme, môžeme použiť aj vývar alebo smotanu na varenie. Dusíme asi 5 minút. Potom pridáme cuketu a necháme dusiť 15 minút. Pokiaľ sa nám zdá karí príliš riedke, necháme počas dusenia odkrytú pokrievku, aby sa tekutina prirodzene odparovala. Keď je zelenina polomäkká, odstavíme a prisypeme mrazený hrášok. Ten sa už nemusí variť, stačí, keď sa prirodzene rozmrazí v jedle. Zachová si tak sviežu chuť a chrumkavosť.

Karí podávame s ryžou. dozdobiť si ho môžeme čerstvým nasekaným koriandrom, ale ja som vyskúšala aj mätu, ktorá pokrmu dodala príjemný orientálny šmrnc 🙂 .

karíTipy na zahusťovanie

V tomto pokrme slúžia ako prirodzené zahusťovadlá práve červená ryža a kokosové mlieko. Môže sa stať, že omáčka je stále príliš riedka. Vyskúšajte toto:

  • aj počas varenia môžete pridať viac červenej šošovice, ktorá sa rozvarí a pokrm zahustí.
  • predtým, než pridáte hrášok, odoberte menšiu časť pokrmu (omáčku, mäso aj zeleninu) a zmixujte ich v mixéri na hladkú kašu. Tú pridajte späť k jedlu. Omáčka bude zaručene hustejšia a príjemne krémová.

Dobrú chuť 🙂

Vyskúšajte aj rýchlu tekvicovú polievku, ktorá sa k tomuto jedlu skvele hodí.

Tagy

Mohlo by sa vám páčiť

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *