Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Ako podnikať na materskej a nezblázniť sa

materská

My súčasné mamky nie sme o nič menej šikovné ako tie naše. Máme však často iné povinnosti. Kým v minulosti boli roly v rodine jasne dané – otec lovec a živiteľ, matka strážkyňa rodinného ohňa – dnes zažívame dobu, kedy sa rozdiely v povinnostiach stierajú. Mamy sa stali spoluživiteľkami a okrem udržiavania rodinného krbu, poriadku, mieru a vždy láskavého prístupu strávia osem a viac hodín denne mimo domu, aby tiež ulovili čo to pre rodinu.

Skĺbiť pracovné povinnosti s úlohou starostlivej mamy je náročné. Žiada si to daň v podobe faktu, že celá rodina sa stretne denne iba na pár hodín. Rodičia sú v práci, deti sú v škôlke či škole a po škole na krúžkoch, ktoré im vyplnia čas, kým rodičia na tie krúžky zarábajú. Začarovaný kruh? Asi áno, ale ako z neho von?

Máte svoj sen? Uskutočnite ho!

Nie je to ľahké, a nie každej sa to podarí, ale za pokus to stojí. Je mnoho šikovných maminiek, ktoré by o tom vedeli rozprávať. Skrátka využili čas, keď už boli s drobcom zohraný tím a vrhli sa na podnikanie. Aby z toho nebol chaos, je dobré ísť za vysnívanou kariérou krok za krokom. Tu je malý návod:

Ujasnite si, čo chcete robiť

Čo viete, aké máte skúsenosti a čo môžete ponúknuť. Niekto má šikovné ruky, iný je zase na jazyky. No podnikanie nie je iba záľuba, má priniesť benefity aj do rodinného rozpočtu. Preto treba uvažovať v zmysle, viem niečo, za čo mi iní zaplatia? A ak áno, zaplatia mi dosť na to, aby som sa tomu mohla venovať naplno?

Ako nájsť nápad na podnikanie, ktorý vám sadne ako uliaty?

Nájdite si čas

Ak ste našli záľubu, ktorá vás vie uživiť, gratulujeme. Prvý z mnohých krokov je za vami. Fulltime to zo začiatku určite nebude. Teda kým ste na materskej či rodičovskej dovolenke, tak nie. Ďalším logickým krokom teda je, sadnúť si a nájsť v rutine dňa miesta, kedy máte čas pre seba. Zamyslite sa, aký je harmonogram vášho dňa a čo môžete robiť, aby ste nejaký čas navyše pre seba získali? Keď sa doobeda hráte, nájdite hru, ktorá potomka zabaví, aby Vás nepotreboval, alebo sa spojte s inou podnikavou mamou, niekedy môže pomôcť babka, alebo sestra. Analyzujte každú možnosť ako získať čas pre svoj biznis. Stáva sa, že si prácu nechávame na večer, keď deti zaspia, ale sú dni, keď zaspíme skôr ako oni. Čo tak chodiť spať s nimi? A skoro ráno si plniť povinnosti a v tichu vychutnať prvú kávu kým ostatní ešte spia? To je predsa win-win situácia.homeoffice

Vytvorte si plán

Po prvom týždni uvidíte ako na tom časovo ste. Skúste odsledovať koľko ste mali v pláne a koľko ste toho reálne urobili, kde vám ušli vzácne minúty na prácu. Do chaosu vnesie poriadok štruktúrovaný harmonogram. Robte to ako veľkí a silní hráči. Vytvorte si podrobný plán, používajte kalendár, rozdeľte a značte si svoje povinnosti. Časom získate rutinu a to bude doba, kedy si môžete povedať, že ste to dali. Podnikáte! Nie je to také ťažké, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Najťažšie je urobiť prvý krok. Tak smelo do toho! Buďte akčnou mamou!

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár