Pohánka so zeleninou
Pohánka bola kedysi častou súčasťou jedálnička našich predkov. Pôvodne pochádzala z Mongolska a dobre sa jej darilo v oblasti Moravy. Dnes sa už na našom stole nevyskytuje tak často, čo je veľká chyba. V mojej kuchyni má však stále svoje čestné miesto.
Pohánka má podľa čínskej medicíny priaznivý vplyv na žalúdok a hrubé črevo. Rutín, ktorý obsahuje, posilňuje cievy a pomáha zlepšiť krvný obeh v rukách a nohách.
Pripravuje sa podobne ako ryža. Vďaka jej neutrálnej chuti ju môžete využiť v slaných aj sladkých pokrmoch.
Pripravila som si pre vás inšpiráciu na kašu z pohánky so zeleninou, ktorú som použila ako prílohu k mäsu.
Čo potrebujeme:
250 g pohánky lámanky
1 šálka mrazenej zeleniny
1 cibuľa
olej
soľ, korenie
0,5 l vody alebo vývaru
Postup:
Cibuľu ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a orestujeme na troche oleja. Pridáme pohánku, ktorú sme prepláchli pod vodou. Podlejeme vodou alebo vývarom, osolíme a okoreníme podľa potreby. Privedieme k varu a poodkryté necháme odparovať za občasného miešania. Keď kaša začne hustnúť, pridáme mrazenú zeleninu a chvíľu ešte podusíme.
Môžeme podávať ako prílohu alebo samostatné jedlo v štýle rizota.