Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE

Pretvárame gaštany na 7 spôsobov

gaštany

Obdobie jesene prináša množstvo podnetov a impulzov priamo z prírody. Gaštan si v jesenných mesiacoch vychutnáva svoje obdobie slávy, zvlášť u tých najmenších. Gaštany vo vreckách, gaštany v ruksaku, gaštany v komode, v krabici od topánok. Čo s nimi? Kreativite sa medze nekladú. Ponúkame zopár tipov, pre drobcov, aj pre starších.

Trénovanie motoriky

Aj najmenšie deti okolo 1 roka zvládnu dávať po jednom gaštane do krabice s otvorom. Krabicu alebo pohár máme doma každý, gaštany nazbierame cestou z prechádzky. Zaručená eko bio hračka. Gaštany majú rôzne tvary, môžeme s dieťaťom porovnávať, ktorý je menší, ktorý je väčší, skúmať, s akou ľahkosťou prekĺzne daný gaštan otvorom.

Postavičky z gaštanov

gaštanový slimákKlasické postavičky z gaštanov sú obľúbené stále a v akomkoľvek veku dieťaťa. Odporúčame nechať priestor detskej kreativite, či už vyrobí neuveriteľné strašidielko alebo skutočného pavúka. Pristupujme k dieťaťu pozitívne, pýtajme sa ho, čo chcelo urobiť, pre čo chcelo urobiť práve to, čo urobilo. Rozvíjajme pritom komunikáciu s našim dieťaťom a berme to aj ako súčasť rozvíjania nášho vzťahu s ním.

Pozrite si aj naše tipy na výlety v okolí Bratislavy

Ihly sa my nebojíme

gaštanový ježkoDo gaštanu vpichujeme ihly alebo špendlíky, ale ideálne s okrúhlou hlavičkou, aby sme predišli možnému zraneniu. Pri tejto aktivite je určite nevyhnutná prítomnosť rodičov, lebo predsa len, človek nikdy nevie. Je to výborná aktivita taktiež na trénovanie motoriky ako aj trpezlivosti. Ako detí, tak aj rodičov:).

 

Zdobenie gaštanov

Na gaštany sa ideálne píše s gélovými perami alebo tenkými fixami. Treba brať do úvahy, že môže byť popísané aj dieťa, prípadne jeho okolie – tak sa treba tomu adekvátne prispôsobiť. Aktivita má potenciál zabaviť dieťa na dlhší čas, len je potrebné mať k dispozícii dostatočný počet gaštanov. Gaštany môžu deti aj oblepovať lepiacou páskou, ktorá sa tiež teší detskej obľube.

Gaštanové písmenká

Na papier nakreslíme tvar písmena – ideálne veľké tlačené písmeno. Dieťa sa snaží uložiť gaštany na predznačené čiary napísaného písmena. Dôležité, aby písmeno bolo dostatočne veľké, keďže z dvoch alebo troch gaštanov urobíme možno len písmeno „I“.

  gaštanové písmeno

Počítame s gaštanmi

Gaštany sú skvelou pomôckou aj pri učení matematiky. Postup si zvolíme podľa kapacity a veku dieťaťa. Pri najmenších deťoch môžeme počítať s gaštanmi do päť. Pri škôlkarských deťoch môžeme napísať číslo a vedľa toho dieťa bude ukladať adekvátny počet gaštanov. So školákmi môžeme s gaštanmi sčitovať a odčitovať, dokonca aj násobiť.

Prečítajte si aj rozhovor so Slovenkou, mamou troch detí, žijúcou v Singapure

Pavúčia sieť

gaštanová sieť

Ak zavoláte dieťa na výrobu pavúka aj s pavučinou, zrejme máloktoré odolá. Potrebujeme k tomu špajdle a vlnu alebo hrubšiu niť. Špajdle napichneme do gaštanu a priviažeme o jednu špajdľu vlnu. Obmotáme ju pevne okolo špajdle, natiahneme k druhej, znovu obmotáme a pokračujeme okolo všetkých špajdlí. Následne pokračuje v ďalšom rade, až kým nebude utkaná pavúčia sieť.

Pavúčia sieť môže byť jednofarebná, ale môže byť aj z viacerých farieb, prípadne popretkávaná korálkami alebo ozdobená flitrami. Špajdle sa dajú pred aktivitou pretrieť inou farbou alebo olepiť papierom. Dajme deťom priestor a ukážu nám, čo sa v nich ukrýva:).

 

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár