Začnite písať

INŠPIRÁCIE ZDRAVIE

Chcete schudnúť? Pite kávu až po raňajkách

káva

Káva patrí medzi najpopulárnejšie nápoje na svete. Denne sa jej vypije približne 2 miliardy pohárov. Mnohí si kávou nahrádzajú nedostatok spánku po prebdenej noci. Je to však dobrý nápad? Naozaj má ranná káva na náš metabolizmus ten správny stimulačný účinok?

Mamy kávičkárky si bez tohto lahodného nápoja nedokážu predstaviť deň. Ani ja nie som výnimkou a lahodná šálka teplého moku je prvé, na čo sa ráno teším. Najmä, ak popri drobcoch ťahám už niekoľkú „nočnú“ v rade.

Káva spánok nenahradí

O vhodnosti kávy, ako prvého ranného nápoja, sa však vedie niekoľko polemík. Jednu z nich vyriešili vedci z Univerzity v Bath v Anglicku. Podľa ich zistení by sme kávu mali konzumovať až po raňajkách, prípadne spolu s jedlom, najmä pokiaľ trpíme akútnym nedostatkom spánku. Prečo je tomu tak?

spánok

Kvalitný spánok je pre náš organizmus dôležitý. Počas neho prebieha v tele množstvo regeneračných procesov, mozog upratuje podnety z predošlého dňa a metabolizmus sa zbavuje škodlivín. Prerušovaný spánok, ktorý zažívajú aj mnohé mamičky, môže mať negatívny vplyv na hladiny hormónov, ktoré ovplyvňujú ďalšie metabolické procesy.

Ranná káva po „nočnej“

Vedci sa vo výskume zamerali práve na hladiny cukru v krvi a hodnoty hormónu inzulínu, ktorý reguluje koncentráciu cukru. Kým jedna prebdená noc nemala na metabolizmus významný vplyv, niekoľko nocí prerušovaného spánku po sebe už v tele zanechali svoje stopy. Efekt nedostatku spánku sa zhoršil, pokiaľ bola prvým ranným nápojom práve obľúbená káva. V krvných výsledkoch bol zreteľný vplyv na hodnoty krvného cukru, ktoré po konzumácii raňajok vzrástli takmer o 50%.

„Povedané jednoducho, metabolizmus cukru je úzko spätý s tým, čo prvé príde do našich úst, najmä ak je to práve silná čierna káva po prebdenej noci. Najskôr by sme sa mali najesť, a pokiaľ stále cítime potrebu doplniť energiu, dajme si kávu potom,“ skonštatoval profesor James Betts, ktorý dohliadal na celý výskum.

raňajky káva

Negatívny vplyv vysokých hladín cukru v krvi sa totiž podieľajú na vzniku tzv. inzulínovej rezistencie. Je to stav, kedy naše telo získa necitlivosť voči hormónu inzulínu a nedokáže adekvátne využívať cukor ako zdroj energie. Medzi možné následky tohto stavu patrí cukrovka, ale aj problémy s priberaním až obezitou.

Lepšia voľba

Možností, ako začať ráno je hneď niekoľko. Najmä v týchto chladnejších dňoch vyskúšajte pohár teplej vody s citrónovou šťavou alebo zelený čaj. Jeho povzbudzujúce účinky sú porovnateľné s kávou. Prípadne si svoj obľúbený čierny nápoj doprajte popri alebo až po raňajkách.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár