Začnite písať

AKČNÉ TIPY Uncategorized

DigiWoman – počítačové kurzy pre mamičky na materskej

digiwoman

Čaká vás návrat do práce po materskej dovolenke? Bojíte sa, že už nebudete v obraze, alebo potrebujete oprášiť svoje počítačové zručnosti? Občianske združenie Aj Ty v IT v spolupráci so spoločnosťou Microsoft Slovakia  spúšťa nový dlhodobý vzdelávací projekt s názvom DigiWomen. Jeho cieľom  je pomôcť ženám na materskej a rodičovskej dovolenke, alebo tesne po nej, s  návratom do práce.

Návrat so vztýčenou hlavou

Na Slovensku sa len 30 % žien po materskej či rodičovskej dovolenke vráti na rovnakú pozíciu, z akej  odchádzali. A hoci už legislatíva umožňuje zostať na MD alebo RD aj otcom, sú to najmä ženy, ktoré  zostávajú s deťmi doma – v priemere 26 mesiacov, niekedy sú to však aj roky. Čas, ktorý venujú ženy  deťom je nenahraditeľný, častokrát ale negatívne vplýva na ich kariéru, finančné zabezpečenie a  samostatnosť.

Prostredníctvom projektu DigiWomen im preto poskytneme základnú orientáciu aj  najnovšie tipy v práci s Outlookom, SharePoint, Teams a Excel. V nadstavbovej časti tiež Access,  Power Automate, SQL a Azure. Kurzy sú prístupné online pre celé Slovensko a účastníčky si môžu  vybrať z dvoch časov, ktorý nastaveniu ich režimu s dieťaťom vyhovuje najlepšie. 

Viac žien v IT-sektore

Program DigiWomen je ďalším dielom mozaiky, ktorú skladáme už osem rokov a ktorou  podporujeme dievčatá a ženy v záujme o štúdium a prácu v IT. Hlavným cieľom je pomôcť im pri  návrate do práce so vztýčenou hlavou. Veľa žien stráca počas dlhšieho obdobia starostlivosti o  dieťa pracovné a hlavne digitálne zručnosti a toto obdobie pre ne následne prináša veľa stresu a  obáv. Slovensko potrebuje sebavedomé ženy, ktoré sa neboja výziev. My im vieme pomôcť v ich  profesijnom nastavení.” dôvodí zámery programu riaditeľka Aj Ty v IT Petra Kotuliaková.

 „Dnes, viac ako kedykoľvek predtým, si uvedomujeme aké dôležité je stále sa učiť a pracovať na  sebe. Nové moderné technológie menia odvetvia i pracovné pozície. Tisíce ľudí bude musieť na  sebe zapracovať a osvojiť si nové zručnosti, ktoré budú v budúcnosti potrebné,” hovorí Rudolf  Urbánek, generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft Česká republika a Slovensko. „Veľký potenciál  vidím v dievčatách a ženách, pretože je ich stále v IT svete ako šafránu. Pritom, práve ženy prinášajú  do sveta IT diverzitu, kreativitu, ale aj empatiu. Iniciatíva DigiWomen, ktorú realizujeme s Aj Ty  v IT, je výbornou príležitosťou pre všetky ženy, ktoré sa ocitli na pomyselnom rozcestníku svojej  budúcej kariéry a chcú zvýšiť svoju hodnotu na trhu práce, sebavedomie či uplatniť sa v novom  odvetví či zamestnaní,” dopĺňa. 

Myslite do budúcnosti

V budúcnosti plánuje organizácia program rozšíriť aj na ostatné ženy. „Zrýchľujúca sa digitalizácia  a automatizácia v rôznych sektoroch vedie k úbytku nižšie kvalifikovaných pracovných miest, na  ktorých sú častejšie zamestnané práve ženy. To v budúcnosti môže ohroziť ich finančné a sociálne  istoty. Na každom pracovnom pohovore sa zároveň automaticky počíta s tým, že základné digitálne  zručnosti už máte. My preto chceme ženám takýto základný set zručností sprostredkovať. A ak sa im  osobná situácia zmení, budú sa už môcť na trhu práce pohybovať jednoduchšie a sebavedomejšie,”  komentuje plány organizácie projektová manažérka Veronika Pizano.  

Prvé workshopy DigiWomen štartujú 5. októbra.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár